i

Waterhardheid Wijngaarden

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 Duitse graden. Dat is de waterhardheid van het drinkwater in Wijngaarden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. 1 dH waterhardheid zorgt voor 17,8 gram kalk-vormende deeltjes per kuub water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Wijngaarden telt 695 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Wijngaarden is onderdeel van de gemeente Molenwaard. Deze bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland.

Waterhardheid graadmeter

Kaart van place+Wijngaarden+Molenwaard

"Review beoordeling: 8 uit 10"

Ton en Tilly - Naaldwijk
Bekijk alle recensies uit Zuid-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater Wijngaarden

De beleving van een vastgestelde waterhardheid is ontegensprekelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Men kan -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 4,98 dH "acceptabel" vinden en dus het ontkalken van de douchewand aanvaarden.

Leidingwater van deze waterhardheid is in ieder geval niet slecht voor het lichaam*. Desondanks is het onzin dat water met een hardheid van 4,98 dH zacht kraanwater is, zoals sommige waterbedrijven beweren. Het veroorzaakt immers kalkaanslag in de badkamer.

*Er is wel verwarring over de samenhang van eczeem, en leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden voorlopig overigens geen overduidelijke conclusies op.

Hardheid Wijngaarden objectief testen

Je kunt kalkdeeltjes in water vaststellen en dan aanduiden in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 4,98 Duitse graden in Wijngaarden**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke bepaling. Er zijn lijsten met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die metingen correct, maar incidenteel kan een getal niet meer actueel zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met volledig kalkvrij kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich gaat afzetten vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een behoorlijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Wijngaarden

Berekening voor 4,98 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Hoe nuttig is een waterontharder in Wijngaarden?

Praktisch iedereen beleeft kalkvrij kraanwater als comfortabel en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het Britse Twinings bevelen zo zacht water aan voor de beste Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Zo nu en dan formeert zich een vet-achtig restant aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een bezinksel kan vormen. Dit bruine bezinksel komt normaal gesproken voor in gebieden met hard leidingwater. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Wijngaarden is het dus in ieder geval zinvol om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van het water van 4,98 naar 0 Duitse graden te reduceren.