i

Waterhardheid Wijngaarden

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het leidingwater in Wijngaarden kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van plus minus 4,98 Duitse graden. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. 1 dH zorgt voor 17,8 gram kalkdeeltjes in elke m3 water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Maar het water op uw postcode kan nogal verschillen. De maximale hardheid in Wijngaarden is 9,41 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

Wijngaarden telt 695 inwoners. Dit is een erg kleine woonplaats. Wijngaarden is onderdeel van de gemeente Molenwaard. Deze hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland.

Hardheid meter

Kaart van place+Wijngaarden+Molenwaard

"Review beoordeling: 7 uit 10"

Marco - Hillegom
Bekijk alle recensies uit Zuid-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard kraanwater Wijngaarden

De beleving van een bepaalde hardheid is ontegensprekelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Sommige mensen kunnen zo een hardheid van 4,98 Duitse graden "normaal" vinden en daarmee het ontkalken van de glazen douchewand voor lief nemen.

Kraanwater van deze hardheid is in ieder geval niet slecht voor de gezondheid*. Aan de andere kant is het een verzinsel dat water met een hardheid van 4,98 dH zacht leidingwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag op de douchewand.

*Er is verwarring over de samenhang van eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten voorlopig overigens geen sterke conclusies op.

Hardheid Wijngaarden waardevrij testen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in water vaststellen en dan aanduiden in een bepaalde grootheid. Zoals de beschreven 4,98 dH in Wijngaarden**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke vaststelling. Er bestaan overzichten met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die metingen correct, maar soms kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is een feit dat uitsluitend met kalkloos drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich begint te vormen vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Wijngaarden

Calculatie voor 4,98 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder essentieel in Wijngaarden?

Kalkvrij kraanwater wordt praktisch altijd als comfortabel ervaren. Theemakers zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Van tijd tot tijd formeert zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn kopje en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een residu kan formeren. Dit bruine restant komt meestal voor in regio’s met kalkrijk water. Dit kan aanzienlijk verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijkere reden om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Wijngaarden is het zodoende in ieder geval zinnig om een waterontharder te installeren en vervolgens de waterhardheid van 4,98 naar 0 Duitse graden te verminderen.