i

Waterhardheid Wilnis

 • Zacht
  0
 • 7.60 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

7,60 dH. Dat is de waterhardheid van het leidingwater in Wilnis. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalkdeeltjes per m3 kraanwater. 7,60 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,35 kilogram kalkdeeltjes.

Wilnis is een kleine woonplaats met 6.415 inwoners. Wilnis is onderdeel van de gemeente De Ronde Venen. Deze hoort bij de centrale provincie Utrecht.

Hardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard kraanwater Wilnis

De indruk van een bepaalde hardheid is ontegensprekelijk subjectief. U kunt -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 7,60 dH "heel gewoon" vinden en dus het ontkalken van de glazen douchewand aanvaarden.

Water van deze hardheid is in ieder geval geenszins schadelijk voor de gezondheid*. Nochtans is het onzin dat water van 7,60 Duitse graden zacht water is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen verkondigen. Het leidt tenslotte tot een verkalkte badkamer.

*Er is nog wel verwarring over de relatie tussen eczeem, en kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten vooralsnog overigens geen ondubbelzinnige conclusies op.

Hardheid Wilnis objectief bepalen

Je kunt calcium en magnesium in kraanwater bepalen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde eenheid. Zoals de beschreven 7,60 Duitse graden in Wilnis**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke vaststelling. Er bestaan tabellen met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die metingen correct, maar af en toe kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met totaal kalkvrij leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich manifesteert startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een behoorlijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Wilnis

Becijfering voor 7,60 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,60 dH x 180m3 = 24,35 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder onmisbaar in Wilnis?

Onthard leidingwater wordt praktisch altijd als behaaglijk beoordeeld. Theemakers zoals het eeuwenoude Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Soms formeert zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe kan dit?

Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een bezinksel kan vormen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt praktisch altijd voor in regio’s met hard leidingwater. Dit kan beduidend verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Wilnis is het dus uiterst zinvol om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van 7,60 naar 0 Duitse graden te reduceren.