i

Waterhardheid Wilnis

 • Zacht
  0
 • 7.60 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

7,60 Duitse graden. Dat is de minimale waterhardheid van het kraanwater in Wilnis. Dit komt neer op tamelijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid zorgt voor 17,8 gram kalkdeeltjes per kuub water. 7,60 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,35 kilogram kalkaanslag.

Let wel, het kraanwater op uw postcode kan behoorlijk verschillen. De grootste waterhardheid in Wilnis is 0,00 Duitse graden. Dit staat te boek als water.

Wilnis is een erg kleine woonplaats met 6.415 inwonenden. Wilnis hoort bij de centrale provincie Utrecht in de gemeente De Ronde Venen.

Waterhardheid meter

Kaart van place+Wilnis+De Ronde Venen

"Review beoordeling: 9 uit 10"

Virgilio Soares Dias - Mijdrecht
Bekijk alle recensies uit Utrecht
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard drinkwater Wilnis

Iemand kan hardheid van 7,60 dH "aanvaardbaar" vinden. De gewaarwording van een vastgestelde waterhardheid is duidelijk subjectief. Wat vindt u van het schrobben van de badkamer?.

Water van deze hardheid is in ieder geval geenszins nadelig voor de gezondheid*. Toch is het een fabeltje dat een waterhardheid van 7,60 dH zacht water is, zoals sommige watermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag in de badkamer.

*Er is wel discussie over de correlatie van eczeem, en hard kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten tot nu toe overigens geen afgetekende uitkomsten op.

Waterhardheid Wilnis objectief duiden

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in water vaststellen en dan uitdrukken in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 7,60 dH in Wilnis**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke bepaling. Er bestaan lijsten met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die juist, maar nu en dan kan een getal niet meer actueel zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met volledig kalkloos water van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich manifesteert vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een redelijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Wilnis

Calculatie voor 7,60 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,60 dH x 180m3 = 24,35 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder essentieel in Wilnis?

Kalkvrij leidingwater wordt over het algemeen als prettig ervaren. Theeproducenten zoals het eeuwenoude Twinings raden zo zacht water aan voor de beste Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Af en toe ontwikkelt zich een vet-achtig restant aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Wat is dat?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën loslaat, wat soms een bezinksel kan vormen. Dit bruinkleurige restant komt het meest voor in oorden met kalkrijk kraanwater. Dit kan fors gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijkere afweging om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Wilnis is het dus in ieder geval zinnig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van 7,60 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.