i

Waterhardheid Woerdense Verlaat

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 Duitse graden. Dat is de minimale hardheid van het kraanwater in Woerdense Verlaat. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één dH zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes per kuub water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Maar het water op uw postcode kan aanzienlijk verschillen. De meest ongunstige waterhardheid in Woerdense Verlaat is 9,41 dH. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

Woerdense Verlaat telt 805 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Woerdense Verlaat bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Nieuwkoop.

Hardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard water Woerdense Verlaat

De beleving van een vastgestelde hardheid is nogal onderhevig aan persoonlijke waarneming. Men kan -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 4,98 dH "acceptabel" vinden en daarmee het ontkalken van de douche aanvaarden.

Water met deze hardheid is in ieder geval geenszins schadelijk voor mens of dier*. Het is evenwel een fabeltje dat water met een hardheid van 4,98 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige leidingwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog wel discussie over het verband tussen eczeem, en hard kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten vooralsnog overigens geen onomwonden uitkomsten op.

Waterhardheid Woerdense Verlaat waardevrij meten

Je kunt kalkdeeltjes in leidingwater vaststellen en dan weergeven in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 4,98 Duitse graden in Woerdense Verlaat**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke observatie. Er zijn lijsten met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die metingen juist, maar incidenteel kan een getal verouderd zijn.

Feit is dat uitsluitend met onthard kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich manifesteert al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Woerdense Verlaat

Berekening voor 4,98 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Woerdense Verlaat?

Een ieder ervaart volledig onthard kraanwater als behaaglijk en over het algemeen smakelijk. Theemakers zoals het bekende Twinings raden zo zacht water aan voor de beste Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Van tijd tot tijd formeert zich een vet-achtig restant aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Hoe kan dit?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een residu kan ontwikkelen. Dit bruine restant komt het vaakst voor in streken met hard leidingwater. Dit kan fors verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Woerdense Verlaat is het dus in ieder geval nuttig om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van 4,98 naar 0 dH te verminderen.