i

Waterhardheid Woerdense Verlaat

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 dH. Zo hard is het leidingwater in Woerdense Verlaat. Dit staat te boek als tamelijk hard water. 1 dH wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke 1000 liter water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Woerdense Verlaat is een zeer kleine woonplaats met 805 inwonenden. Woerdense Verlaat maakt deel uit van de gemeente Nieuwkoop. Die hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland.

Hardheid meter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard kraanwater Woerdense Verlaat

De ontvangst van een vastgestelde hardheid is onbetwistbaar persoonlijk. Iemand kan zo een hardheid van 4,98 dH "geen probleem" vinden en dus het schrobben van de tegels dulden.

Water met deze hardheid is in ieder geval niet een gevaar voor de gezondheid*. Maar het is ook een fabeltje dat water van 4,98 dH zacht kraanwater is, zoals enkele watermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt tenslotte kalk in de badkamer.

*Er is nog wel discussie over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten overigens geen onweerlegbare conclusies op.

Hardheid Woerdense Verlaat waardevrij duiden

Je kunt kalkdeeltjes in leidingwater testen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde meeteenheid. Zoals de genoemde 4,98 Duitse graden in Woerdense Verlaat**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er bestaan tabellen met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die accuraat, maar soms kan een meting niet meer correct zijn.

Het staat vast dat alleen met totaal zacht drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich gaat afzetten beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een redelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Woerdense Verlaat

Becijfering voor 4,98 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder nodig in Woerdense Verlaat?

Onthard water wordt doorgaans als behaaglijk ervaren. Theefabrikanten zoals het vermaarde Twinings bevelen zo zacht water aan voor de beste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Zo nu en dan formeert zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een residu kan formeren. Dit bruinkleurige bezinksel komt praktisch altijd voor in oorden met hard kraanwater. Dit kan beduidend verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Woerdense Verlaat is het derhalve zeker zinvol om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van het leidingwater van 4,98 naar 0 dH terug te brengen.