i

Waterhardheid Wognum

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale waterhardheid van het drinkwater in Wognum ligt in de buurt van de 6,00 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één dH wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke 1000 liter water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Toch kan het leidingwater op uw postcode aanzienlijk afwijken. De maximale hardheid in Wognum is 10,36 Duitse graden. Dit noemen we behoorlijk hard water.

Wognum biedt plaats aan 5.545 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Wognum is onderdeel van de gemeente Medemblik. Die bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.

Waterhardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard water Wognum

Sommige mensen kunnen een waterhardheid van 6,00 dH "aanvaardbaar" vinden. De perceptie van de vastgestelde hardheid is duidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schrobben van de glazen douchewand?.

Drinkwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins een gevaar voor mens of dier*. Nochtans is het een fabeltje dat een waterhardheid van 6,00 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele kraanwaterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt per slot van rekening een verkalkte badkamer.

*Er is nog discussie over de correlatie van eczeem, en kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten voorlopig overigens geen ontegensprekelijke uitkomsten op.

Hardheid Wognum waardevrij testen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in leidingwater testen en dan weergeven in een bepaalde maat. Zoals de genoemde 6,00 dH in Wognum**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke uitspraak. Er zijn reeksen met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die metingen correct, maar incidenteel kan een waarde niet meer correct zijn.

Het is duidelijk dat uitsluitend met geheel zacht kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) neerslaat vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Wognum

Calculatie voor 6,00 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder noodzakelijk in Wognum?

Praktisch iedereen ervaart zacht drinkwater als behaaglijk en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het Britse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Van tijd tot tijd formeert zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een restant kan vormen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt doorgaans voor in streken met hard leidingwater. Dit kan beduidend gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijkere overweging om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Wognum is het daarom duidelijk nuttig om een waterontharder te installeren om zo de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse graden te verminderen.