i

Waterhardheid Wognum

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 dH. Dat is de waterhardheid van het leidingwater in Wognum. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. Één Duitse graad komt overeen met 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes per m3 water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Wognum telt 5.545 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Wognum ligt in de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Medemblik.

Waterhardheid kwalificering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater Wognum

Iemand kan hardheid van 6,00 dH misschien "aanvaardbaar" vinden. De ontvangst van een bepaalde waterhardheid is overduidelijk persoonlijk. Wat vindt u van het ontkalken van de douchewand?.

Kraanwater met deze waterhardheid is in elk geval niet riskant voor het lichaam*. Desalniettemin is het onzin dat water van 6,00 Duitse graden zacht water is, zoals enkele kraanwaterbedrijven vertellen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag.

*Er is discussie over het verband tussen eczeem, en hard leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot dusver overigens geen onomwonden conclusies op.

Hardheid Wognum objectief meten

Je kunt kalkdeeltjes in drinkwater meten en vervolgens weergeven in een vastgestelde eenheid. Zoals de genoemde 6,00 dH in Wognum**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke observatie. Er zijn overzichten met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die metingen correct, maar zo nu en dan kan een getal niet meer correct zijn.

Het is duidelijk dat alleen met totaal kalkloos water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) neerslaat startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Wognum

Becijfering voor 6,00 dH, bij een gemiddeld jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Wognum?

Onthard water wordt praktisch altijd als weldadig ervaren. Theeproducenten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Soms formeert zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Wat is dat?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een restant kan formeren. Dit bruine restant komt in de regel voor in gebieden met hard leidingwater. Dit kan fors gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijkere beweegreden om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Wognum is het zodoende duidelijk zinvol om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van 6,00 naar 0 Duitse graden te reduceren.