i

Waterhardheid Wormerveer

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De hardheid van het leidingwater in Wormerveer bedraagt ongeveer 6,00 Duitse graden. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalk in elke 1000 liter kraanwater. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Wormerveer telt 10.765 inwonenden. Dit is een betrekkelijk kleine woonplaats. Wormerveer maakt deel uit van de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Zaanstad.

Waterhardheid meter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Wormerveer

De gewaarwording van een gegeven waterhardheid is kennelijk persoonlijk. Men kan bijvoorbeeld een hardheid van 6,00 dH "acceptabel" vinden en het (schoon)poetsen van de douchewand dulden.

Water met deze hardheid is in ieder geval geenszins slecht voor mens of dier*. Het is evenwel een verzinsel dat water met een hardheid van 6,00 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt tenslotte een verkalkte badkamer.

*Er is nog discussie over de samenhang van eczeem, en leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten voorlopig overigens geen afgetekende conclusies op.

Waterhardheid Wormerveer waardevrij vaststellen

Je kunt calcium en magnesium in drinkwater meten en vervolgens aanduiden in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 6,00 dH in Wormerveer**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er zijn tabellen met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die metingen correct, maar incidenteel kan een getal verouderd zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met geheel zacht kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich vormt al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Wormerveer

Berekening voor 6,00 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder noodzakelijk in Wormerveer?

Zacht drinkwater wordt doorgaans als weldadig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het Engelse Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Soms formeert zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn mok en op mijn thee – Wat is dat?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat soms een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige restant komt dikwijls voor in regio’s met hard leidingwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Wormerveer is het dus uiterst zinnig om een waterontharder te plaatsen om zo de waterhardheid van 6,00 naar 0 dH te reduceren.