i

Waterhardheid Wormerveer

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 dH. Dat is de minimale waterhardheid van het water in Wormerveer. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid is goed voor 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes in elke 1000 liter water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Toch kan het kraanwater op uw postcode behoorlijk afwijken. De maximale hardheid in Wormerveer is 10,36 Duitse graden. Dit is behoorlijk hard water.

Wormerveer is een redelijk kleine woonplaats met 10.765 inwonenden. Wormerveer ligt in de gemeente Zaanstad. Deze bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.

Hardheid maat

Kaart van place+Wormerveer+Zaanstad

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Tom van Dijk - Assendelft
Bekijk alle recensies uit Noord-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard water Wormerveer

De beleving van een gegeven hardheid is klaarblijkelijk subjectief. Iemand kan zo een hardheid van 6,00 dH "normaal" vinden en het (schoon)poetsen van de douche dulden.

Leidingwater met deze waterhardheid is in elk geval niet een gevaar voor de gezondheid*. Toch is het niet waar dat water met een hardheid van 6,00 Duitse graden zacht water is, zoals sommige leidingwaterbedrijven beweren. Het veroorzaakt per slot van rekening een verkalkte badkamer.

*Er is verwarring over de relatie tussen eczeem, en hard drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot dusver overigens geen onomstotelijke conclusies op.

Waterhardheid Wormerveer waardevrij duiden

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in water vaststellen en dan weergeven in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 6,00 Duitse graden in Wormerveer**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke bepaling. Er bestaan lijsten met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die metingen accuraat, maar nu en dan kan een getal verouderd zijn.

Het is duidelijk dat alleen met onthard drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich gaat afzetten beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een tamelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Wormerveer

Calculatie voor 6,00 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Is een waterontharder essentieel in Wormerveer?

Praktisch iedereen ervaart volledig kalkvrij water als behaaglijk en over het algemeen smakelijk. Theemakers zoals het overzeese Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Af en toe formeert zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën loslaat, wat af en toe een restant kan ontwikkelen. Dit bruine restant komt normaal gesproken voor in plaatsen met kalkrijk water. Dit kan fors verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijkere drijfveer om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Wormerveer is het zodoende beslist zinvol om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.