i

Waterhardheid Woubrugge

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 dH. Zo hard is het water in Woubrugge. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalkdeeltjes in elke m3 drinkwater. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Woubrugge telt 3.540 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Woubrugge is onderdeel van de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Kaag en Braassem.

Waterhardheid maatstaf

Kaart van place+Woubrugge+Kaag en Braassem

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Ria Kuipers - Roelofarendsveen
Bekijk alle recensies uit Zuid-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater Woubrugge

De ontvangst van een bepaalde waterhardheid is nogal persoonlijk. Iemand kan zo een hardheid van 4,98 Duitse graden "acceptabel" vinden en daarmee het boenen van de kranen aanvaarden.

Drinkwater van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins een gevaar voor de gezondheid*. Desalniettemin is het een verzinsel dat water van 4,98 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt per slot van rekening kalk in uw apparaten.

*Er is nog discussie over de relatie tussen eczeem, en leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden vooralsnog overigens geen onomwonden uitkomsten op.

Hardheid Woubrugge objectief testen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in water vaststellen en dan uitdrukken in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de beschreven 4,98 Duitse graden in Woubrugge**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er bestaan overzichten met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die juist, maar nu en dan kan een getal niet meer correct zijn.

Het is duidelijk dat alleen met volledig kalkloos leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich begint te vormen al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een redelijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Woubrugge

Berekening voor 4,98 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder noodzakelijk in Woubrugge?

Zacht kraanwater wordt praktisch altijd als comfortabel ervaren. Theefabrikanten zoals het vermaarde Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de beste Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Af en toe vormt zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn mok en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een bezinksel kan vormen. Dit bruinkleurige residu komt normaal gesproken voor in streken met hard water. Dit kan fors teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een belangrijkere overweging om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Woubrugge is het zodoende zeker nuttig om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van 4,98 naar 0 Duitse graden te reduceren.