i

Waterhardheid Woubrugge

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 Duitse graden. Dat is de minimale waterhardheid van het water in Woubrugge. Dit staat bekend als tamelijk hard water. Één dH zorgt voor 17,8 gram kalk per kuub water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Maar het water op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De grootste waterhardheid in Woubrugge is 9,41 dH. Dit is behoorlijk hard water.

Woubrugge biedt plaats aan 3.540 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Woubrugge ligt in de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Kaag en Braassem.

Waterhardheid normering

Kaart van place+Woubrugge+Kaag en Braassem

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Ria Kuipers - Roelofarendsveen
Bekijk alle recensies uit Zuid-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard drinkwater Woubrugge

Iemand kan hardheid van 4,98 Duitse graden misschien "acceptabel" vinden. De betekenis van een bepaalde hardheid is overduidelijk persoonlijk. Wat vindt u van het schoonmaken van de douche?.

Water van deze waterhardheid is in ieder geval niet een gevaar voor mens of dier*. Toch is het niet waar dat water met een hardheid van 4,98 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele drinkwaterbedrijven zeggen. Het leidt tenslotte tot kalk in de badkamer.

*Er is nog wel debat over het verband tussen eczeem, en hard drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot op heden overigens geen onomstotelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Woubrugge waardevrij testen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in water meten en dan weergeven in een vastgestelde maat. Zoals de geconcludeerde 4,98 Duitse graden in Woubrugge**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er bestaan lijsten met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die metingen juist, maar incidenteel kan een waarde niet meer correct zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met geheel kalkloos leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) neerslaat startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een tamelijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Woubrugge

Becijfering voor 4,98 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Woubrugge?

Praktisch iedereen ervaart kalkvrij water als weldadig en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het bekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de beste Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Af en toe ontwikkelt zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Wat is dat?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een residu kan vormen. Dit bruinkleurige bezinksel komt praktisch altijd voor in plaatsen met kalkrijk kraanwater. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Woubrugge is het daarom absoluut zinnig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van het drinkwater van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.