i

Waterhardheid Woudrichem

 • Zacht
  0
 • Tamelijk hard
  3
 • 10.36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

10,36 Duitse graden. Dat is de waterhardheid van het water in Woudrichem. Dit noemen we behoorlijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalk in elke 1000 liter kraanwater. 10,36 dH x 17,8 gram x 180m3 = 33,19 kilogram kalk.

Woudrichem is een kleine woonplaats met 4.580 inwonenden. Woudrichem is onderdeel van de gemeente Woudrichem. Deze hoort bij de zuidelijke provincie Noord-Brabant.

Hardheid normering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving behoorlijk hard leidingwater Woudrichem

De beleving van een vastgestelde waterhardheid is ontegensprekelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Iemand kan bijvoorbeeld een hardheid van 10,36 dH "normaal" vinden en dus het ontkalken van de glazen douchewand dulden.

Water met deze waterhardheid is in ieder geval niet een gevaar voor de gezondheid*. Echter, het is onzin dat water van 10,36 dH zacht water is, zoals sommige kraanwaterbedrijven beweren. Het veroorzaakt tenslotte kalk in de badkamer.

*Er is wel verwarring over de correlatie van eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten vooralsnog overigens geen afgetekende conclusies op.

Hardheid Woudrichem waardevrij vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in drinkwater meten en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 10,36 dH in Woudrichem**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er bestaan tabellen met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die correct, maar soms kan een waarde niet meer actueel zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met volledig onthard water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich begint te vormen beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een vrij subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Woudrichem

Becijfering voor 10,36 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 10,36 dH x 180m3 = 33,19 kilogram kalkaanslag.

Hoe nuttig is een waterontharder in Woudrichem?

Een ieder ondervindt zacht water als prettig en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het overzeese Twinings bevelen zo zacht water aan voor de lekkerste Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Af en toe vormt zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn kop en in mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën loslaat, wat af en toe een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruine residu komt meestal voor in plaatsen met hard water. Dit kan beduidend gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijkere motivering om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Woudrichem is het dus uiterst zinnig om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van het leidingwater van 10,36 naar 0 dH te reduceren.