i

Waterhardheid Woudrichem

 • Zacht
  0
 • Tamelijk hard
  3
 • 10.36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

10,36 dH. Dat is de waterhardheid van het kraanwater in Woudrichem. Dit noemen we behoorlijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalk per kuub drinkwater. 10,36 dH x 17,8 gram x 180m3 = 33,19 kilogram kalkdeeltjes.

Woudrichem telt 4.580 inwoners. Het is een zeer kleine woonplaats. Woudrichem maakt deel uit van de zuidelijke provincie Noord-Brabant in de gemeente Woudrichem.

Waterhardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring behoorlijk hard water Woudrichem

Iemand kan hardheid van 10,36 dH misschien "heel gewoon" vinden. De perceptie van een bepaalde hardheid is duidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het ontkalken van de douchewand?.

Kraanwater met deze hardheid is in ieder geval geenszins riskant voor de gezondheid*. Toch is het onzin dat water van 10,36 dH zacht leidingwater is, zoals enkele leidingwaterbedrijven zeggen. Het leidt per slot van rekening tot kalkafzetting.

*Er is nog wel debat over de relatie tussen eczeem, en kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten overigens geen duidelijke uitkomsten op.

Hardheid Woudrichem objectief vaststellen

Je kunt de mineralen in kraanwater testen en dan weergeven in een vastgestelde maat. Zoals de geconcludeerde 10,36 Duitse graden in Woudrichem**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er bestaan overzichten met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die metingen correct, maar zo nu en dan kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met totaal kalkloos kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich toont vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een redelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Woudrichem

Calculatie voor 10,36 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 10,36 dH x 180m3 = 33,19 kilogram kalkaanslag.

Hoe essentieel is een waterontharder in Woudrichem?

Onthard kraanwater wordt doorgaans als prettig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het overzeese Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de lekkerste Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Zo nu en dan formeert zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een residu kan formeren. Dit bruinkleurige overblijfsel komt normaliter voor in gebieden met hard water. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een belangrijkere drijfveer om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Woudrichem is het daarom zeker zinnig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de waterhardheid van 10,36 naar 0 Duitse hardheid graden terug te brengen.