i

Waterhardheid Yerseke

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6,38 dH
  HOOGSTE: 7,84 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De hardheid van het leidingwater in Yerseke is ongeveer 6,38 dH. Dit noemen we tamelijk hard water. 1 dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalk.

Yerseke biedt plaats aan 6.700 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Yerseke maakt deel uit van de zuidelijke provincie Zeeland in de gemeente Reimerswaal.

Hardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard drinkwater Yerseke

Mensen kunnen een waterhardheid van 6,38 Duitse graden misschien "acceptabel" vinden. De perceptie van een gegeven waterhardheid is ontegensprekelijk persoonlijk. Wat vindt u van het boenen van de badkamer?.

Drinkwater van deze waterhardheid is in elk geval niet een gevaar voor mens of dier*. Desondanks is het niet waar dat een waterhardheid van 6,38 dH zacht kraanwater is, zoals enkele watermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt tenslotte kalk in uw apparaten.

*Er is discussie over de context van eczeem, en hard drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten overigens geen ontegensprekelijke conclusies op.

Waterhardheid Yerseke objectief vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in water vaststellen en vervolgens aanduiden in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de beschreven 6,38 dH in Yerseke**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er zijn lijsten met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die juist, maar nu en dan kan een getal zijn verouderd.

Feit is dat uitsluitend met geheel zacht leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich laat zien al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een redelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Yerseke

Becijfering voor 6,38 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalk.

Is een waterontharder zinvol in Yerseke?

Praktisch iedereen ervaart onthard leidingwater als prettig en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het vermaarde Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de beste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn mok en op mijn thee – Wat is dit?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een residu kan formeren. Dit bruinkleurige residu komt meestal voor in plaatsen met kalkrijk water. Dit kan fors teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijkere aanmoediging om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Yerseke is het dus uiterst zinnig om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van 6,38 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.