i

Waterhardheid Yerseke

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6,38 dH
  HOOGSTE: 7,84 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het leidingwater in Yerseke kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van plus minus 6,38 Duitse graden. Dit is tamelijk hard water. Één Duitse graad betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke 1000 liter water is. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag.

Toch kan het drinkwater op uw postcode nogal verschillen. De hoogste waterhardheid in Yerseke is 7,84 dH. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water.

Yerseke biedt plaats aan 6.700 inwoners. Het is een zeer kleine woonplaats. Yerseke ligt in de zuidelijke provincie Zeeland in de gemeente Reimerswaal.

Hardheid maat

Kaart van place+Yerseke+Reimerswaal

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Patrick - Yerseke
Bekijk alle recensies uit Zeeland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard kraanwater Yerseke

De ontvangst van een vastgestelde hardheid is nogal persoonlijk. Men kan bijvoorbeeld een hardheid van 6,38 dH "normaal" vinden en dus het boenen van de tegels voor lief nemen.

Water van deze hardheid is in ieder geval geenszins slecht voor mens of dier*. Evenwel is het een fabeltje dat water met een hardheid van 6,38 dH zacht leidingwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog debat over het verband tussen eczeem, en kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot op heden overigens geen duidelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Yerseke objectief meten

Je kunt kalkvormende deeltjes in water meten en dan weergeven in een vastgestelde eenheid. Zoals de geconcludeerde 6,38 Duitse graden in Yerseke**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er bestaan overzichten met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die correct, maar soms kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met geheel kalkvrij kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) neerslaat startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Yerseke

Calculatie voor 6,38 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalk.

Is een waterontharder nodig in Yerseke?

Iedereen beleeft onthard kraanwater als prettig en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het bekende Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn kopje en op mijn thee – Wat is dit?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat soms een overblijfsel kan formeren. Dit bruine restant komt gewoonlijk voor in streken met hard leidingwater. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijkere reden om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Yerseke is het derhalve zonder twijfel nuttig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de waterhardheid van 6,38 naar 0 dH te reduceren.