i

Waterhardheid Zaandijk

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 dH. Zo hard is het water in Zaandijk minimaal. Dit staat bekend als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalkdeeltjes in elke m3 leidingwater. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Let wel, het kraanwater op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De maximale waterhardheid in Zaandijk is 10,36 Duitse graden. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

Zaandijk is een kleine woonplaats met 8.720 inwoners. Zaandijk bevindt zich in de gemeente Zaanstad. Die bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.

Waterhardheid indicator

Kaart van place+Zaandijk+Zaanstad

"Review beoordeling: 9 uit 10"

Samantha - Assendelft
Bekijk alle recensies uit Noord-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard water Zaandijk

Men kan een waterhardheid van 6,00 dH "acceptabel" vinden. De indruk van een bepaalde hardheid is klaarblijkelijk persoonlijk. Wat vindt u van het schrobben van de badkamer?.

Water van deze hardheid is in ieder geval niet risicovol voor mens of dier*. Echter, het is een fabeltje dat een waterhardheid van 6,00 dH zacht water is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag.

*Er is wel discussie over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden tot op heden overigens geen ondubbelzinnige conclusies op.

Waterhardheid Zaandijk objectief meten

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in drinkwater vaststellen en dan weergeven in een bepaalde eenheid. Zoals de geconcludeerde 6,00 dH in Zaandijk**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er bestaan reeksen met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die metingen accuraat, maar incidenteel kan een waarde verouderd zijn.

Het is duidelijk dat uitsluitend met totaal onthard drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich laat zien beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een redelijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Zaandijk

Rekensom voor 6,00 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder nuttig in Zaandijk?

Onthard kraanwater wordt over het algemeen als comfortabel ervaren. Theeproducenten zoals het overzeese Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Van tijd tot tijd formeert zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn kopje en op mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een restant kan formeren. Dit bruine overblijfsel komt het meest voor in oorden met hard leidingwater. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Zaandijk is het zodoende zonder twijfel zinvol om een waterontharder te installeren en zo de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse graden te verminderen.