i

Waterhardheid Zaandijk

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 Duitse graden. Dat is de waterhardheid van het kraanwater in Zaandijk. Dit noemen we tamelijk hard water. Één dH komt neer op 17,8 gram kalkaanslag in elke m3 water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Zaandijk is een erg kleine woonplaats met 8.720 inwonenden. Zaandijk bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Zaanstad.

Hardheid meter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard drinkwater Zaandijk

De ontvangst van een bepaalde hardheid is erg persoonlijk. Men kan bijvoorbeeld een hardheid van 6,00 dH "heel gewoon" vinden en dus het schrobben van de badkamer aanvaarden.

Kraanwater van deze waterhardheid is in elk geval geenszins riskant voor het lichaam*. Echter, het is onzin dat water met een hardheid van 6,00 dH zacht leidingwater is, zoals sommige watermaatschappijen verkondigen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag.

*Er is nog verwarring over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden voorlopig overigens geen heldere conclusies op.

Waterhardheid Zaandijk objectief bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in kraanwater bepalen en dan uitdrukken in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 6,00 dH in Zaandijk**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er zijn overzichten met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die accuraat, maar incidenteel kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is een feit dat uitsluitend met totaal kalkloos leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich gaat afzetten al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Zaandijk

Rekensom voor 6,00 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe zinvol is een waterontharder in Zaandijk?

Iedereen ervaart volledig zacht water als behaaglijk en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het overzeese Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de beste Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een restant kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige residu komt in de regel voor in streken met kalkrijk kraanwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een belangrijkere drijfveer om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Zaandijk is het zodoende beslist zinvol om een waterontharder te plaatsen en zo de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse graden te verminderen.