i

Waterhardheid Zeewolde

 • Zacht
  0
 • 4.20 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het water in Zeewolde kenmerkt zich door een waterhardheid van om en nabij 4,20 Duitse graden. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalkdeeltjes per m3 leidingwater. 4,20 dH x 17,8 gram x 180m3 = 13,46 kilogram kalkvormende deeltjes.

Zeewolde is een relatief kleine woonplaats met 21.250 inwonenden. Zeewolde ligt in de gemeente Zeewolde. Deze hoort bij de centrale provincie Flevoland.

Waterhardheid normering

Kaart van place+Zeewolde+Zeewolde

"Review beoordeling: 10 uit 10"

BEVRIBANDEN N.V - Zeewolde
Bekijk alle recensies uit Flevoland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard leidingwater Zeewolde

U kunt hardheid van 4,20 Duitse graden wellicht "heel gewoon" vinden. De perceptie van een gegeven hardheid is in ieder geval persoonlijk. Wat vindt u van het ontkalken van de tegels in de badkamer?.

Water met deze hardheid is in elk geval geenszins een gevaar voor de gezondheid*. Desalniettemin is het onzin dat een waterhardheid van 4,20 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige watermaatschappijen vertellen. Het leidt immers tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is discussie over de correlatie van eczeem, en leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten tot nu toe overigens geen overduidelijke conclusies op.

Hardheid Zeewolde objectief meten

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in leidingwater bepalen en vervolgens weergeven in een vastgestelde eenheid. Zoals de beschreven 4,20 dH in Zeewolde**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er zijn tabellen met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die accuraat, maar incidenteel kan een waarde verouderd zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met geheel zacht leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich begint te vormen al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een behoorlijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Zeewolde

Rekensom voor 4,20 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,20 dH x 180m3 = 13,46 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder zinvol in Zeewolde?

Zacht kraanwater wordt doorgaans als weldadig beoordeeld. Theemakers zoals het bekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Zo nu en dan vormt zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruine overblijfsel komt doorgaans voor in regio’s met kalkrijk leidingwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een belangrijkere overweging om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Zeewolde is het derhalve absoluut zinnig om een waterontharder te plaatsen en zo de waterhardheid van 4,20 naar 0 dH te verminderen.