i

Waterhardheid Zeewolde

 • Zacht
  0
 • 4.20 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,20 Duitse graden. Zo hard is het leidingwater in Zeewolde minimaal. Dit is tamelijk hard water. 1 dH komt neer op 17,8 gram kalk-vormende deeltjes per kuub water. 4,20 dH x 17,8 gram x 180m3 = 13,46 kilogram kalkdeeltjes.

Toch kan het water op uw postcode behoorlijk verschillen. De hoogste hardheid in Zeewolde is 0,00 dH. Dit geldt als water.

Zeewolde telt 21.250 inwoners. Dit is een relatief kleine woonplaats. Zeewolde hoort bij de centrale provincie Flevoland in de gemeente Zeewolde.

Hardheid meter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard kraanwater Zeewolde

Iemand kan hardheid van 4,20 Duitse graden misschien "acceptabel" vinden. De beleving van de gegeven hardheid is duidelijk persoonlijk. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de tegels in de badkamer?.

Water met deze hardheid is in ieder geval niet een gevaar voor het lichaam*. Toch is het niet waar dat water van 4,20 Duitse graden zacht water is, zoals sommige waterbedrijven vertellen. Het leidt per slot van rekening tot een verkalkte badkamer.

*Er is wel verwarring over het verband tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten overigens geen heldere uitkomsten op.

Waterhardheid Zeewolde objectief duiden

Je kunt calcium en magnesium in leidingwater testen en dan uitdrukken in een bepaalde meeteenheid. Zoals de beschreven 4,20 dH in Zeewolde**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er bestaan tabellen met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die correct, maar incidenteel kan een waarde niet meer actueel zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met kalkvrij leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich vormt beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een redelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Zeewolde

Berekening voor 4,20 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,20 dH x 180m3 = 13,46 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder essentieel in Zeewolde?

Zacht drinkwater wordt over het algemeen als weldadig ervaren. Theeproducenten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Van tijd tot tijd formeert zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een residu kan ontwikkelen. Dit bruine restant komt in het algemeen voor in streken met kalkrijk water. Dit kan flink gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Zeewolde is het dus beslist zinnig om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van het drinkwater van 4,20 naar 0 dH te verminderen.