i

Waterhardheid Zegveld

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 7,50 dH
  HOOGSTE: 7,60 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het leidingwater in Zegveld kenmerkt zich door een waterhardheid van minimaal 7,50 Duitse graden. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad is goed voor 17,8 gram kalk-vormende deeltjes per kuub water. 7,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,03 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Zegveld telt 2.325 inwoners. Het is een zeer kleine woonplaats. Zegveld bevindt zich in de centrale provincie Utrecht in de gemeente Woerden.

Waterhardheid normering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard leidingwater Zegveld

De waarneming van een bepaalde waterhardheid is erg onderhevig aan persoonlijke waarneming. Sommige mensen kunnen zo een waterhardheid van 7,50 dH "OK" vinden en dus het schoonmaken van de kranen dulden.

Drinkwater met deze waterhardheid is in ieder geval niet riskant voor mens of dier*. Echter, het is een fabeltje dat een waterhardheid van 7,50 Duitse graden zacht water is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag.

*Er is wel debat over het verband tussen eczeem, en hard drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot nu toe overigens geen ontegensprekelijke uitkomsten op.

Hardheid Zegveld waardevrij vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in kraanwater vaststellen en dan aanduiden in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 7,50 dH in Zegveld**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er zijn overzichten met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die metingen juist, maar zo nu en dan kan een waarde verouderd zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met geheel kalkloos leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich gaat afzetten al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een behoorlijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Zegveld

Becijfering voor 7,50 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,50 dH x 180m3 = 24,03 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Zegveld?

Kalkvrij drinkwater wordt praktisch altijd als comfortabel beoordeeld. Theemakers zoals het Britse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Soms formeert zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn kop en op mijn thee – Wat is dit?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een restant kan formeren. Dit bruinkleurige restant komt het meest voor in oorden met hard leidingwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een belangrijkere motivering om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Zegveld is het daarom zonder twijfel nuttig om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van het water van 7,50 naar 0 dH te reduceren.