i

Waterhardheid Zegveld

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 7,50 dH
  HOOGSTE: 7,60 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

7,50 dH. Zo hard is het kraanwater in Zegveld minimaal. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalk in elke 1000 liter drinkwater. 7,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,03 kilogram kalk.

Let wel, het kraanwater op uw postcode kan nogal verschillen. De meest ongunstige waterhardheid in Zegveld is 7,60 dH. Dit noemen we tamelijk hard water.

Zegveld is een kleine woonplaats met 2.325 inwonenden. Zegveld bevindt zich in de centrale provincie Utrecht in de gemeente Woerden.

Hardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard drinkwater Zegveld

De indruk van een vastgestelde hardheid is merkbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Iemand kan bijvoorbeeld een waterhardheid van 7,50 dH "normaal" vinden en dus het boenen van de douche accepteren.

Leidingwater met deze hardheid is in elk geval niet een gevaar voor mens of dier*. Het is echter ook onzin dat een waterhardheid van 7,50 dH zacht drinkwater is, zoals sommige watermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkafzetting.

*Er is nog verwarring over de samenhang van eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten voorlopig overigens geen ontegenzeggelijke conclusies op.

Waterhardheid Zegveld objectief testen

Je kunt kalkdeeltjes in leidingwater meten en vervolgens weergeven in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 7,50 dH in Zegveld**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er zijn overzichten met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die metingen correct, maar soms kan een waarde zijn verouderd.

Het staat vast dat uitsluitend met totaal kalkvrij drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich begint te vormen startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Zegveld

Calculatie voor 7,50 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,50 dH x 180m3 = 24,03 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Zegveld?

Zacht kraanwater wordt over het algemeen als behaaglijk beoordeeld. Theeproducenten zoals het eeuwenoude Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Hoe kan dit?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een overblijfsel kan vormen. Dit bruine restant komt over het algemeen voor in streken met hard leidingwater. Dit kan fors verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Zegveld is het dus absoluut zinnig om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van 7,50 naar 0 Duitse hardheid graden terug te brengen.