i

Waterhardheid Zeist

 • Zacht
  0
 • 5.50 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De hardheid van het water in Zeist is ongeveer 5,50 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalkaanslag in elke m3 drinkwater. 5,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 17,62 kilogram kalkdeeltjes.

Zeist is een gemiddeld grote woonplaats met 51.655 inwoners. Zeist hoort bij de gemeente Zeist. Die hoort bij de centrale provincie Utrecht.

Waterhardheid normering

Kaart van place+Zeist+Zeist

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Rob - IJsselstein
Bekijk alle recensies uit Utrecht
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard kraanwater Zeist

Men kan een waterhardheid van 5,50 dH wellicht "prima" vinden. De waarneming van een bepaalde waterhardheid is onbetwistbaar persoonlijk. Wat vindt u van het schrobben van de douchewand?.

Kraanwater van deze hardheid is in elk geval niet een gevaar voor de gezondheid*. Aan de andere kant is het een verzinsel dat water met een hardheid van 5,50 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige watermaatschappijen vertellen. Het leidt immers tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog verwarring over de samenhang van eczeem, en hard drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden overigens geen significante conclusies op.

Waterhardheid Zeist objectief meten

Je kunt kalkdeeltjes in leidingwater bepalen en dan weergeven in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de beschreven 5,50 Duitse graden in Zeist**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke bepaling. Er bestaan lijsten met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die metingen juist, maar incidenteel kan een waarde niet meer correct zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met totaal onthard kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich begint te vormen startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een vrij persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Zeist

Calculatie voor 5,50 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 5,50 dH x 180m3 = 17,62 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder zinvol in Zeist?

Kalkvrij leidingwater wordt over het algemeen als behaaglijk beoordeeld. Theefabrikanten zoals het gekende Twinings raden zo zacht water aan voor de ultieme Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Soms formeert zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe kan dat?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een restant kan vormen. Dit bruine residu komt normaal gesproken voor in oorden met hard drinkwater. Dit kan fors teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Zeist is het zodoende beslist zinnig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van het drinkwater van 5,50 naar 0 dH terug te dringen.