i

Waterhardheid Zeist

 • Zacht
  0
 • 5.50 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het drinkwater in Zeist kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van ongeveer 5,50 dH. Dit noemen we tamelijk hard water. Één Duitse graad wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 5,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 17,62 kilogram kalk.

Toch kan het leidingwater op uw postcode nogal afwijken. De hoogste waterhardheid in Zeist is 0,00 Duitse graden. Dit noemen we water.

Zeist is een tamelijk grote woonplaats met 51.655 inwonenden. Zeist ligt in de centrale provincie Utrecht in de gemeente Zeist.

Waterhardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater Zeist

De waarneming van een vastgestelde waterhardheid is duidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Men kan -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 5,50 dH "acceptabel" vinden en daarmee het schrobben van de douche accepteren.

Kraanwater met deze hardheid is in elk geval geenszins schadelijk voor de gezondheid*. Dat daargelaten is het een verzinsel dat een waterhardheid van 5,50 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen beweren. Het leidt per slot van rekening tot kalk in de badkamer.

*Er is nog wel discussie over de relatie tussen eczeem, en leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten overigens geen heldere conclusies op.

Hardheid Zeist waardevrij vaststellen

Je kunt kalkvormende deeltjes in drinkwater bepalen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 5,50 Duitse graden in Zeist**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke vaststelling. Er bestaan tabellen met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die accuraat, maar nu en dan kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is duidelijk dat uitsluitend met volledig kalkloos water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich toont vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een tamelijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Zeist

Berekening voor 5,50 dH, bij een gemiddeld jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 5,50 dH x 180m3 = 17,62 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Zeist?

Praktisch iedereen ondervindt kalkvrij kraanwater als prettig en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het vermaarde Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Van tijd tot tijd formeert zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn kopje en op mijn thee – Wat is dit?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige restant komt praktisch altijd voor in streken met kalkrijk kraanwater. Dit kan fors verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een belangrijkere stimulans om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Zeist is het zodoende duidelijk zinnig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van het drinkwater van 5,50 naar 0 dH terug te brengen.