i

Waterhardheid Zennewijnen

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 7,10 dH
  HOOGSTE: 7,30 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het leidingwater in Zennewijnen heeft een minimale waterhardheid van ongeveer 7,10 dH. Dit noemen we tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalkaanslag per kuub leidingwater. 7,10 dH x 17,8 gram x 180m3 = 22,75 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Toch kan het kraanwater op uw postcode nogal verschillen. De hoogste hardheid in Zennewijnen is 7,30 Duitse graden. Dit komt neer op tamelijk hard water.

Zennewijnen ligt in de gemeente Neerijnen. Deze bevindt zich in de oostelijke provincie Gelderland.

Waterhardheid normering

Kaart van place+Zennewijnen+Neerijnen

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Jeanine - Haaften
Bekijk alle recensies uit Gelderland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater Zennewijnen

Men kan een waterhardheid van 7,10 dH misschien "OK" vinden. De beleving van een vastgestelde waterhardheid is onmiskenbaar subjectief. Wat vindt u van het boenen van de badkamer?.

Water met deze hardheid is in elk geval geenszins risicovol voor het lichaam*. Echter, het is een fabeltje dat een waterhardheid van 7,10 dH zacht water is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen beweren. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag in de badkamer.

*Er is wel discussie over de samenhang van eczeem, en de hardheid van drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden vooralsnog overigens geen duidelijke uitkomsten op.

Hardheid Zennewijnen waardevrij vaststellen

Je kunt de mineralen in leidingwater vaststellen en dan uitdrukken in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 7,10 dH in Zennewijnen**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke observatie. Er zijn tabellen met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die correct, maar zo nu en dan kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is een feit dat alleen met totaal kalkloos leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich laat zien al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de exacte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een behoorlijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Zennewijnen

Rekensom voor 7,10 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,10 dH x 180m3 = 22,75 kilogram kalk.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Zennewijnen?

Onthard drinkwater wordt praktisch altijd als behaaglijk beoordeeld. Theeproducenten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden zo zacht water aan voor de lekkerste Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Soms ontwikkelt zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn mok en op mijn thee – Wat is dat?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruine residu komt normaal gesproken voor in regio’s met hard water. Dit kan aanzienlijk verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijkere stimulans om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Zennewijnen is het dus uiterst zinvol om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van het water van 7,10 naar 0 Duitse graden terug te dringen.