i

Waterhardheid Zennewijnen

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 7,10 dH
  HOOGSTE: 7,30 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het leidingwater in Zennewijnen heeft een minimale waterhardheid van ongeveer 7,10 dH. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalk per m3 leidingwater. 7,10 dH x 17,8 gram x 180m3 = 22,75 kilogram kalkdeeltjes.

Toch kan het kraanwater op uw postcode behoorlijk verschillen. De meest ongunstige hardheid in Zennewijnen is 7,30 dH. Dit staat bekend als tamelijk hard water.

Zennewijnen bevindt zich in de gemeente Neerijnen. Deze hoort bij de oostelijke provincie Gelderland.

Hardheid normering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard water Zennewijnen

De gewaarwording van een gegeven hardheid is erg onderhevig aan persoonlijke waarneming. Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld een hardheid van 7,10 dH "acceptabel" vinden en daarmee het schrobben van de kranen dulden.

Kraanwater van deze waterhardheid is in elk geval geenszins een gevaar voor het lichaam*. Het is evenwel onzin dat water met een hardheid van 7,10 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen verkondigen. Het leidt immers tot een verkalkte badkamer.

*Er is nog wel verwarring over het verband tussen eczeem, en drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden overigens geen onomstotelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Zennewijnen waardevrij duiden

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in water vaststellen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 7,10 dH in Zennewijnen**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er bestaan reeksen met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die metingen juist, maar zo nu en dan kan een waarde niet meer actueel zijn.

Feit is dat alleen met totaal onthard kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich vormt startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een vrij persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Zennewijnen

Rekensom voor 7,10 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,10 dH x 180m3 = 22,75 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder essentieel in Zennewijnen?

Onthard water wordt praktisch altijd als behaaglijk ervaren. Theemakers zoals het eeuwenoude Twinings raden zo zacht water aan voor de ultieme Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Soms ontwikkelt zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Wat is dit?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een restant kan formeren. Dit bruine restant komt gewoonlijk voor in gebieden met kalkrijk kraanwater. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Zennewijnen is het zodoende zeker zinvol om een waterontharder te plaatsen en zo de waterhardheid van 7,10 naar 0 Duitse graden te verminderen.