i

Waterhardheid Zennewijnen

 • Zacht
  0
 • Tamelijk hard
  3
 • 11.40 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

11,40 Duitse graden. Dat is de hardheid van het kraanwater in Zennewijnen. Dit geldt als behoorlijk hard water. 1 dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke 1000 liter water is. 11,40 dH x 17,8 gram x 180m3 = 36,53 kilogram kalkvormende deeltjes.

Zennewijnen is een kleine woonplaats met 135 inwoners. Zennewijnen bevindt zich in de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Tiel.

Hardheid maatstaf

Kaart van place+Zennewijnen+Tiel

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Erwin Ree - Tiel
Bekijk alle recensies uit Gelderland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring behoorlijk hard water Zennewijnen

De waarneming van een gegeven hardheid is onmiskenbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Mensen kunnen zo een hardheid van 11,40 Duitse graden "heel gewoon" vinden en daarmee het schoonmaken van de douchewand aanvaarden.

Water met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins slecht voor de gezondheid*. Toch is het niet waar dat water met een hardheid van 11,40 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige drinkwaterbedrijven verkondigen. Het leidt tenslotte tot kalkafzetting.

*Er is nog discussie over het verband tussen eczeem, en hard leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden vooralsnog overigens geen ontegensprekelijke uitkomsten op.

Hardheid Zennewijnen waardevrij bepalen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in drinkwater vaststellen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 11,40 dH in Zennewijnen**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er bestaan reeksen met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die juist, maar zo nu en dan kan een meting niet meer actueel zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met zacht water van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich gaat afzetten beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de exacte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een betrekkelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Zennewijnen

Calculatie voor 11,40 dH, bij een gemiddeld jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 11,40 dH x 180m3 = 36,53 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder nodig in Zennewijnen?

Praktisch iedereen beleeft volledig zacht water als comfortabel en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het Britse Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de beste Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Soms vormt zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Wat is dat?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een restant kan vormen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt normaal gesproken voor in plaatsen met kalkrijk water. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Zennewijnen is het derhalve absoluut zinnig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van het drinkwater van 11,40 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.