i

Waterhardheid Zevenhoven

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De waterhardheid van het leidingwater in Zevenhoven ligt in de buurt van de 4,98 dH. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad zorgt voor 17,8 gram kalkdeeltjes in elke m3 water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Zevenhoven biedt plaats aan 2.845 inwonenden. Dit is een erg kleine woonplaats. Zevenhoven ligt in de gemeente Nieuwkoop. Deze bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland.

Hardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Zevenhoven

De indruk van een vastgestelde waterhardheid is nogal persoonlijk. U kunt -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 4,98 dH "OK" vinden en dus het (schoon)poetsen van de badkamer voor lief nemen.

Kraanwater met deze hardheid is in ieder geval niet nadelig voor de gezondheid*. Nochtans is het niet waar dat een waterhardheid van 4,98 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele leidingwaterbedrijven vertellen. Het leidt immers tot kalk in uw apparaten.

*Er is debat over de relatie tussen eczeem, en kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten voorlopig overigens geen onomstotelijke uitkomsten op.

Hardheid Zevenhoven objectief vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in water bepalen en dan aanduiden in een vastgestelde eenheid. Zoals de geconcludeerde 4,98 dH in Zevenhoven**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er bestaan lijsten met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die correct, maar incidenteel kan een getal niet meer actueel zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met onthard leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich begint te vormen startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de scherpe grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Zevenhoven

Rekensom voor 4,98 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Zevenhoven?

Praktisch iedereen ondervindt onthard drinkwater als behaaglijk en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het Britse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Zo nu en dan formeert zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn theeglas en in mijn thee – Wat is dat?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruine bezinksel komt in het algemeen voor in oorden met kalkrijk water. Dit kan flink teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een belangrijkere drijfveer om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Zevenhoven is het dus zonder twijfel nuttig om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van het water van 4,98 naar 0 Duitse graden te verminderen.