i

Waterhardheid Zevenhoven

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale waterhardheid van het drinkwater in Zevenhoven is ongeveer 4,98 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid zorgt voor 17,8 gram kalk in elke m3 water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Toch kan het drinkwater op uw postcode behoorlijk afwijken. De maximale hardheid in Zevenhoven is 9,41 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

Zevenhoven is een kleine woonplaats met 2.845 inwonenden. Zevenhoven bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Nieuwkoop.

Hardheid maatstaf

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Zevenhoven

De gewaarwording van een vastgestelde hardheid is onmiskenbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Mensen kunnen zo een waterhardheid van 4,98 dH "heel gewoon" vinden en dus het schrobben van de badkamer accepteren.

Kraanwater van deze waterhardheid is in elk geval niet riskant voor mens of dier*. Het is evenwel onzin dat water met een hardheid van 4,98 Duitse graden zacht water is, zoals sommige waterbedrijven vertellen. Het leidt tenslotte tot kalkafzetting.

*Er is nog debat over de correlatie van eczeem, en hard kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot nu toe overigens geen ontegensprekelijke conclusies op.

Hardheid Zevenhoven objectief bepalen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in drinkwater testen en vervolgens aanduiden in een bepaalde maat. Zoals de eerder aangeduide 4,98 Duitse graden in Zevenhoven**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke uitspraak. Er zijn overzichten met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die correct, maar incidenteel kan een meting zijn verouderd.

Het is duidelijk dat uitsluitend met geheel kalkloos water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich begint te vormen beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Zevenhoven

Calculatie voor 4,98 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Hoe zinvol is een waterontharder in Zevenhoven?

Zacht drinkwater wordt over het algemeen als comfortabel beoordeeld. Theefabrikanten zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de beste Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Van tijd tot tijd formeert zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn kop en in mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een restant kan ontwikkelen. Dit bruine overblijfsel komt het meest voor in gebieden met hard kraanwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Zevenhoven is het derhalve zonder twijfel zinvol om een waterontharder te installeren om op die manier de waterhardheid van 4,98 naar 0 dH te reduceren.