i

Waterhardheid Zevenhuizen

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het water in Zevenhuizen kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van plus minus 4,98 dH. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalkdeeltjes in elke 1000 liter leidingwater. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Desondanks kan het water op uw postcode behoorlijk afwijken. De maximale hardheid in Zevenhuizen is 9,41 Duitse graden. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

Zevenhuizen is een kleine woonplaats met 6.745 inwonenden. Zevenhuizen bevindt zich in de gemeente Zuidplas. Die hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland.

Waterhardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater Zevenhuizen

De betekenis van een gegeven waterhardheid is erg onderhevig aan persoonlijke waarneming. Mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 4,98 Duitse graden "OK" vinden en daarmee het ontkalken van de kranen aanvaarden.

Water met deze waterhardheid is in elk geval niet nadelig voor het lichaam*. Evenwel is het een fabeltje dat water met een hardheid van 4,98 dH zacht water is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen zeggen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag in de badkamer.

*Er is debat over het verband tussen eczeem, en hard kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot dusver overigens geen sterke conclusies op.

Hardheid Zevenhuizen waardevrij bepalen

Je kunt de mineralen in kraanwater bepalen en dan aanduiden in een bepaalde eenheid. Zoals de genoemde 4,98 Duitse graden in Zevenhuizen**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke observatie. Er bestaan overzichten met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die accuraat, maar nu en dan kan een waarde niet meer actueel zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met geheel zacht water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) neerslaat beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een betrekkelijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Zevenhuizen

Calculatie voor 4,98 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Zevenhuizen?

Iedereen beleeft kalkvrij kraanwater als comfortabel en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Af en toe ontwikkelt zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn kopje en op mijn thee – Wat is dit?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een overblijfsel kan formeren. Dit bruine overblijfsel komt normaal gesproken voor in regio’s met kalkrijk water. Dit kan fors teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Zevenhuizen is het zodoende uiterst zinvol om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van 4,98 naar 0 Duitse graden te reduceren.