i

Waterhardheid Zevenhuizen (Zuidplas)

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De hardheid van het water in Zevenhuizen is ongeveer 4,98 dH. Dit komt neer op tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalkaanslag per 1000 liter kraanwater. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Zevenhuizen telt 6.745 inwoners. Dit is een erg kleine woonplaats. Zevenhuizen is onderdeel van de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Zuidplas.

Waterhardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard water Zevenhuizen

De betekenis van een gegeven hardheid is klaarblijkelijk subjectief. Iemand kan zo een hardheid van 4,98 dH "aanvaardbaar" vinden en dus het schrobben van de douche accepteren.

Drinkwater met deze hardheid is in ieder geval geenszins riskant voor mens of dier*. Dat daargelaten is het een verzinsel dat water van 4,98 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele kraanwaterbedrijven beweren. Het veroorzaakt per slot van rekening kalk in de badkamer.

*Er is wel debat over de samenhang van eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten vooralsnog overigens geen heldere conclusies op.

Waterhardheid Zevenhuizen waardevrij meten

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in leidingwater meten en dan uitdrukken in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 4,98 Duitse graden in Zevenhuizen**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er bestaan tabellen met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die metingen correct, maar nu en dan kan een meting verouderd zijn.

Het is duidelijk dat uitsluitend met geheel zacht water van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich manifesteert al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een behoorlijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Zevenhuizen

Becijfering voor 4,98 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe zinvol is een waterontharder in Zevenhuizen?

Kalkvrij leidingwater wordt over het algemeen als weldadig ervaren. Theeproducenten zoals het Britse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de beste Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Soms formeert zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Wat is dat?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een overblijfsel kan vormen. Dit bruine residu komt in het algemeen voor in regio’s met kalkrijk leidingwater. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Zevenhuizen is het zodoende beslist zinnig om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van het drinkwater van 4,98 naar 0 dH te reduceren.