i

Waterhardheid Zierikzee

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6,38 dH
  HOOGSTE: 7,84 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,38 Duitse graden. Zo hard is het kraanwater in Zierikzee minimaal. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalkaanslag per m3 water. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag.

Maar het water op uw postcode kan aanzienlijk verschillen. De hoogste hardheid in Zierikzee is 7,84 dH. Dit noemen we tamelijk hard water.

Zierikzee is een vrij kleine woonplaats met 10.010 inwonenden. Zierikzee ligt in de gemeente Schouwen-Duiveland. Deze bevindt zich in de zuidelijke provincie Zeeland.

Hardheid meter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Zierikzee

Mensen kunnen een waterhardheid van 6,38 dH misschien "normaal" vinden. De perceptie van de bepaalde waterhardheid is ontegensprekelijk subjectief. Wat vindt u van het schrobben van de tegels in de badkamer?.

Drinkwater van deze waterhardheid is in elk geval niet een gevaar voor mens of dier*. Niettemin is het niet waar dat een waterhardheid van 6,38 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen vertellen. Het leidt tenslotte tot een verkalkte badkamer.

*Er is wel discussie over de correlatie van eczeem, en hard kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten overigens geen heldere uitkomsten op.

Waterhardheid Zierikzee objectief duiden

Je kunt kalkvormende deeltjes in water meten en dan aanduiden in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 6,38 Duitse graden in Zierikzee**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke observatie. Er bestaan overzichten met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die metingen juist, maar soms kan een getal zijn verouderd.

Het is een feit dat uitsluitend met totaal kalkvrij leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich gaat afzetten al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Zierikzee

Becijfering voor 6,38 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalk.

Is een waterontharder noodzakelijk in Zierikzee?

Onthard water wordt doorgaans als prettig ervaren. Theemakers zoals het bekende Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de beste Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Soms vormt zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Wat is dat?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige bezinksel komt normaliter voor in streken met hard leidingwater. Dit kan fors verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een belangrijkere aanmoediging om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Zierikzee is het daarom beslist nuttig om een waterontharder te installeren en vervolgens de waterhardheid van 6,38 naar 0 Duitse graden te verminderen.