i

Waterhardheid Zijderveld

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 7.34 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 8,18 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De waterhardheid van het drinkwater in Zijderveld ligt in de buurt van 7,34 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. 1 dH waterhardheid wil zeggen 17,8 gram kalkdeeltjes per m3 water. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalk.

Zijderveld biedt plaats aan 810 inwonenden. Dit is een erg kleine woonplaats. Zijderveld hoort bij de gemeente Vianen. Die hoort bij de centrale provincie Utrecht.

Waterhardheid maat

Kaart van place+Zijderveld+Vianen

"Review beoordeling: 9 uit 10"

John Werensteijn - Vianen
Bekijk alle recensies uit Utrecht
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater Zijderveld

De gewaarwording van een gegeven waterhardheid is nogal subjectief. Sommige mensen kunnen zo een waterhardheid van 7,34 dH "acceptabel" vinden en daarmee het (schoon)poetsen van de tegels voor lief nemen.

Kraanwater van deze hardheid is in ieder geval geenszins nadelig voor mens of dier*. Desondanks is het een verzinsel dat een waterhardheid van 7,34 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen zeggen. Het leidt tenslotte tot een verkalkte badkamer.

*Er is verwarring over de correlatie van eczeem, en hard drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten voorlopig overigens geen ontegenzeggelijke conclusies op.

Hardheid Zijderveld waardevrij vaststellen

Je kunt de mineralen in kraanwater bepalen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 7,34 dH in Zijderveld**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde observatie. Er zijn reeksen met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die accuraat, maar af en toe kan een getal verouderd zijn.

Het staat vast dat alleen met volledig zacht leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) neerslaat startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een vrij subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Zijderveld

Rekensom voor 7,34 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Zijderveld?

Iedereen beleeft zacht water als behaaglijk en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het vermaarde Twinings raden zo zacht water aan voor de ultieme Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Zo nu en dan vormt zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat soms een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruine restant komt in de regel voor in gebieden met kalkrijk drinkwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijkere stimulans om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Zijderveld is het derhalve uiterst zinvol om een waterontharder te installeren om op die manier de waterhardheid van 7,34 naar 0 dH te reduceren.