i

Waterhardheid Zijderveld

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 7.34 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 8,18 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het kraanwater in Zijderveld kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van om en nabij 7,34 dH. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalkdeeltjes per m3 water. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkdeeltjes.

Toch kan het water op uw postcode behoorlijk verschillen. De maximale waterhardheid in Zijderveld is 8,18 dH. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

Zijderveld telt 810 inwoners. Dit is een erg kleine woonplaats. Zijderveld is onderdeel van de centrale provincie Utrecht in de gemeente Vianen.

Waterhardheid normering

Kaart van place+Zijderveld+Vianen

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Rian - Ossenwaard
Bekijk alle recensies uit Utrecht
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard leidingwater Zijderveld

De perceptie van een vastgestelde hardheid is kennelijk subjectief. U kunt bijvoorbeeld een hardheid van 7,34 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden en daarmee het ontkalken van de badkamer accepteren.

Kraanwater van deze hardheid is in ieder geval geenszins risicovol voor de gezondheid*. Desalniettemin is het onzin dat water met een hardheid van 7,34 Duitse graden zacht water is, zoals sommige waterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt immers een verkalkte badkamer.

*Er is discussie over de correlatie van eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten tot dusver overigens geen onweerlegbare conclusies op.

Hardheid Zijderveld waardevrij bepalen

Je kunt de mineralen in drinkwater meten en dan aanduiden in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 7,34 dH in Zijderveld**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke vaststelling. Er bestaan overzichten met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die accuraat, maar nu en dan kan een meting niet meer actueel zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met totaal kalkvrij leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich gaat afzetten startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een tamelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Zijderveld

Rekensom voor 7,34 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder zinvol in Zijderveld?

Zacht kraanwater wordt doorgaans als behaaglijk beoordeeld. Theemakers zoals het Britse Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Van tijd tot tijd vormt zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Wat is dit?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat af en toe een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruine restant komt doorgaans voor in gebieden met kalkrijk leidingwater. Dit kan beduidend gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijkere aanleiding om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Zijderveld is het daarom absoluut zinnig om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van het leidingwater van 7,34 naar 0 Duitse graden te reduceren.