i

Waterhardheid Zijdewind

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale waterhardheid van het leidingwater in Zijdewind is ongeveer 6,00 dH. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. 1 dH komt overeen met 17,8 gram kalkaanslag per m3 water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Desondanks kan het water op uw postcode aanzienlijk verschillen. De meest ongunstige hardheid in Zijdewind is 10,36 dH. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.

Zijdewind telt 395 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Zijdewind ligt in de gemeente Hollands Kroon. Die hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland.

Waterhardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard drinkwater Zijdewind

Men kan waterhardheid van 6,00 Duitse graden "heel gewoon" vinden. De indruk van de gegeven waterhardheid is klaarblijkelijk subjectief. Wat vindt u van het boenen van de douchekranen?.

Leidingwater van deze hardheid is in ieder geval niet nadelig voor mens of dier*. Het is echter ook een fabeltje dat water van 6,00 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele kraanwaterbedrijven verkondigen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag.

*Er is nog verwarring over de samenhang van eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot dusver overigens geen afgetekende uitkomsten op.

Waterhardheid Zijdewind waardevrij vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in drinkwater testen en dan weergeven in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de genoemde 6,00 Duitse graden in Zijdewind**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er zijn overzichten met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die metingen correct, maar incidenteel kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met volledig zacht drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich vormt vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een vrij persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Zijdewind

Rekensom voor 6,00 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Zijdewind?

Onthard leidingwater wordt over het algemeen als comfortabel ervaren. Theeproducenten zoals het Engelse Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de beste Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Van tijd tot tijd formeert zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Wat is dat?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een restant kan formeren. Dit bruinkleurige bezinksel komt gewoonlijk voor in regio’s met hard drinkwater. Dit kan fors teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een belangrijkere stimulans om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Zijdewind is het derhalve zeker nuttig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van het drinkwater van 6,00 naar 0 dH te verminderen.