i

Waterhardheid Zijdewind

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 Duitse graden. Dat is de hardheid van het kraanwater in Zijdewind. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één dH is goed voor 17,8 gram kalk-vormende deeltjes per 1000 liter water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Zijdewind telt 395 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Zijdewind ligt in de gemeente Hollands Kroon. Die bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.

Hardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard kraanwater Zijdewind

De perceptie van een bepaalde hardheid is duidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. U kunt -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 6,00 Duitse graden "OK" vinden en daarmee het ontkalken van de kranen accepteren.

Kraanwater met deze waterhardheid is in elk geval niet schadelijk voor het lichaam*. Het is echter ook niet waar dat water met een hardheid van 6,00 dH zacht drinkwater is, zoals enkele waterbedrijven zeggen. Het leidt immers tot een verkalkte badkamer.

*Er is nog wel debat over de correlatie van eczeem, en hard drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden tot nog toe overigens geen ondubbelzinnige conclusies op.

Waterhardheid Zijdewind objectief vaststellen

Je kunt kalkdeeltjes in drinkwater vaststellen en dan aanduiden in een bepaalde eenheid. Zoals de genoemde 6,00 dH in Zijdewind**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er bestaan lijsten met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die metingen juist, maar af en toe kan een getal verouderd zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met volledig kalkloos drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich manifesteert al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een behoorlijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Zijdewind

Rekensom voor 6,00 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Hoe zinvol is een waterontharder in Zijdewind?

Kalkvrij drinkwater wordt praktisch altijd als weldadig beoordeeld. Theeproducenten zoals het vermaarde Twinings bevelen zo zacht water aan voor de beste Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Zo nu en dan formeert zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn theeglas en op mijn thee – Wat is dit?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een bezinksel kan formeren. Dit bruinkleurige restant komt veelal voor in gebieden met kalkrijk water. Dit kan fors verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Zijdewind is het dus absoluut zinnig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van het leidingwater van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.