i

Waterhardheid Zoelen

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.90 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 11,50 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,90 dH. Dat is de minimale hardheid van het water in Zoelen. Dit noemen we tamelijk hard water. 1 dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 4,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,70 kilogram kalkdeeltjes.

Desondanks kan het leidingwater op uw postcode aanzienlijk afwijken. De meest ongunstige hardheid in Zoelen is 11,50 Duitse graden. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

Zoelen is een kleine woonplaats met 1.555 inwoners. Zoelen ligt in de gemeente Buren. Die bevindt zich in de oostelijke provincie Gelderland.

Hardheid normering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard water Zoelen

Men kan een hardheid van 4,90 dH wellicht "OK" vinden. De waarneming van de gegeven waterhardheid is kennelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de kranen?.

Water met deze waterhardheid is in elk geval geenszins risicovol voor de gezondheid*. Nochtans is het een fabeltje dat water van 4,90 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen verkondigen. Het leidt per slot van rekening tot kalkafzetting.

*Er is wel verwarring over de correlatie van eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot nu toe overigens geen overduidelijke conclusies op.

Waterhardheid Zoelen waardevrij duiden

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in leidingwater meten en dan uitdrukken in een bepaalde grootheid. Zoals de beschreven 4,90 dH in Zoelen**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er zijn lijsten met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die accuraat, maar incidenteel kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Feit is dat alleen met geheel zacht water van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich vormt vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de exacte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Zoelen

Becijfering voor 4,90 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,90 dH x 180m3 = 15,70 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder noodzakelijk in Zoelen?

Iedereen ervaart kalkvrij drinkwater als weldadig en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het gekende Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Af en toe vormt zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een overblijfsel kan formeren. Dit bruinkleurige restant komt praktisch altijd voor in streken met hard leidingwater. Dit kan flink gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijkere reden om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Zoelen is het derhalve duidelijk zinvol om een waterontharder te plaatsen en op die manier de waterhardheid van 4,90 naar 0 dH te reduceren.