i

Waterhardheid Zoelen

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.90 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 11,50 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale waterhardheid van het drinkwater in Zoelen bedraagt ongeveer 4,90 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalk per 1000 liter kraanwater. 4,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,70 kilogram kalkaanslag.

Let wel, het leidingwater op uw postcode kan nogal afwijken. De hoogste hardheid in Zoelen is 11,50 Duitse graden. Dit noemen we behoorlijk hard water.

Zoelen telt 1.555 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Zoelen maakt deel uit van de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Buren.

Hardheid normering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard leidingwater Zoelen

Mensen kunnen een waterhardheid van 4,90 Duitse graden wellicht "prima" vinden. De indruk van een gegeven waterhardheid is duidelijk persoonlijk. Wat vindt u van het schrobben van de kranen?.

Drinkwater van deze hardheid is in ieder geval geenszins schadelijk voor de gezondheid*. Niettemin is het niet waar dat een waterhardheid van 4,90 dH zacht kraanwater is, zoals enkele waterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt tenslotte een verkalkte badkamer.

*Er is nog discussie over de correlatie van eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden overigens geen significante uitkomsten op.

Hardheid Zoelen objectief testen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in kraanwater vaststellen en vervolgens weergeven in een bepaalde eenheid. Zoals de geconcludeerde 4,90 dH in Zoelen**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke vaststelling. Er zijn lijsten met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die accuraat, maar incidenteel kan een waarde zijn verouderd.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met kalkloos water van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich laat zien beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een behoorlijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Zoelen

Calculatie voor 4,90 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,90 dH x 180m3 = 15,70 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Zoelen?

Onthard kraanwater wordt over het algemeen als weldadig ervaren. Theefabrikanten zoals het gekende Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Af en toe vormt zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat af en toe een restant kan ontwikkelen. Dit bruine residu komt het meest voor in streken met hard drinkwater. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Zoelen is het derhalve uiterst nuttig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de waterhardheid van 4,90 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.