i

Waterhardheid Zoelmond

 • Zacht
  0
 • Tamelijk hard
  3
 • 9.40 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

9,40 Duitse graden. Dat is de waterhardheid van het leidingwater in Zoelmond. Dit houdt in dat uw water behoorlijk hard is. Één dH waterhardheid wil zeggen 17,8 gram kalkaanslag per m3 water. 9,40 dH x 17,8 gram x 180m3 = 30,12 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Zoelmond is een erg kleine woonplaats met 640 inwonenden. Zoelmond hoort bij de gemeente Buren. Deze bevindt zich in de oostelijke provincie Gelderland.

Hardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming behoorlijk hard drinkwater Zoelmond

Mensen kunnen waterhardheid van 9,40 dH misschien "acceptabel" vinden. De ontvangst van de bepaalde waterhardheid is onmiskenbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schoonmaken van de badkamer?.

Drinkwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins een gevaar voor de gezondheid*. Desondanks is het onzin dat water van 9,40 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige leidingwaterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt tenslotte een verkalkte badkamer.

*Er is nog discussie over de samenhang van eczeem, en hard drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten overigens geen sterke uitkomsten op.

Waterhardheid Zoelmond objectief testen

Je kunt calcium en magnesium in kraanwater meten en vervolgens uitdrukken in een bepaalde meeteenheid. Zoals de genoemde 9,40 Duitse graden in Zoelmond**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke uitspraak. Er zijn overzichten met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die metingen juist, maar af en toe kan een waarde niet meer actueel zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met volledig zacht kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich gaat afzetten vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Zoelmond

Rekensom voor 9,40 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 9,40 dH x 180m3 = 30,12 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder nodig in Zoelmond?

Iedereen ondervindt onthard drinkwater als weldadig en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het bekende Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Soms ontwikkelt zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Wat is dit?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat soms een restant kan ontwikkelen. Dit bruine residu komt praktisch altijd voor in streken met hard kraanwater. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een belangrijkere reden om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Zoelmond is het daarom absoluut zinvol om een waterontharder te installeren en op die manier de waterhardheid van 9,40 naar 0 dH terug te dringen.