i

Waterhardheid Zoelmond

 • Zacht
  0
 • Tamelijk hard
  3
 • 9.40 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale waterhardheid van het kraanwater in Zoelmond is om en nabij de 9,40 Duitse graden. Dit houdt in dat uw water behoorlijk hard is. 1 dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 9,40 dH x 17,8 gram x 180m3 = 30,12 kilogram kalkaanslag.

Toch kan het kraanwater op uw postcode nogal afwijken. De meest ongunstige hardheid in Zoelmond is 0,00 dH. Dit is water.

Zoelmond is een kleine woonplaats met 640 inwonenden. Zoelmond is onderdeel van de gemeente Buren. Deze bevindt zich in de oostelijke provincie Gelderland.

Waterhardheid meter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming behoorlijk hard water Zoelmond

De betekenis van een gegeven waterhardheid is klaarblijkelijk subjectief. Sommige mensen kunnen zo een waterhardheid van 9,40 Duitse graden "OK" vinden en daarmee het ontkalken van de glazen douchewand voor lief nemen.

Leidingwater van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins nadelig voor de gezondheid*. Toch is het onzin dat water van 9,40 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige drinkwaterbedrijven zeggen. Het leidt per slot van rekening tot kalk in uw apparaten.

*Er is wel debat over de correlatie van eczeem, en hard leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden overigens geen overduidelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Zoelmond waardevrij testen

Je kunt de mineralen in water bepalen en dan uitdrukken in een bepaalde meeteenheid. Zoals de genoemde 9,40 Duitse graden in Zoelmond**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde observatie. Er bestaan reeksen met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die juist, maar af en toe kan een waarde niet meer correct zijn.

Het is een feit dat alleen met volledig kalkloos drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich gaat afzetten al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een vrij persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Zoelmond

Becijfering voor 9,40 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 9,40 dH x 180m3 = 30,12 kilogram kalk.

Is een waterontharder noodzakelijk in Zoelmond?

Een ieder beleeft zacht drinkwater als weldadig en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het overzeese Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Af en toe formeert zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Wat is dit?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een residu kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt het meest voor in streken met hard kraanwater. Dit kan flink verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Zoelmond is het derhalve absoluut zinvol om een waterontharder te installeren en op die manier de waterhardheid van 9,40 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.