i

Waterhardheid Zoetermeer

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale hardheid van het kraanwater in Zoetermeer ligt in de buurt van de 4,98 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalk in elke m3 drinkwater. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Desondanks kan het drinkwater op uw postcode nogal verschillen. De grootste hardheid in Zoetermeer is 9,41 dH. Dit is behoorlijk hard water.

Zoetermeer maakt deel uit van de top vijftig steden van Nederland en is daarmee een zeer omvangrijke woonplaats met 123.100 inwonenden. Zoetermeer maakt deel uit van de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Zoetermeer.

Hardheid maatstaf

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard drinkwater Zoetermeer

Mensen kunnen hardheid van 4,98 dH "aanvaardbaar" vinden. De beleving van de vastgestelde hardheid is ontegensprekelijk persoonlijk. Wat vindt u van het schrobben van de badkamer?.

Leidingwater van deze waterhardheid is in ieder geval niet schadelijk voor de gezondheid*. Evenwel is het een fabeltje dat een waterhardheid van 4,98 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog wel debat over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden vooralsnog overigens geen heldere conclusies op.

Hardheid Zoetermeer objectief duiden

Je kunt kalkvormende deeltjes in leidingwater bepalen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 4,98 dH in Zoetermeer**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er zijn tabellen met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die juist, maar af en toe kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met totaal kalkvrij water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) neerslaat vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de scherpe grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Zoetermeer

Calculatie voor 4,98 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Zoetermeer?

Kalkvrij kraanwater wordt praktisch altijd als behaaglijk beoordeeld. Theemakers zoals het eeuwenoude Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Af en toe formeert zich een vet-achtig restant aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Hoe kan dit?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een residu kan formeren. Dit bruine residu komt over het algemeen voor in regio’s met kalkrijk drinkwater. Dit kan flink teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Zoetermeer is het dus absoluut zinvol om een waterontharder te installeren om zo de waterhardheid van 4,98 naar 0 Duitse graden te verminderen.