i

Waterhardheid Zoetermeer

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het drinkwater in Zoetermeer kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van om en nabij 4,98 Duitse graden. Dit komt neer op tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalk in elke kuub kraanwater. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Maar het leidingwater op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De maximale waterhardheid in Zoetermeer is 9,41 dH. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

Zoetermeer is onderdeel van de top-50 plaatsen in Nederland en is daarmee een vrij grootschalige woonplaats met 123.100 inwonenden. Zoetermeer bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Zoetermeer.

Waterhardheid maat

Kaart van place+Zoetermeer+Zoetermeer

"Review beoordeling: 8 uit 10"

Jesper de Zoete - Zoetermeer
Bekijk alle recensies uit Zuid-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater Zoetermeer

De perceptie van een gegeven hardheid is onbetwistbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Men kan bijvoorbeeld een waterhardheid van 4,98 Duitse graden "acceptabel" vinden en dus het (schoon)poetsen van de tegels aanvaarden.

Leidingwater met deze waterhardheid is in elk geval niet slecht voor het lichaam*. Echter, het is onzin dat water met een hardheid van 4,98 dH zacht leidingwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen beweren. Het leidt immers tot een verkalkte badkamer.

*Er is nog verwarring over de relatie tussen eczeem, en drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden vooralsnog overigens geen ontegensprekelijke conclusies op.

Waterhardheid Zoetermeer objectief meten

Je kunt kalkdeeltjes in water meten en vervolgens aanduiden in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 4,98 dH in Zoetermeer**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er bestaan overzichten met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die correct, maar soms kan een meting niet meer correct zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met onthard kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) neerslaat beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een tamelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Zoetermeer

Rekensom voor 4,98 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Zoetermeer?

Een ieder ervaart onthard water als behaaglijk en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het Engelse Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de beste Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Zo nu en dan formeert zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn mok en op mijn thee – Wat is dat?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan formeren. Dit bruinkleurige bezinksel komt in de regel voor in streken met hard water. Dit kan fors teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijkere reden om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Zoetermeer is het daarom duidelijk zinnig om een waterontharder te installeren om vervolgens de waterhardheid van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.