i

Waterhardheid Zoeterwoude

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het leidingwater in Zoeterwoude kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van plus minus 4,98 Duitse graden. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalkdeeltjes in elke m3 leidingwater. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Toch kan het leidingwater op uw postcode nogal verschillen. De maximale hardheid in Zoeterwoude is 9,41 dH. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

Zoeterwoude is een kleine woonplaats met 8.045 inwoners. Zoeterwoude ligt in de gemeente Zoeterwoude. Die hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland.

Hardheid maatstaf

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Zoeterwoude

Iemand kan hardheid van 4,98 Duitse graden "OK" vinden. De beleving van de bepaalde waterhardheid is duidelijk subjectief. Wat vindt u van het ontkalken van de glazen douchewand?.

Leidingwater van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins schadelijk voor mens of dier*. Het is echter ook niet waar dat water met een hardheid van 4,98 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige drinkwaterbedrijven verkondigen. Het leidt per slot van rekening tot kalkafzetting.

*Er is nog verwarring over het verband tussen eczeem, en drinkwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot dusver overigens geen onomwonden conclusies op.

Hardheid Zoeterwoude waardevrij vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in kraanwater testen en dan aanduiden in een bepaalde meeteenheid. Zoals de genoemde 4,98 dH in Zoeterwoude**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er bestaan reeksen met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die metingen accuraat, maar soms kan een meting niet meer actueel zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met volledig kalkvrij kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich manifesteert beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een betrekkelijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Zoeterwoude

Calculatie voor 4,98 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Hoe zinvol is een waterontharder in Zoeterwoude?

Een ieder ondervindt zacht kraanwater als prettig en over het algemeen smakelijk. Theemakers zoals het bekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de beste Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Af en toe formeert zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Wat is dit?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan vormen. Dit bruinkleurige bezinksel komt meestal voor in plaatsen met hard kraanwater. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een belangrijkere beweegreden om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Zoeterwoude is het daarom zeker zinnig om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van 4,98 naar 0 Duitse graden te verminderen.