i

Waterhardheid Zoeterwoude

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het water in Zoeterwoude heeft een waterhardheid van minimaal 4,98 dH. Dit is tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalk per kuub kraanwater. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Zoeterwoude biedt plaats aan 8.045 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Zoeterwoude is onderdeel van de gemeente Zoeterwoude. Deze bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland.

Waterhardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard water Zoeterwoude

De indruk van een bepaalde hardheid is erg subjectief. Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld een hardheid van 4,98 dH "normaal" vinden en daarmee het boenen van de douchewand accepteren.

Water met deze waterhardheid is in ieder geval niet schadelijk voor de gezondheid*. Maar het is ook een fabeltje dat water met een hardheid van 4,98 dH zacht leidingwater is, zoals enkele watermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog wel debat over de relatie tussen eczeem, en leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot nog toe overigens geen ondubbelzinnige uitkomsten op.

Hardheid Zoeterwoude waardevrij vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in leidingwater testen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde maat. Zoals de geconcludeerde 4,98 Duitse graden in Zoeterwoude**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke vaststelling. Er zijn lijsten met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die metingen correct, maar nu en dan kan een getal zijn verouderd.

Het staat vast dat alleen met kalkvrij water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich laat zien beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Zoeterwoude

Becijfering voor 4,98 dH, bij een gemiddeld jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Zoeterwoude?

Onthard kraanwater wordt doorgaans als comfortabel ervaren. Theemakers zoals het bekende Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Van tijd tot tijd vormt zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Wat is dit?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een residu kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige restant komt het vaakst voor in streken met kalkrijk drinkwater. Dit kan fors teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een belangrijkere overweging om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Zoeterwoude is het daarom zonder twijfel zinvol om een waterontharder te plaatsen en zo de waterhardheid van 4,98 naar 0 dH te verminderen.