i

Waterhardheid Zonnemaire

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6,38 dH
  HOOGSTE: 7,84 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De waterhardheid van het leidingwater in Zonnemaire is 6,38 Duitse graden. Dit staat te boek als tamelijk hard water. 1 dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalk.

Zonnemaire is een kleine woonplaats met 745 inwonenden. Zonnemaire maakt deel uit van de gemeente Schouwen-Duiveland. Die hoort bij de zuidelijke provincie Zeeland.

Hardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Zonnemaire

De waarneming van een gegeven hardheid is nogal subjectief. Sommige mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 6,38 Duitse graden "normaal" vinden en dus het ontkalken van de tegels voor lief nemen.

Drinkwater van deze hardheid is in ieder geval geenszins schadelijk voor de gezondheid*. Het is evenwel een fabeltje dat water van 6,38 dH zacht leidingwater is, zoals sommige drinkwaterbedrijven vertellen. Het leidt immers tot kalk in uw apparaten.

*Er is nog debat over de samenhang van eczeem, en de hardheid van drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten overigens geen heldere uitkomsten op.

Waterhardheid Zonnemaire waardevrij meten

Je kunt de mineralen in drinkwater testen en dan aanduiden in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 6,38 Duitse graden in Zonnemaire**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er zijn overzichten met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die metingen accuraat, maar zo nu en dan kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is een feit dat uitsluitend met onthard water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) neerslaat vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een behoorlijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Zonnemaire

Berekening voor 6,38 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Zonnemaire?

Een ieder ondervindt zacht drinkwater als behaaglijk en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het bekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Van tijd tot tijd formeert zich een vet-achtig restant aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Wat is dat?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een restant kan vormen. Dit bruine residu komt meestal voor in streken met hard water. Dit kan fors teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Zonnemaire is het daarom in ieder geval zinnig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van het leidingwater van 6,38 naar 0 Duitse graden te reduceren.