i

Waterhardheid Zonnemaire

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6,38 dH
  HOOGSTE: 7,84 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,38 Duitse graden. Dat is de minimale hardheid van het leidingwater in Zonnemaire. Dit geldt als tamelijk hard water. Één dH waterhardheid zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes in elke 1000 liter water. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkdeeltjes.

Maar het water op uw postcode kan nogal afwijken. De grootste waterhardheid in Zonnemaire is 7,84 Duitse graden. Dit staat te boek als tamelijk hard water.

Zonnemaire is een kleine woonplaats met 745 inwonenden. Zonnemaire maakt deel uit van de zuidelijke provincie Zeeland in de gemeente Schouwen-Duiveland.

Hardheid kwalificering

Kaart van place+Zonnemaire+Schouwen-Duiveland

"Review beoordeling: 10 uit 10"

B - en - B - Burgh-Haamstede
Bekijk alle recensies uit Zeeland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard water Zonnemaire

De ontvangst van een bepaalde hardheid is overduidelijk persoonlijk. Iemand kan bijvoorbeeld een hardheid van 6,38 dH "heel gewoon" vinden en het schrobben van de douchewand voor lief nemen.

Drinkwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins schadelijk voor het lichaam*. Niettemin is het onzin dat water van 6,38 dH zacht kraanwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen verkondigen. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag in de badkamer.

*Er is wel discussie over de correlatie van eczeem, en hard drinkwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten voorlopig overigens geen ontegenzeggelijke uitkomsten op.

Hardheid Zonnemaire objectief vaststellen

Je kunt de mineralen in leidingwater bepalen en vervolgens weergeven in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 6,38 Duitse graden in Zonnemaire**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke vaststelling. Er zijn overzichten met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die correct, maar soms kan een getal niet meer actueel zijn.

Het is een feit dat alleen met geheel kalkvrij kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich gaat afzetten vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een nogal persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Zonnemaire

Calculatie voor 6,38 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Zonnemaire?

Zacht water wordt over het algemeen als weldadig beoordeeld. Theeproducenten zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de beste Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Van tijd tot tijd vormt zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn mok en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een restant kan ontwikkelen. Dit bruine overblijfsel komt veelal voor in streken met kalkrijk water. Dit kan beduidend gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een belangrijkere overweging om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Zonnemaire is het dus zonder twijfel zinnig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van het water van 6,38 naar 0 dH te verminderen.