i

Waterhardheid Zuid-Beijerland

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De waterhardheid van het drinkwater in Zuid-Beijerland is om en nabij de 4,98 Duitse graden. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag per 1000 liter kraanwater. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Zuid-Beijerland is een kleine woonplaats met 3.365 inwoners. Zuid-Beijerland ligt in de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Korendijk.

Hardheid maat

Kaart van place+Zuid-Beijerland+Korendijk

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Yvette - Pijnacker
Bekijk alle recensies uit Zuid-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater Zuid-Beijerland

U kunt hardheid van 4,98 Duitse graden misschien "normaal" vinden. De waarneming van de vastgestelde hardheid is in ieder geval subjectief. Wat vindt u van het ontkalken van de douchekranen?.

Kraanwater met deze hardheid is in ieder geval geenszins riskant voor de gezondheid*. Evenwel is het een verzinsel dat water met een hardheid van 4,98 dH zacht kraanwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt immers kalk in de badkamer.

*Er is verwarring over de relatie tussen eczeem, en hard kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten voorlopig overigens geen heldere conclusies op.

Hardheid Zuid-Beijerland waardevrij meten

Je kunt kalkdeeltjes in leidingwater bepalen en vervolgens weergeven in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 4,98 Duitse graden in Zuid-Beijerland**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke vaststelling. Er bestaan overzichten met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die accuraat, maar soms kan een getal verouderd zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met kalkloos kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich manifesteert startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Zuid-Beijerland

Becijfering voor 4,98 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder noodzakelijk in Zuid-Beijerland?

Kalkvrij leidingwater wordt praktisch altijd als comfortabel ervaren. Theefabrikanten zoals het Britse Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Af en toe formeert zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een overblijfsel kan formeren. Dit bruine overblijfsel komt veelal voor in regio’s met hard kraanwater. Dit kan fors teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Zuid-Beijerland is het derhalve zeker zinnig om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden terug te brengen.