i

Waterhardheid Zuid-Beijerland

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale waterhardheid van het kraanwater in Zuid-Beijerland bedraagt ongeveer 4,98 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalkaanslag in elke kuub kraanwater. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Maar het kraanwater op uw postcode kan nogal afwijken. De grootste waterhardheid in Zuid-Beijerland is 9,41 dH. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

Zuid-Beijerland is een zeer kleine woonplaats met 3.365 inwoners. Zuid-Beijerland ligt in de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Korendijk.

Hardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard water Zuid-Beijerland

U kunt waterhardheid van 4,98 dH "acceptabel" vinden. De waarneming van de vastgestelde hardheid is duidelijk subjectief. Wat vindt u van het schrobben van de douchewand?.

Drinkwater met deze waterhardheid is in ieder geval niet risicovol voor mens of dier*. Nochtans is het een verzinsel dat een waterhardheid van 4,98 dH zacht leidingwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen verkondigen. Het leidt immers tot kalkafzetting.

*Er is wel debat over de samenhang van eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten overigens geen duidelijke uitkomsten op.

Hardheid Zuid-Beijerland waardevrij duiden

Je kunt kalkdeeltjes in kraanwater vaststellen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde maat. Zoals de beschreven 4,98 Duitse graden in Zuid-Beijerland**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er zijn overzichten met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die metingen accuraat, maar nu en dan kan een getal niet meer actueel zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met kalkloos water van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich toont al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Zuid-Beijerland

Rekensom voor 4,98 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Zuid-Beijerland?

Onthard leidingwater wordt over het algemeen als prettig beoordeeld. Theemakers zoals het vermaarde Twinings bevelen zo zacht water aan voor de beste Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Zo nu en dan formeert zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een residu kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt doorgaans voor in streken met hard water. Dit kan beduidend verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Zuid-Beijerland is het zodoende in ieder geval zinnig om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van het leidingwater van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.