i

Waterhardheid Zuid-Scharwoude

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale waterhardheid van het drinkwater in Zuid-Scharwoude ligt rond 6,00 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Desondanks kan het water op uw postcode behoorlijk afwijken. De meest ongunstige hardheid in Zuid-Scharwoude is 10,36 dH. Dit noemen we behoorlijk hard water.

Zuid-Scharwoude is een zeer kleine woonplaats met 6.215 inwonenden. Zuid-Scharwoude hoort bij de gemeente Langedijk. Deze bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.

Waterhardheid normering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard water Zuid-Scharwoude

De gewaarwording van een vastgestelde hardheid is merkbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. U kunt bijvoorbeeld een waterhardheid van 6,00 Duitse graden "heel gewoon" vinden en dus het schrobben van de glazen douchewand dulden.

Leidingwater met deze hardheid is in ieder geval niet risicovol voor het lichaam*. Het is echter ook een fabeltje dat een waterhardheid van 6,00 dH zacht leidingwater is, zoals enkele kraanwaterbedrijven verkondigen. Het leidt per slot van rekening tot kalkafzetting.

*Er is verwarring over de samenhang van eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot nog toe overigens geen onweerlegbare conclusies op.

Waterhardheid Zuid-Scharwoude waardevrij meten

Je kunt kalkdeeltjes in drinkwater testen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde eenheid. Zoals de beschreven 6,00 dH in Zuid-Scharwoude**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke bepaling. Er bestaan lijsten met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die juist, maar zo nu en dan kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Het staat vast dat uitsluitend met onthard leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) neerslaat beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Zuid-Scharwoude

Calculatie voor 6,00 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Hoe zinvol is een waterontharder in Zuid-Scharwoude?

Onthard drinkwater wordt praktisch altijd als prettig ervaren. Theeproducenten zoals het vermaarde Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Af en toe formeert zich een vet-achtig restant aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een residu kan ontwikkelen. Dit bruine restant komt in de regel voor in plaatsen met hard leidingwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Zuid-Scharwoude is het zodoende in ieder geval zinnig om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van het water van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.