i

Waterhardheid Zuidermeer

 • Zacht
  0
 • Tamelijk hard
  3
 • 10.36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

10,36 Duitse graden. Dat is de hardheid van het kraanwater in Zuidermeer. Dit betekent dat uw water behoorlijk hard is. Één Duitse graad staat voor 17,8 gram kalkdeeltjes in elke 1000 liter water. 10,36 dH x 17,8 gram x 180m3 = 33,19 kilogram kalkaanslag.

Zuidermeer is een erg kleine woonplaats met 530 inwoners. Zuidermeer ligt in de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Koggenland.

Hardheid meter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving behoorlijk hard kraanwater Zuidermeer

Men kan een waterhardheid van 10,36 dH misschien "aanvaardbaar" vinden. De waarneming van een gegeven waterhardheid is overduidelijk persoonlijk. Wat vindt u van het schrobben van de douchekranen?.

Water van deze hardheid is in ieder geval niet schadelijk voor de gezondheid*. Desalniettemin is het onzin dat water van 10,36 dH zacht leidingwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkafzetting.

*Er is wel discussie over de relatie tussen eczeem, en hard kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten overigens geen duidelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Zuidermeer objectief meten

Je kunt kalkdeeltjes in drinkwater testen en dan uitdrukken in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 10,36 Duitse graden in Zuidermeer**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er zijn lijsten met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die correct, maar af en toe kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Het staat vast dat alleen met geheel onthard water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich manifesteert startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de scherpe grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een vrij subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Zuidermeer

Rekensom voor 10,36 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 10,36 dH x 180m3 = 33,19 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe zinvol is een waterontharder in Zuidermeer?

Praktisch iedereen ondervindt volledig zacht leidingwater als behaaglijk en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het Engelse Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Van tijd tot tijd formeert zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn kop en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat soms een bezinksel kan vormen. Dit bruinkleurige bezinksel komt veelal voor in oorden met kalkrijk drinkwater. Dit kan flink gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijkere motivering om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Zuidermeer is het dus zonder twijfel zinvol om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van het drinkwater van 10,36 naar 0 dH terug te dringen.