i

Waterhardheid Zuidermeer

 • Zacht
  0
 • Tamelijk hard
  3
 • 10.36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

10,36 dH. Zo hard is het drinkwater in Zuidermeer minimaal. Dit noemen we behoorlijk hard water. Één dH wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 10,36 dH x 17,8 gram x 180m3 = 33,19 kilogram kalkaanslag.

Maar het leidingwater op uw postcode kan nogal verschillen. De grootste waterhardheid in Zuidermeer is 0,00 Duitse graden. Dit komt neer op water.

Zuidermeer biedt plaats aan 530 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Zuidermeer maakt deel uit van de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Koggenland.

Hardheid graadmeter

Kaart van place+Zuidermeer+Koggenland

"Review beoordeling: 9 uit 10"

Hans Kohl Prive - Oudendijk
Bekijk alle recensies uit Noord-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis behoorlijk hard leidingwater Zuidermeer

De betekenis van een bepaalde waterhardheid is kennelijk persoonlijk. Men kan -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 10,36 Duitse graden "acceptabel" vinden en daarmee het boenen van de tegels aanvaarden.

Leidingwater van deze waterhardheid is in ieder geval niet schadelijk voor mens of dier*. Dat daargelaten is het een verzinsel dat water met een hardheid van 10,36 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige waterbedrijven verkondigen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag.

*Er is nog wel debat over de context van eczeem, en kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden tot nog toe overigens geen onomstotelijke conclusies op.

Hardheid Zuidermeer objectief bepalen

Je kunt kalkvormende deeltjes in water bepalen en vervolgens weergeven in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 10,36 dH in Zuidermeer**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er zijn reeksen met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die metingen correct, maar soms kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is een feit dat alleen met geheel zacht drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich vormt vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Zuidermeer

Becijfering voor 10,36 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 10,36 dH x 180m3 = 33,19 kilogram kalk.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Zuidermeer?

Praktisch iedereen ervaart kalkvrij water als comfortabel en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het gekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Wat is dat?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige bezinksel komt het meest voor in gebieden met kalkrijk drinkwater. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een belangrijkere aanleiding om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Zuidermeer is het dus zeker zinnig om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van het water van 10,36 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.