i

Waterhardheid Zuiderwoude

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het water in Zuiderwoude kenmerkt zich door een waterhardheid van 6,00 dH. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. 1 dH wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Zuiderwoude telt 305 inwonenden. Dit is een zeer kleine woonplaats. Zuiderwoude maakt deel uit van de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Waterland.

Waterhardheid meter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard kraanwater Zuiderwoude

De waarneming van een bepaalde waterhardheid is kennelijk persoonlijk. Men kan -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 6,00 dH "acceptabel" vinden en dus het schrobben van de douche accepteren.

Leidingwater van deze waterhardheid is in elk geval niet slecht voor de gezondheid*. Aan de andere kant is het een fabeltje dat water van 6,00 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele watermaatschappijen vertellen. Het leidt immers tot kalkafzetting.

*Er is debat over de context van eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden vooralsnog overigens geen duidelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Zuiderwoude waardevrij duiden

Je kunt calcium en magnesium in leidingwater meten en vervolgens aanduiden in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 6,00 Duitse graden in Zuiderwoude**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er zijn reeksen met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die juist, maar nu en dan kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met totaal kalkloos drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich gaat afzetten vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Zuiderwoude

Berekening voor 6,00 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe nuttig is een waterontharder in Zuiderwoude?

Praktisch iedereen ondervindt zacht drinkwater als prettig en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het vermaarde Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Soms vormt zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Wat is dit?

Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat soms een residu kan vormen. Dit bruinkleurige residu komt dikwijls voor in streken met kalkrijk leidingwater. Dit kan fors gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een belangrijkere motivering om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Zuiderwoude is het daarom absoluut zinvol om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van het water van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.