i

Waterhardheid Zuiderwoude

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 dH. Dat is de minimale waterhardheid van het water in Zuiderwoude. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Desondanks kan het drinkwater op uw postcode behoorlijk verschillen. De meest ongunstige hardheid in Zuiderwoude is 10,36 dH. Dit geldt als behoorlijk hard water.

Zuiderwoude is een kleine woonplaats met 305 inwoners. Zuiderwoude hoort bij de gemeente Waterland. Deze hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland.

Hardheid normering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard water Zuiderwoude

Mensen kunnen waterhardheid van 6,00 dH misschien "geen probleem" vinden. De waarneming van de vastgestelde waterhardheid is klaarblijkelijk subjectief. Wat vindt u van het boenen van de douchewand?.

Kraanwater van deze hardheid is in elk geval geenszins riskant voor het lichaam*. Toch is het een fabeltje dat een waterhardheid van 6,00 dH zacht leidingwater is, zoals sommige waterbedrijven beweren. Het veroorzaakt immers kalkaanslag op de douchewand.

*Er is wel discussie over de context van eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot dusver overigens geen overduidelijke uitkomsten op.

Hardheid Zuiderwoude objectief bepalen

Je kunt kalkdeeltjes in kraanwater bepalen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 6,00 Duitse graden in Zuiderwoude**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke observatie. Er zijn lijsten met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die correct, maar nu en dan kan een getal niet meer correct zijn.

Het is een feit dat alleen met geheel kalkvrij kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich manifesteert vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Zuiderwoude

Berekening voor 6,00 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Zuiderwoude?

Kalkvrij leidingwater wordt over het algemeen als prettig ervaren. Theemakers zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan formeren. Dit bruine bezinksel komt normaliter voor in gebieden met hard water. Dit kan beduidend verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijkere aanmoediging om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Zuiderwoude is het zodoende absoluut zinvol om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.