i

Waterhardheid Zuidland

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het leidingwater in Zuidland heeft een minimale waterhardheid van plus minus 4,98 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één dH betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Toch kan het drinkwater op uw postcode nogal verschillen. De maximale hardheid in Zuidland is 9,41 Duitse graden. Dit is behoorlijk hard water.

Zuidland telt 5.235 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Zuidland ligt in de gemeente Nissewaard. Deze hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland.

Waterhardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard kraanwater Zuidland

De indruk van een bepaalde waterhardheid is kennelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Iemand kan -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 4,98 dH "normaal" vinden en daarmee het schrobben van de douchekranen aanvaarden.

Leidingwater met deze hardheid is in ieder geval niet riskant voor de gezondheid*. Toch is het onzin dat water van 4,98 dH zacht drinkwater is, zoals sommige waterbedrijven zeggen. Het leidt immers tot kalk in uw apparaten.

*Er is nog verwarring over de samenhang van eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten overigens geen ontegensprekelijke conclusies op.

Waterhardheid Zuidland objectief duiden

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in drinkwater bepalen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 4,98 Duitse graden in Zuidland**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er bestaan overzichten met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die juist, maar af en toe kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is duidelijk dat uitsluitend met volledig kalkvrij drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich manifesteert startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een vrij subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Zuidland

Calculatie voor 4,98 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe zinvol is een waterontharder in Zuidland?

Kalkvrij water wordt praktisch altijd als behaaglijk ervaren. Theefabrikanten zoals het overzeese Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Soms vormt zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Hoe kan dit?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruine overblijfsel komt veelal voor in oorden met kalkrijk kraanwater. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Zuidland is het zodoende uiterst zinnig om een waterontharder te installeren en zo de waterhardheid van 4,98 naar 0 Duitse graden terug te dringen.