i

Waterhardheid Zuidland

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 Duitse graden. Dat is de waterhardheid van het drinkwater in Zuidland. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalk in elke kuub water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Zuidland is een kleine woonplaats met 5.235 inwoners. Zuidland is onderdeel van de gemeente Nissewaard. Die hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland.

Hardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard drinkwater Zuidland

De perceptie van een vastgestelde hardheid is ontegensprekelijk persoonlijk. Men kan zo een hardheid van 4,98 Duitse graden "heel gewoon" vinden en het boenen van de douchekranen dulden.

Leidingwater van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins risicovol voor het lichaam*. Het is evenwel een fabeltje dat water met een hardheid van 4,98 dH zacht water is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt immers kalkafzetting.

*Er is wel verwarring over de samenhang van eczeem, en hard kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten overigens geen ontegenzeggelijke conclusies op.

Waterhardheid Zuidland objectief testen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in leidingwater testen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de beschreven 4,98 Duitse graden in Zuidland**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er bestaan tabellen met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die metingen accuraat, maar nu en dan kan een meting niet meer actueel zijn.

Het is duidelijk dat alleen met volledig zacht kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich toont vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Zuidland

Calculatie voor 4,98 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe nuttig is een waterontharder in Zuidland?

Een ieder ondervindt volledig kalkvrij leidingwater als behaaglijk en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Soms vormt zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Hoe kan dit?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën afscheidt, wat soms een residu kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige bezinksel komt dikwijls voor in streken met kalkrijk drinkwater. Dit kan beduidend gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Zuidland is het zodoende duidelijk zinvol om een waterontharder te installeren en op die manier de waterhardheid van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.