i

Waterhardheid Zuidoostbeemster

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het kraanwater in Zuidoostbeemster kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van om en nabij 6,00 Duitse graden. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. 1 dH waterhardheid wil zeggen 17,8 gram kalk in elke 1000 liter water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Let wel, het water op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De hoogste waterhardheid in Zuidoostbeemster is 10,36 dH. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

Zuidoostbeemster biedt plaats aan 2.775 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Zuidoostbeemster bevindt zich in de gemeente Beemster. Deze bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.

Hardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Zuidoostbeemster

De ontvangst van een vastgestelde waterhardheid is ontegensprekelijk subjectief. Men kan zo een waterhardheid van 6,00 Duitse graden "normaal" vinden en daarmee het (schoon)poetsen van de kranen voor lief nemen.

Leidingwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins slecht voor de gezondheid*. Dat daargelaten is het een verzinsel dat water met een hardheid van 6,00 dH zacht drinkwater is, zoals enkele waterbedrijven beweren. Het veroorzaakt per slot van rekening kalk in uw apparaten.

*Er is wel discussie over de correlatie van eczeem, en hard leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot dusver overigens geen ondubbelzinnige conclusies op.

Waterhardheid Zuidoostbeemster waardevrij meten

Je kunt kalkvormende deeltjes in leidingwater bepalen en dan uitdrukken in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de beschreven 6,00 dH in Zuidoostbeemster**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke uitspraak. Er zijn lijsten met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die accuraat, maar zo nu en dan kan een meting niet meer actueel zijn.

Het is een feit dat alleen met geheel kalkvrij drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) neerslaat beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Zuidoostbeemster

Calculatie voor 6,00 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Zuidoostbeemster?

Praktisch iedereen ervaart onthard kraanwater als comfortabel en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het overzeese Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de beste Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Af en toe formeert zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Wat is dat?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een residu kan formeren. Dit bruine residu komt het vaakst voor in oorden met kalkrijk drinkwater. Dit kan flink teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een belangrijkere drijfveer om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Zuidoostbeemster is het derhalve uiterst zinvol om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van het drinkwater van 6,00 naar 0 Duitse graden te reduceren.