i

Waterhardheid Zuidoostbeemster

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 Duitse graden. Dat is de hardheid van het leidingwater in Zuidoostbeemster. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke 1000 liter water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Zuidoostbeemster telt 2.775 inwonenden. Het is een erg kleine woonplaats. Zuidoostbeemster bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Beemster.

Waterhardheid maatstaf

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater Zuidoostbeemster

Iemand kan waterhardheid van 6,00 Duitse graden "acceptabel" vinden. De perceptie van de gegeven waterhardheid is onbetwistbaar subjectief. Wat vindt u van het schrobben van de glazen douchewand?.

Kraanwater van deze hardheid is in ieder geval geenszins schadelijk voor de gezondheid*. Hoe dan ook is het een verzinsel dat water met een hardheid van 6,00 dH zacht water is, zoals sommige kraanwaterbedrijven beweren. Het veroorzaakt immers kalkafzetting.

*Er is debat over de relatie tussen eczeem, en drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot dusver overigens geen overduidelijke conclusies op.

Hardheid Zuidoostbeemster objectief duiden

Je kunt kalkdeeltjes in kraanwater vaststellen en vervolgens weergeven in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 6,00 dH in Zuidoostbeemster**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er bestaan reeksen met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die juist, maar soms kan een waarde niet meer correct zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met totaal kalkvrij leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich gaat afzetten vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een nogal subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Zuidoostbeemster

Rekensom voor 6,00 dH, bij een gemiddeld jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder nodig in Zuidoostbeemster?

Iedereen beleeft volledig onthard drinkwater als prettig en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het bekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn kopje en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een restant kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige residu komt het meest voor in regio’s met hard kraanwater. Dit kan beduidend verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Zuidoostbeemster is het daarom beslist zinnig om een waterontharder te plaatsen om zo de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse graden te verminderen.