i

Waterhardheid Zuidschermer

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het drinkwater in Zuidschermer heeft een minimale waterhardheid van 6,00 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalk per kuub leidingwater. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Maar het kraanwater op uw postcode kan aanzienlijk afwijken. De maximale waterhardheid in Zuidschermer is 10,36 dH. Dit is behoorlijk hard water.

Zuidschermer telt 620 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Zuidschermer ligt in de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Alkmaar.

Hardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard leidingwater Zuidschermer

Men kan hardheid van 6,00 dH wellicht "prima" vinden. De ervaring van de gegeven hardheid is ontegensprekelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schoonmaken van de douchekranen?.

Kraanwater van deze waterhardheid is in elk geval niet een gevaar voor de gezondheid*. Het is evenwel niet waar dat water van 6,00 Duitse graden zacht water is, zoals enkele waterbedrijven beweren. Het leidt tenslotte tot kalkafzetting.

*Er is debat over het verband tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden vooralsnog overigens geen overduidelijke uitkomsten op.

Hardheid Zuidschermer waardevrij duiden

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in kraanwater meten en vervolgens weergeven in een bepaalde maat. Zoals de genoemde 6,00 Duitse graden in Zuidschermer**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke observatie. Er bestaan overzichten met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die metingen juist, maar soms kan een meting zijn verouderd.

Het is een feit dat alleen met geheel onthard water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) neerslaat beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de exacte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een behoorlijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Zuidschermer

Berekening voor 6,00 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Is een waterontharder noodzakelijk in Zuidschermer?

Kalkvrij water wordt doorgaans als prettig beoordeeld. Theemakers zoals het Engelse Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Van tijd tot tijd vormt zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën afscheidt, wat soms een residu kan formeren. Dit bruine restant komt in het algemeen voor in streken met kalkrijk drinkwater. Dit kan beduidend gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Zuidschermer is het zodoende uiterst zinvol om een waterontharder te plaatsen en op die manier de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse graden te verminderen.