i

Waterhardheid Zwaag

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 Duitse graden. Zo hard is het kraanwater in Zwaag. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke 1000 liter water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Zwaag is een redelijk kleine woonplaats met 15.075 inwoners. Zwaag is onderdeel van de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Hoorn.

Hardheid kwalificering

Kaart van place+Zwaag+Hoorn

"Review beoordeling: 9 uit 10"

Pim de Jong - Krommenie
Bekijk alle recensies uit Noord-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard water Zwaag

De perceptie van een vastgestelde hardheid is onmiskenbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Iemand kan bijvoorbeeld een hardheid van 6,00 Duitse graden "normaal" vinden en het (schoon)poetsen van de badkamer dulden.

Leidingwater met deze waterhardheid is in elk geval niet risicovol voor de gezondheid*. Echter, het is onzin dat een waterhardheid van 6,00 dH zacht water is, zoals enkele drinkwaterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag.

*Er is nog wel debat over de context van eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot dusver overigens geen overduidelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Zwaag waardevrij vaststellen

Je kunt de mineralen in leidingwater vaststellen en dan uitdrukken in een bepaalde meeteenheid. Zoals de eerder aangeduide 6,00 Duitse graden in Zwaag**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke uitspraak. Er bestaan reeksen met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die accuraat, maar nu en dan kan een waarde niet meer correct zijn.

Feit is dat uitsluitend met geheel zacht drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) neerslaat al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een behoorlijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Zwaag

Berekening voor 6,00 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Is een waterontharder onmisbaar in Zwaag?

Onthard kraanwater wordt doorgaans als comfortabel ervaren. Theeproducenten zoals het Engelse Twinings bevelen zo zacht water aan voor de beste Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Af en toe formeert zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een overblijfsel kan formeren. Dit bruine restant komt over het algemeen voor in oorden met hard kraanwater. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een belangrijkere afweging om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Zwaag is het daarom zeker zinvol om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van het water van 6,00 naar 0 dH te reduceren.