i

Waterhardheid Zwaag

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 dH. Zo hard is het kraanwater in Zwaag minimaal. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. 1 dH komt neer op 17,8 gram kalkaanslag per kuub water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Maar het kraanwater op uw postcode kan behoorlijk verschillen. De meest ongunstige waterhardheid in Zwaag is 10,36 Duitse graden. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

Zwaag is een betrekkelijk kleine woonplaats met 15.075 inwonenden. Zwaag is onderdeel van de gemeente Hoorn. Deze bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.

Waterhardheid indicator

Kaart van place+Zwaag+Hoorn

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Astrid - Assendelft
Bekijk alle recensies uit Noord-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater Zwaag

Sommige mensen kunnen hardheid van 6,00 Duitse graden misschien "OK" vinden. De gewaarwording van de vastgestelde hardheid is ontegensprekelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het boenen van de badkamer?.

Leidingwater van deze hardheid is in elk geval niet slecht voor het lichaam*. Het is echter ook een fabeltje dat water met een hardheid van 6,00 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen vertellen. Het leidt immers tot kalkaanslag.

*Er is wel verwarring over het verband tussen eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot nog toe overigens geen ondubbelzinnige conclusies op.

Waterhardheid Zwaag objectief bepalen

Je kunt kalkdeeltjes in water bepalen en dan uitdrukken in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de geconcludeerde 6,00 dH in Zwaag**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke observatie. Er zijn reeksen met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die metingen correct, maar incidenteel kan een waarde niet meer actueel zijn.

Feit is dat alleen met geheel zacht leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich begint te vormen startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een betrekkelijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Zwaag

Rekensom voor 6,00 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Hoe essentieel is een waterontharder in Zwaag?

Iedereen beleeft volledig onthard drinkwater als comfortabel en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het Britse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Af en toe ontwikkelt zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe kan dat?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een overblijfsel kan formeren. Dit bruine residu komt in de regel voor in plaatsen met kalkrijk drinkwater. Dit kan fors gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Zwaag is het derhalve absoluut nuttig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van 6,00 naar 0 dH te reduceren.