i

Waterhardheid Zwaagdijk-Oost

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 Duitse graden. Dat is de minimale waterhardheid van het kraanwater in Zwaagdijk-Oost. Dit staat bekend als tamelijk hard water. Één dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Let wel, het kraanwater op uw postcode kan aanzienlijk afwijken. De meest ongunstige waterhardheid in Zwaagdijk-Oost is 10,36 dH. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

Zwaagdijk-Oost telt 1.120 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Zwaagdijk-Oost hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Medemblik.

Hardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard water Zwaagdijk-Oost

De gewaarwording van een gegeven hardheid is kennelijk persoonlijk. Sommige mensen kunnen zo een waterhardheid van 6,00 dH "prima" vinden en dus het boenen van de tegels accepteren.

Kraanwater van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins slecht voor mens of dier*. Niettemin is het onzin dat water van 6,00 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige kraanwaterbedrijven zeggen. Het leidt tenslotte tot een verkalkte badkamer.

*Er is nog wel discussie over de samenhang van eczeem, en drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten tot dusver overigens geen ontegensprekelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Zwaagdijk-Oost objectief testen

Je kunt calcium en magnesium in leidingwater testen en dan aanduiden in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 6,00 Duitse graden in Zwaagdijk-Oost**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde observatie. Er zijn lijsten met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die metingen correct, maar zo nu en dan kan een getal niet meer correct zijn.

Het is duidelijk dat uitsluitend met totaal zacht drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) neerslaat startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Zwaagdijk-Oost

Calculatie voor 6,00 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Is een waterontharder nuttig in Zwaagdijk-Oost?

Iedereen ervaart volledig onthard leidingwater als prettig en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het vermaarde Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de beste Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Af en toe vormt zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat af en toe een overblijfsel kan vormen. Dit bruine residu komt gewoonlijk voor in streken met hard kraanwater. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een belangrijkere reden om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Zwaagdijk-Oost is het dus uiterst nuttig om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van 6,00 naar 0 dH terug te dringen.