i

Waterhardheid Zwaagdijk-Oost

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 Duitse graden. Dat is de waterhardheid van het drinkwater in Zwaagdijk-Oost. Dit staat bekend als tamelijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Zwaagdijk-Oost biedt plaats aan 1.120 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Zwaagdijk-Oost bevindt zich in de gemeente Medemblik. Die bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.

Hardheid kwalificering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Zwaagdijk-Oost

Men kan een waterhardheid van 6,00 Duitse graden misschien "heel gewoon" vinden. De indruk van de vastgestelde waterhardheid is merkbaar persoonlijk. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de douche?.

Water met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins schadelijk voor de gezondheid*. Maar het is ook een fabeltje dat water met een hardheid van 6,00 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele waterbedrijven beweren. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkafzetting.

*Er is wel debat over de context van eczeem, en drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten vooralsnog overigens geen afgetekende conclusies op.

Waterhardheid Zwaagdijk-Oost objectief vaststellen

Je kunt calcium en magnesium in kraanwater bepalen en vervolgens weergeven in een bepaalde maat. Zoals de geconcludeerde 6,00 dH in Zwaagdijk-Oost**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er zijn tabellen met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die metingen correct, maar incidenteel kan een waarde verouderd zijn.

Het is duidelijk dat alleen met geheel kalkloos leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich laat zien al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een betrekkelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Zwaagdijk-Oost

Berekening voor 6,00 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Hoe nuttig is een waterontharder in Zwaagdijk-Oost?

Kalkvrij leidingwater wordt praktisch altijd als behaaglijk beoordeeld. Theemakers zoals het Britse Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de beste Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Van tijd tot tijd formeert zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn theeglas en in mijn thee – Wat is dit?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige restant komt veelal voor in oorden met hard kraanwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Zwaagdijk-Oost is het zodoende duidelijk nuttig om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van het leidingwater van 6,00 naar 0 Duitse graden te verminderen.