i

Waterhardheid Zwaagdijk-West

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De hardheid van het water in Zwaagdijk-West is ongeveer 6,00 Duitse graden. Dit komt neer op tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalkaanslag in elke kuub water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Zwaagdijk-West telt 595 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Zwaagdijk-West bevindt zich in de gemeente Medemblik. Die hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland.

Hardheid meter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard water Zwaagdijk-West

Men kan een hardheid van 6,00 dH "prima" vinden. De perceptie van een gegeven hardheid is nogal persoonlijk. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de douche?.

Water van deze waterhardheid is in elk geval niet slecht voor het lichaam*. Desalniettemin is het onzin dat water van 6,00 dH zacht drinkwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen zeggen. Het leidt immers tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is wel debat over de context van eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden tot op heden overigens geen onomstotelijke uitkomsten op.

Hardheid Zwaagdijk-West objectief vaststellen

Je kunt kalkdeeltjes in water meten en dan aanduiden in een vastgestelde grootheid. Zoals de geconcludeerde 6,00 Duitse graden in Zwaagdijk-West**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er bestaan overzichten met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die accuraat, maar zo nu en dan kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het staat vast dat alleen met zacht leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich begint te vormen beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een vrij subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Zwaagdijk-West

Rekensom voor 6,00 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder nuttig in Zwaagdijk-West?

Praktisch iedereen ondervindt zacht drinkwater als comfortabel en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het Engelse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Zo nu en dan formeert zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat soms een restant kan formeren. Dit bruinkleurige overblijfsel komt het meest voor in regio’s met hard leidingwater. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Zwaagdijk-West is het zodoende uiterst zinnig om een waterontharder te installeren en zo de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden terug te brengen.