i

Waterhardheid Zwaagdijk-West

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale waterhardheid van het kraanwater in Zwaagdijk-West is 6,00 Duitse graden. Dit is tamelijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid is goed voor 17,8 gram kalk-vormende deeltjes in elke m3 water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Toch kan het kraanwater op uw postcode nogal verschillen. De grootste hardheid in Zwaagdijk-West is 10,36 dH. Dit noemen we behoorlijk hard water.

Zwaagdijk-West is een zeer kleine woonplaats met 595 inwoners. Zwaagdijk-West bevindt zich in de gemeente Medemblik. Die hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland.

Waterhardheid maatstaf

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard leidingwater Zwaagdijk-West

De waarneming van een bepaalde waterhardheid is zeer persoonlijk. Iemand kan bijvoorbeeld een waterhardheid van 6,00 dH "geen probleem" vinden en daarmee het schoonmaken van de kranen voor lief nemen.

Kraanwater van deze hardheid is in ieder geval geenszins slecht voor het lichaam*. Het is echter ook niet waar dat water met een hardheid van 6,00 dH zacht kraanwater is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen vertellen. Het leidt tenslotte tot kalk in uw apparaten.

*Er is verwarring over de context van eczeem, en kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot dusver overigens geen ontegenzeggelijke conclusies op.

Hardheid Zwaagdijk-West objectief testen

Je kunt calcium en magnesium in kraanwater meten en vervolgens aanduiden in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de genoemde 6,00 Duitse graden in Zwaagdijk-West**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke bepaling. Er zijn tabellen met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die metingen correct, maar nu en dan kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met kalkloos drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich vormt beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een vrij subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Zwaagdijk-West

Rekensom voor 6,00 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder noodzakelijk in Zwaagdijk-West?

Praktisch iedereen ondervindt volledig kalkvrij water als behaaglijk en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het bekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Soms formeert zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Wat is dat?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een residu kan ontwikkelen. Dit bruine overblijfsel komt gewoonlijk voor in plaatsen met kalkrijk leidingwater. Dit kan fors verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Zwaagdijk-West is het dus absoluut zinnig om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van het water van 6,00 naar 0 Duitse graden te verminderen.