i

Waterhardheid Zwaanshoek

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale hardheid van het leidingwater in Zwaanshoek bedraagt ongeveer 6,00 dH. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. 1 dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Toch kan het leidingwater op uw postcode aanzienlijk verschillen. De hoogste hardheid in Zwaanshoek is 10,36 Duitse graden. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.

Zwaanshoek is een kleine woonplaats met 1.770 inwonenden. Zwaanshoek maakt deel uit van de gemeente Haarlemmermeer. Die hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland.

Waterhardheid meter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard drinkwater Zwaanshoek

U kunt hardheid van 6,00 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden. De perceptie van de gegeven waterhardheid is merkbaar subjectief. Wat vindt u van het schoonmaken van de douchewand?.

Water van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins slecht voor de gezondheid*. Evenwel is het een fabeltje dat een waterhardheid van 6,00 dH zacht drinkwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen verkondigen. Het leidt per slot van rekening tot kalk in de badkamer.

*Er is nog wel discussie over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten overigens geen onomwonden conclusies op.

Hardheid Zwaanshoek waardevrij duiden

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in kraanwater meten en dan aanduiden in een vastgestelde grootheid. Zoals de geconcludeerde 6,00 dH in Zwaanshoek**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke observatie. Er zijn reeksen met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die juist, maar nu en dan kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Het staat vast dat alleen met geheel kalkvrij leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich begint te vormen al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de scherpe grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Zwaanshoek

Calculatie voor 6,00 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe zinvol is een waterontharder in Zwaanshoek?

Zacht drinkwater wordt doorgaans als prettig ervaren. Theemakers zoals het Engelse Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Af en toe formeert zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn mok en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een residu kan formeren. Dit bruinkleurige residu komt dikwijls voor in regio’s met kalkrijk drinkwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijkere aanleiding om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Zwaanshoek is het derhalve absoluut zinnig om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van het drinkwater van 6,00 naar 0 dH terug te brengen.