i

Waterhardheid Zwaanshoek

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 Duitse graden. Zo hard is het leidingwater in Zwaanshoek minimaal. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. 1 dH betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Desondanks kan het drinkwater op uw postcode aanzienlijk afwijken. De maximale hardheid in Zwaanshoek is 10,36 Duitse graden. Dit is behoorlijk hard water.

Zwaanshoek biedt plaats aan 1.770 inwoners. Het is een erg kleine woonplaats. Zwaanshoek is onderdeel van de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Haarlemmermeer.

Waterhardheid maatstaf

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater Zwaanshoek

Iemand kan een hardheid van 6,00 Duitse graden misschien "acceptabel" vinden. De gewaarwording van een bepaalde waterhardheid is overduidelijk persoonlijk. Wat vindt u van het boenen van de douche?.

Kraanwater van deze hardheid is in elk geval geenszins nadelig voor de gezondheid*. Het is echter ook een fabeltje dat een waterhardheid van 6,00 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkafzetting.

*Er is nog verwarring over de samenhang van eczeem, en hard kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden overigens geen duidelijke conclusies op.

Waterhardheid Zwaanshoek objectief vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in drinkwater testen en vervolgens aanduiden in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de genoemde 6,00 dH in Zwaanshoek**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er bestaan reeksen met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die metingen correct, maar nu en dan kan een getal niet meer correct zijn.

Feit is dat alleen met geheel kalkvrij leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich laat zien startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Zwaanshoek

Calculatie voor 6,00 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder noodzakelijk in Zwaanshoek?

Praktisch iedereen beleeft volledig onthard kraanwater als behaaglijk en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het bekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Van tijd tot tijd formeert zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruine residu komt in de regel voor in plaatsen met kalkrijk drinkwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Zwaanshoek is het daarom beslist zinvol om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de hardheid van het water van 6,00 naar 0 dH te reduceren.