i

Waterhardheid Zwanenburg

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 dH. Dat is de minimale waterhardheid van het leidingwater in Zwanenburg. Dit komt neer op tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalk per 1000 liter water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Toch kan het water op uw postcode behoorlijk afwijken. De meest ongunstige waterhardheid in Zwanenburg is 10,36 Duitse graden. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

Zwanenburg is een kleine woonplaats met 7.540 inwonenden. Zwanenburg ligt in de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Haarlemmermeer.

Waterhardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard drinkwater Zwanenburg

Iemand kan hardheid van 6,00 Duitse graden misschien "geen probleem" vinden. De ervaring van een vastgestelde hardheid is ontegensprekelijk persoonlijk. Wat vindt u van het boenen van de badkamer?.

Drinkwater van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins risicovol voor het lichaam*. Het is evenwel een fabeltje dat een waterhardheid van 6,00 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele kraanwaterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag.

*Er is wel discussie over de correlatie van eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten voorlopig overigens geen duidelijke conclusies op.

Waterhardheid Zwanenburg waardevrij bepalen

Je kunt calcium en magnesium in water bepalen en dan weergeven in een bepaalde meeteenheid. Zoals de eerder aangeduide 6,00 dH in Zwanenburg**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er bestaan reeksen met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die metingen accuraat, maar incidenteel kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het staat vast dat alleen met kalkvrij drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich laat zien al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Zwanenburg

Calculatie voor 6,00 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Zwanenburg?

Onthard water wordt doorgaans als behaaglijk ervaren. Theeproducenten zoals het Engelse Twinings bevelen zo zacht water aan voor de lekkerste Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Zo nu en dan formeert zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe kan dit?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een restant kan formeren. Dit bruine residu komt over het algemeen voor in streken met kalkrijk drinkwater. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een belangrijkere drijfveer om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Zwanenburg is het daarom duidelijk zinnig om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van 6,00 naar 0 dH te verminderen.