i

Waterhardheid Zwanenburg

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 dH. Zo hard is het leidingwater in Zwanenburg minimaal. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalkdeeltjes in elke kuub drinkwater. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Desondanks kan het drinkwater op uw postcode behoorlijk afwijken. De maximale hardheid in Zwanenburg is 10,36 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

Zwanenburg is een kleine woonplaats met 7.540 inwonenden. Zwanenburg hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Haarlemmermeer.

Waterhardheid kwalificering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater Zwanenburg

De gewaarwording van een gegeven hardheid is duidelijk persoonlijk. Men kan bijvoorbeeld een waterhardheid van 6,00 Duitse graden "normaal" vinden en dus het (schoon)poetsen van de douchewand dulden.

Drinkwater van deze hardheid is in ieder geval niet slecht voor de gezondheid*. Evenwel is het een verzinsel dat water van 6,00 dH zacht drinkwater is, zoals enkele leidingwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag.

*Er is nog wel discussie over de context van eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten overigens geen overduidelijke conclusies op.

Hardheid Zwanenburg objectief bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in water meten en dan uitdrukken in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 6,00 dH in Zwanenburg**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er zijn reeksen met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die juist, maar incidenteel kan een meting verouderd zijn.

Het staat vast dat alleen met volledig zacht leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich begint te vormen startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een nogal persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Zwanenburg

Becijfering voor 6,00 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Is een waterontharder nuttig in Zwanenburg?

Praktisch iedereen ondervindt volledig onthard water als comfortabel en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het Britse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Zo nu en dan vormt zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn kop en in mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een bezinksel kan formeren. Dit bruine overblijfsel komt normaal gesproken voor in oorden met kalkrijk leidingwater. Dit kan flink teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Zwanenburg is het dus in ieder geval zinnig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse graden te reduceren.