i

Waterhardheid Zwartebroek

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 5,90 dH
  HOOGSTE: 6,80 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

5,90 Duitse graden. Dat is de minimale waterhardheid van het water in Zwartebroek. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalk in elke m3 kraanwater. 5,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 18,90 kilogram kalk.

Maar het leidingwater op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De grootste hardheid in Zwartebroek is 6,80 dH. Dit geldt als tamelijk hard water.

Zwartebroek biedt plaats aan 1.235 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Zwartebroek ligt in de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Barneveld.

Waterhardheid meter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater Zwartebroek

U kunt waterhardheid van 5,90 Duitse graden "heel gewoon" vinden. De gewaarwording van de bepaalde hardheid is kennelijk subjectief. Wat vindt u van het schrobben van de tegels in de badkamer?.

Leidingwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins slecht voor mens of dier*. Niettemin is het een verzinsel dat een waterhardheid van 5,90 dH zacht water is, zoals sommige leidingwaterbedrijven zeggen. Het leidt immers tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog verwarring over de correlatie van eczeem, en kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten tot dusver overigens geen onomstotelijke uitkomsten op.

Hardheid Zwartebroek waardevrij bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in water vaststellen en dan weergeven in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de genoemde 5,90 Duitse graden in Zwartebroek**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke observatie. Er bestaan reeksen met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die correct, maar incidenteel kan een waarde zijn verouderd.

Het staat vast dat alleen met totaal onthard water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich vormt vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een behoorlijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Zwartebroek

Rekensom voor 5,90 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 5,90 dH x 180m3 = 18,90 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe zinvol is een waterontharder in Zwartebroek?

Onthard kraanwater wordt doorgaans als weldadig ervaren. Theeproducenten zoals het eeuwenoude Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de lekkerste Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn kop en in mijn thee – Wat is dit?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruine overblijfsel komt in de regel voor in regio’s met hard kraanwater. Dit kan fors teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Zwartebroek is het dus duidelijk zinvol om een waterontharder te installeren en op die manier de waterhardheid van 5,90 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.