i

Waterhardheid Zwartebroek

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 5,90 dH
  HOOGSTE: 6,80 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

5,90 Duitse graden. Zo hard is het kraanwater in Zwartebroek minimaal. Dit staat te boek als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalkdeeltjes per m3 water. 5,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 18,90 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Desondanks kan het drinkwater op uw postcode aanzienlijk verschillen. De maximale hardheid in Zwartebroek is 6,80 dH. Dit noemen we tamelijk hard water.

Zwartebroek is een kleine woonplaats met 1.235 inwoners. Zwartebroek is onderdeel van de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Barneveld.

Waterhardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard drinkwater Zwartebroek

De ervaring van een bepaalde waterhardheid is onmiskenbaar persoonlijk. Iemand kan -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 5,90 Duitse graden "acceptabel" vinden en daarmee het boenen van de kranen accepteren.

Kraanwater met deze waterhardheid is in elk geval niet slecht voor mens of dier*. Desalniettemin is het niet waar dat water met een hardheid van 5,90 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige kraanwaterbedrijven beweren. Het veroorzaakt tenslotte kalkafzetting.

*Er is nog wel debat over het verband tussen eczeem, en hard leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden tot nog toe overigens geen ontegensprekelijke conclusies op.

Hardheid Zwartebroek objectief bepalen

Je kunt kalkvormende deeltjes in leidingwater meten en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 5,90 dH in Zwartebroek**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er zijn lijsten met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die correct, maar incidenteel kan een meting niet meer correct zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met totaal kalkvrij drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich laat zien beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de exacte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Zwartebroek

Rekensom voor 5,90 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 5,90 dH x 180m3 = 18,90 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Zwartebroek?

Kalkvrij leidingwater wordt over het algemeen als prettig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het bekende Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de beste Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een restant kan vormen. Dit bruine bezinksel komt het vaakst voor in gebieden met hard drinkwater. Dit kan beduidend verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Zwartebroek is het daarom duidelijk zinnig om een waterontharder te plaatsen en zo de waterhardheid van 5,90 naar 0 Duitse graden terug te dringen.