i

Waterhardheid Zwijndrecht

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale hardheid van het kraanwater in Zwijndrecht is ongeveer 4,98 dH. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. Één dH is goed voor 17,8 gram kalkaanslag per kuub water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Maar het kraanwater op uw postcode kan behoorlijk verschillen. De grootste waterhardheid in Zwijndrecht is 9,41 Duitse graden. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

Zwijndrecht is een naar verhouding grote woonplaats met 40.865 inwoners. Zwijndrecht ligt in de gemeente Zwijndrecht. Deze bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland.

Hardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Zwijndrecht

De perceptie van een gegeven waterhardheid is nogal persoonlijk. Mensen kunnen bijvoorbeeld een hardheid van 4,98 Duitse graden "OK" vinden en daarmee het schrobben van de badkamer aanvaarden.

Drinkwater van deze waterhardheid is in elk geval geenszins slecht voor het lichaam*. Desalniettemin is het onzin dat water met een hardheid van 4,98 dH zacht leidingwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen vertellen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag.

*Er is nog wel discussie over het verband tussen eczeem, en hard kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden tot nu toe overigens geen sterke uitkomsten op.

Hardheid Zwijndrecht waardevrij duiden

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in kraanwater testen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde maat. Zoals de genoemde 4,98 dH in Zwijndrecht**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke observatie. Er zijn lijsten met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die metingen juist, maar zo nu en dan kan een meting zijn verouderd.

Feit is dat uitsluitend met totaal zacht kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich manifesteert startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een vrij persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Zwijndrecht

Calculatie voor 4,98 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Hoe zinvol is een waterontharder in Zwijndrecht?

Onthard leidingwater wordt over het algemeen als weldadig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het gekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Van tijd tot tijd vormt zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat af en toe een residu kan ontwikkelen. Dit bruine restant komt dikwijls voor in plaatsen met hard leidingwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijkere stimulans om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Zwijndrecht is het derhalve absoluut nuttig om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van 4,98 naar 0 Duitse graden te reduceren.