i

Waterhardheid Zwijndrecht

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De hardheid van het drinkwater in Zwijndrecht bedraagt ongeveer 4,98 Duitse graden. Dit is tamelijk hard water. Één dH zorgt voor 17,8 gram kalk per kuub water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Zwijndrecht biedt plaats aan 40.865 inwonenden. Het is een aardig grote woonplaats. Zwijndrecht maakt deel uit van de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Zwijndrecht.

Hardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard drinkwater Zwijndrecht

Mensen kunnen een waterhardheid van 4,98 Duitse graden "OK" vinden. De ervaring van de vastgestelde waterhardheid is nogal persoonlijk. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de glazen douchewand?.

Kraanwater van deze hardheid is in elk geval niet schadelijk voor mens of dier*. Het is evenwel een verzinsel dat water met een hardheid van 4,98 Duitse graden zacht water is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen zeggen. Het leidt tenslotte tot kalkafzetting.

*Er is wel discussie over de samenhang van eczeem, en hard leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden vooralsnog overigens geen significante uitkomsten op.

Waterhardheid Zwijndrecht waardevrij meten

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in leidingwater testen en dan uitdrukken in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 4,98 dH in Zwijndrecht**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er bestaan tabellen met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die accuraat, maar nu en dan kan een waarde niet meer correct zijn.

Het is een feit dat alleen met totaal zacht water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich gaat afzetten startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Zwijndrecht

Berekening voor 4,98 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Zwijndrecht?

Zacht water wordt over het algemeen als prettig beoordeeld. Theeproducenten zoals het Britse Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Af en toe ontwikkelt zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn kop en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een overblijfsel kan formeren. Dit bruine residu komt in de regel voor in plaatsen met kalkrijk kraanwater. Dit kan fors verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Zwijndrecht is het dus beslist zinvol om een waterontharder te installeren en op die manier de waterhardheid van 4,98 naar 0 Duitse graden te reduceren.