i

Waterhardheid Zwolle

 • Zacht
  0
 • 7.70 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale waterhardheid van het drinkwater in Zwolle is om en nabij de 7,70 Duitse graden. Dit noemen we tamelijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid komt overeen met 17,8 gram kalkdeeltjes per m3 water. 7,70 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,67 kilogram kalkdeeltjes.

Let wel, het leidingwater op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De maximale waterhardheid in Zwolle is 0,00 Duitse graden. Dit komt neer op water.

Zwolle biedt plaats aan 122.545 inwonenden. Het hoort bij de top-50 plaatsen in Nederland en is daarmee een vrij omvangrijke woonplaats. Zwolle bevindt zich in de oostelijke provincie Overijssel in de gemeente Zwolle.

Waterhardheid kwalificering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard drinkwater Zwolle

Sommige mensen kunnen een hardheid van 7,70 Duitse graden "normaal" vinden. De ervaring van de bepaalde hardheid is merkbaar persoonlijk. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de tegels in de badkamer?.

Water van deze hardheid is in elk geval geenszins risicovol voor de gezondheid*. Niettemin is het een verzinsel dat water van 7,70 dH zacht water is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen verkondigen. Het leidt immers tot kalkaanslag.

*Er is nog verwarring over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van drinkwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten overigens geen sterke uitkomsten op.

Hardheid Zwolle objectief vaststellen

Je kunt de mineralen in leidingwater testen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde eenheid. Zoals de geconcludeerde 7,70 Duitse graden in Zwolle**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke observatie. Er bestaan lijsten met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die juist, maar af en toe kan een meting niet meer actueel zijn.

Feit is dat alleen met totaal kalkloos kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) neerslaat al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Zwolle

Berekening voor 7,70 dH, bij een gemiddeld jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,70 dH x 180m3 = 24,67 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder essentieel in Zwolle?

Onthard kraanwater wordt praktisch altijd als prettig beoordeeld. Theeproducenten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Soms formeert zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn mok en op mijn thee – Wat is dit?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een restant kan vormen. Dit bruinkleurige residu komt gewoonlijk voor in gebieden met kalkrijk kraanwater. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Zwolle is het dus uiterst nuttig om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van 7,70 naar 0 Duitse graden te reduceren.