i

Waterhardheid Zwolle

 • Zacht
  0
 • 7.70 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

7,70 Duitse graden. Dat is de waterhardheid van het leidingwater in Zwolle. Dit noemen we tamelijk hard water. 1 dH waterhardheid is 17,8 gram kalkaanslag in elke kuub water. 7,70 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,67 kilogram kalkvormende deeltjes.

Zwolle telt 122.545 inwonenden. Dit hoort bij de top-50 plaatsen van Nederland en is daarmee een zeer uitgestrekte woonplaats. Zwolle is onderdeel van de oostelijke provincie Overijssel in de gemeente Zwolle.

Waterhardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard drinkwater Zwolle

U kunt waterhardheid van 7,70 dH "normaal" vinden. De gewaarwording van de vastgestelde hardheid is merkbaar subjectief. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de badkamer?.

Drinkwater van deze hardheid is in elk geval niet risicovol voor de gezondheid*. Niettemin is het niet waar dat water met een hardheid van 7,70 dH zacht kraanwater is, zoals sommige kraanwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt immers kalk in de badkamer.

*Er is wel discussie over de relatie tussen eczeem, en kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten voorlopig overigens geen sterke conclusies op.

Waterhardheid Zwolle waardevrij duiden

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in leidingwater meten en dan aanduiden in een bepaalde eenheid. Zoals de beschreven 7,70 Duitse graden in Zwolle**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde observatie. Er zijn lijsten met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die juist, maar incidenteel kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Het staat vast dat alleen met onthard kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich gaat afzetten al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Zwolle

Becijfering voor 7,70 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,70 dH x 180m3 = 24,67 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Zwolle?

Zacht leidingwater wordt doorgaans als comfortabel ervaren. Theemakers zoals het eeuwenoude Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de beste Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Zo nu en dan vormt zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een restant kan ontwikkelen. Dit bruine bezinksel komt doorgaans voor in gebieden met hard water. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een belangrijkere aanleiding om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Zwolle is het derhalve zonder twijfel nuttig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de waterhardheid van 7,70 naar 0 dH te reduceren.