i

Treedt er schadelijke bacteriegroei op in de harscilinder van de AquaCell?

Schadelijke bacteriegroei in harscilinder

Stilstaand water bevordert bacteriegroei. Zo werkt de natuur nou eenmaal. Wanneer u een glas water laat staan, ontwikkelt deze zich al snel tot een echte voedingsbodem [1] voor de meeste uiteenlopende bacteriën. In een waterontharder staat het water net zo lang stil als in uw waterleidingen. Deze stilstand is immers afhankelijk van het verbruik. Iedere keer dat u water gebruikt begint het te stromen en wordt de AquaCell waterontharder ook aan het werk gezet waardoor er geen stilstand is in de harscilinder. Wanneer u vaak genoeg water gebruikt dan desinfecteert de AquaCell zichzelf door te spoelen met een zoute oplossing zoals u kunt lezen in het artikel over de werking.

Bij het spoelen van de harscilinders worden deze ontsmet door het zout. Dit is een bijkomend voordeel van de twee compacte cilinders in de AquaCell; deze regenereren vaker.
 

Doorspoelen na vakantie

Wanneer u een lange periode geen water heeft gebruikt -bijvoorbeeld door een vakantie- dan is het aan te raden om het leidingsysteem volledig door te spoelen. Dit kunt u eenvoudig doen door alle kranen in uw woning enkele minuten te laten stromen. Zo spoelt u meteen ook de AquaCell waterontharder door.
 
Over bacteriën in uw waterontharder hoeft u overigens beslist niet in te zitten. De WHO [4] erkent zacht drinkwater uit een ionenwisselaar als geschikt voor menselijke consumptie en zou dat niet doen als er enig risico is. 


Daarnaast, hoe schadelijk is deze groei van bacteriën nu eigenlijk echt? Moeten we hier iets tegen doen? Moeten we ons leidingsysteem van de waterleidingbedrijven bijvoorbeeld volledig laten desinfecteren als we terug komen van vakantie? Heeft u wel eens gehoord dat er allemaal slachtoffers vallen nadat men thuiskomt van vakantie? Nee, natuurlijk niet. Het doorspoelen van de leidingen is meer dan voldoende om er zeker van de zijn dat we weer vers en schoon drinkwater kunnen nuttigen. Het desinfecteren van de leidingen of van de AquaCell zou in dit geval een probleem creëren in plaats van oplossen. Om dezelfde reden mogen waterleidingbedrijven sinds 2005 middelen zoals chloor niet meer gebruiken als primair desinfectiemiddel.

Kalk in leidingen en cv-installaties speelt overigens wel een rol bij dit onderwerp. Kalkafzetting in een leiding zorgt namelijk voor makkelijke hechting van biofilm van waaruit bacteriën zich kunnen ontwikkelen. Doorspoelen wordt dan minder effectief omdat deze film blijft hechten aan de ruwe oppervlakken. Verder zal een slecht werkende cv-installatie door hard water meer moeite hebben om het water constant boven 60-65 graden Celsius te verhitten, iets dat legionella in de hand werkt. 

Conclusie:

In het menselijk lichaam bevinden zich miljoenen bacteriën van de meest uiteenlopende soorten. We zijn dus goed bekend met bacteriën. Schadelijke varianten krijgen doorgaans een enkeltje naar ons immuunsysteem dus we zijn prima in staat om bacteriën af te weren. Daarbij komt dat een waterontharder zoals de AquaCell zichzelf schoonspoelt met een desinfecterende oplossing van natriumchloride (zout) wanneer er water wordt gebruikt of wanneer u de leidingen doorspoelt nadat u op vakantie bent geweest.

Internationale deskundigen zijn dan ook van oordeel dat waterontharders totaal geen gevaar inhouden voor de menselijke gezondheid[2][3][4]. De WHO erkend zacht drinkwater uit een ionenwisselaar geschikt voor menselijke consumptie. En, tot slot: doordat kalkafzetting in waterleidingen en boilers wordt voorkomen, wordt de groei van bacteriën zelfs afgeremd door zacht water. De ruwe oppervlaktes zijn namelijk ideaal voor deze organismen om zich aan vast te hechten.

 

Literatuur

[1] "Etude par épifluorescence de l'évolution de la microflore totale dans une eau minérale embouteillée", (Water Res, 1987), bladzijden 469-474.
[2] Communiqué van Aqua Europa (februari 2000) ondertekend door Dokter J.-M. Delattre (Institut Pasteur, Rijsel), Dokter C. Fricker (Thames Water Laboratories, Reading) en Professor R. W. Schubert (Instituut voor Hygiëne, Frankfurt).
[3] Symposium "HPC in Drinking Water" in Genève (april 2002) onder toezicht van National Sanitation Foundation/World Health Organisation.
[4] World Health Organisation "Report of an Expert Meeting" on "HPC measurement in drinking water safety management".

De combinatie postcode / huisnummer is niet gevonden.

{{{ testimonial.title | limit 60 }}}

{{{ testimonial.name }}}
{{{ testimonial.region_text }}}

LEES MEER
De combinatie postcode / huisnummer is niet gevonden.

{{{ video.title | limit 60 }}}

{{{ video.name }}}
{{{ video.region_text }}}

De combinatie postcode / huisnummer is niet gevonden.

{{{ review.name }}}

{{{ review.content.place }}}

{{{ review.content.score }}}

{{{ review.content.positive }}}

{{{ review.content.negative }}}

Aanbeveling: {{ review.content.recommend }}

{{{ installation.title }}}

{{{ installation.zipcode ? installation.zipcode.zipcode : installation.name }}}

De combinatie postcode / huisnummer is niet gevonden.

De minimale waterhardheid van het kraanwater in {{ testimonials.region.name }} ({{ testimonials.region.name_alt }}) ligt in de buurt van de {{ testimonials.region.hardness }} dH dit geldt als {{ testimonials.region.hardness | hardnessAdjective }} water.

Zoek gericht op uw eigen postcode

Uw locatie: {{ testimonials.region.name }}