“Kalkaanslag is (g)een probleem in Eindhoven”

Ze lazen een advertentie over de AquaCell waterontharder in het Eindhovens dagblad en dachten: “Dat is iets voor ons!” Jos van Kasteren: “Kalkaanslag is een probleem waar iedereen wel op een of andere manier mee te maken heeft, dus wij ook. Niet dat het nou heel nijpend was, maar we waren net bezig met een nieuwe badkamer en toilet.” Liever voorkomen dan herstellen, was het motto.

Jos en Marleen van Kasteren
Jos en Marleen van Kasteren
Eindhoven (Noord-Brabant)

Hoe het uit de hand kan lopen met kalkaanslag hadden ze bij vrienden in Utrecht gezien. “Flinke kalkaanslag op een nieuwe kraan in het toilet, al na enkele maanden gebruik. Nu is daar het water wel harder dan hier bij ons in de regio Eindhoven, geloof ik, maar wij vonden het idee van echt zacht water toch wel heel aantrekkelijk.”

Het echtpaar googelde wat en vond nóg een aanbieder van ontharders. “We hebben beide firma’s voor een demonstratie aan huis uitgenodigd. De een wist ons leidingwater tot dH3 terug te brengen, maar AquaCell kwam tot 0,0. Die moest het dus worden.”

Stoomoven voor de gek gehouden

En die werd het ook. Tot grote tevredenheid van de Van Kasterens. “Het nieuwe sanitair blijft mooi schoon en we gebruiken duidelijk minder zeep en wasmiddelen. De vaatwasser kan nu op een beetje poeder draaien in plaats van dure capsules. We hebben daarnaast nogal wat warmwaterapparaten zoals een vrij nieuwe cv-ketel, een stoomoven en een espresso-apparaat.

Die laatste twee moet je regelmatig ontkalken met speciale tabletten. Maar ons water ís nu al ontkalkt. Dat kun je zo’n apparaat niet aan zijn verstand peuteren; die wil niet verder zonder tablet. Gelukkig heeft mijn vrouw een trucje bedacht om ze voor de gek te houden. En ze werken nog steeds prima!”

By-pass: handig voor de vijver

Waar Jos van Kasteren echt mee in zijn nopjes is, dat is de by-pass: “Je kunt je leidingwater ook om de ontharder heen leiden. Heel slim bedacht en voor mij heel belangrijk. Ik heb een grote vijver en voor het vijverleven is een bepaald kalkgehalte nodig. Als het nu veel geregend heeft moet ik kalk aanvullen, want regenwater is zacht: kalkvrij. Maar met droog warm weer moet ik water bijvullen uit de kraan; dat is óók kalkvrij. Behalve als ik de by-pass gebruik! En wat ik ook mooi vind: het apparaat past gewoon in de meterkast én het heeft geen stroom nodig.”

Lekker zacht, ook van smaak

Zijn vrouw Marleen vult aan: “En laten we niet vergeten te melden dat het water nu beter smaakt. Dat zeggen onze gasten ook. Het voelt bovendien lekker op de huid aan; die wordt er zachter van.”

Alles bij elkaar een goede investering, concludeert Jos van Kasteren. “Er hangt een stevig prijskaartje aan – zo’n 2000 euro – maar je dure spullen gaan langer mee en je hebt niet langer de ergernis van kalkaanslag in de badkamer. Heel comfortabel!”

Zelf de kracht van zacht ervaren?

Offerte aanvragen