1. Home
  2. Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Werking waterontharder

Hoeveel zout verbruikt de AquaCell waterontharder?

Wilt u weten hoeveel zout de AquaCell waterontharder verbruikt? Wij berekenen dit voor u op basis van de waterhardheid en uw waterverbruik

Lees meer

Is het blokzout in de AquaCell zuiver zout?

Uiteraard, zoutblokken die in de AquaCell worden gebruikt voor de regeneratie van de harscellen zijn gemaakt van zuiver zout, geschikt voor menselijke consumptie. Ze bevatten dan ook geen toegevoegde chemicaliën. Dat kan omdat de blokken vacuüm geperst zijn en omdat het ontwerp van de AquaCell zelf hier op berekend is. Er is een ruimte aan de voorkant die toegankelijk wordt wanneer u het transparante deksel optilt. Een plateau waarop de blokken geplaatst worden zodat ze langzaam kunnen oplossen wanneer er zout nodig is.

Lees meer

Zorgt het zout in de waterontharder voor de ontharding van water?

Nee. Het zout voor waterontharder zorgt niet voor de ontharding van het water. De kunsthars in de cellen doet het werk. Het onthardingszout wordt slechts gebruikt om de hars te regenereren, schoon te spoelen als het ware.

Lees meer

Heeft een AquaCell waterontharder invloed op de waterdruk?

Ja, elke verlenging of extra weerstand in uw waterleiding zal zorgen voor een vermindering van de waterdruk, ook wel drukverlies of drukval genoemd. De AquaCell waterontharder is echter speciaal ontworpen om dit drukverlies te minimaliseren.

Lees meer

Wat is het spoelwater verbruik van de AquaCell waterontharder?

De werking van de AquaCell waterontharder is zo ingeregeld dat deze zich volledig automatisch instelt op uw waterverbruik en de harscellen dus alleen spoelt als het strikt noodzakelijk is. Bij dit proces wordt ook rekening gehouden met de waterhardheid op uw adres. Een gemiddeld huishouden in Nederland gebruikt bovenop het normale gebruik 5,6 m3 water per jaar extra voor het regenereren van de AquaCell, dit is zo'n 3% extra. 

Lees meer

Hoeveel geluid maakt een AquaCell waterontharder eigenlijk?

De AquaCell produceert ongeveer net zoveel geluid als een koelkast, namelijk 41 dB. 

Lees meer

Is de AquaCell een mechanische of elektrische waterontharder?

De AquaCell is een mechanische waterontharder zonder stroom: hij onthardt het water op basis van waterdruk.  

Lees meer

Waar blijft het zout en de kalk na het schoonspoelen van de AquaCell?

Het zout en de daarin opgeloste kalkdeeltjes calcium en magnesium verdwijnen heel simpel door de afvoer naar de riolering.

Lees meer

Wat is een ionenwisselaar precies?

Ionenwisselaar is een verzamelnaam. De naam zegt het al: je wisselt ionen met elkaar. AquaCell is een kationwisselaar om helemaal precies te zijn. Kationen zijn positief geladen deeltjes zoals calcium en magnesium waar we in het hoofdstuk waterhardheid over hebben verteld. Die positieve lading is van belang voor het wisselen. AquaCell wisselt de dubbelwaardig positief geladen calciumdeeltjes (Ca2+) en magnesiumdeeltjes (Mg2+) voor de enkelvoudig positief natiumdeeltjes (Na+) en verwijdert zo alle kalkvormende deeltjes uit het water. 

Lees meer

Resthardheid instellen? Of 0 dH bij een AquaCell waterontharder?

De werking van een ionenwisselaar in het algemeen en dus ook de werking van de AquaCell specifiek is zo, dat je geen resthardheid kunt instellen. Het water is hard of het water is zacht. Het is 0 of het is 1. Alleen de kwaliteit van de hars heeft nog invloed op een eventuele resthardheid van het water uit een ionenwisselaar. Zo zal een grove hars met een hele ongelijke (ofwel een heterogene samenstelling) op termijn kalkdeeltjes doorlaten zodat het water niet volledig zacht meer is. Dit noemen we mechanisch lekken.

Lees meer

Is regeneratiezout schadelijk voor het milieu?

Nee, regeneratiezout is niet schadelijk voor het milieu op zichzelf. Zout is immers gewoon een natuurproduct dat ook wordt gewonnen uit de bodem. Het is dus geen schadelijke stof die het milieu wordt ingespoeld na de regeneraties. Via de riolering komt het terecht bij de waterzuivering die het zout vervolgens weer uit het water haalt. Ideaal zou het zijn om het vervolgens weer te gaan gebruiken als onthardingszout voor de AquaCell maar dat is voor nu nog toekomstmuziek.

Lees meer

Waar is het harsbed van de AquaCell waterontharder van gemaakt?

Het harsbed van de AquaCell is gemaakt van zeer zeer fijne en monodisperse hars. Monodispers betekent dat alle deeltjes van gelijke vorm en formaat zijn en dat heeft grote voordelen. Zo gaat deze hars heel efficient om met regeneratiezout en spoelwater, terwijl de doorstroom optimaal is en het water gegarandeerd 100% kalkvrij. 

Lees meer

Het venturi-effect: wat is het en hoe werkt het?

De AquaCell regelt het onthardings- en spoelproces volledig zonder stroom en elektronica, en maakt daarbij gebruik van het venturi-effect.  

Lees meer

Waarom een AquaCell waterontharder, wat maakt AquaCell uniek?

De AquaCell heeft een aantal unieke eigenschappen die geen enkel andere waterontharder heeft, en dit is de top-3:

Lees meer

Wat is een waterzuiveringsinstallatie?

Een waterzuiveringsinstallatie zuivert - zoals de naam al zegt - water totdat het zuiver genoeg is voor menselijke consumptie. In Nederland zijn er hoofdzakelijk drie soorten water die we zuiveren: duinwater, grondwater en oppervlaktewater.

Lees meer

Heeft de AquaCell waterontharder ingebouwde filters?

De werking van de AquaCell kan beschouwd worden als een filter maar is het niet. AquaCell is immers een ionenwisselaar. Die filtert wel degelijk de deeltjes calcium en magnesium uit het water, maar we noemen het geen filter zoals we bijvoorbeeld een koolstoffilter wel een filter noemen. Dergelijke filters heeft de AquaCell niet. 

Lees meer

Hoeveel liter zacht water stroomt er per uur door de AquaCell?

Klein maar fijn en toch erg groot. Het zou een beetje een rare slogan zijn maar wel degelijk van toepassing op de AquaCell waterontharder. AquaCell is immers erg compact vormgegeven zodat er zelfs in een meterkast kan worden geïnstalleerd. Maar toch is de totale doorstroom erg groot om te kunnen voldoen aan de piekvraag van de AquaCell eigenaren wanneer er bijvoorbeeld een wasmachine en een douche tegelijkertijd hun werk moeten doen.

Lees meer

Hoelang duurt het spoelen ofwel het regenereren van de AquaCell?

De duur van een spoeling (regeneratie) van een AquaCell is afhankelijk van de (voor)druk in de waterleidingen. Door de bank genomen duurt dit 15 minuten maar het kan zo snel gaan als 11 minuten bij een hoge voordruk en zo langzaam als 20 bij een vrij minieme voordruk in de waterleidingen.

Lees meer

Is de AquaCell waterontharder volume, of tijdsgestuurd?

AquaCell is een volumegestuurde waterontharder. Tegenwoordig zijn er bijna geen waterontharders meer die tijdsgestuurd zijn. Tijdsgestuurd betekent dat ze spoelen afhankelijk van de verstreken tijd. Ze letten dus niet op de verzadiging van de harscel. Of deze nu vol zit met kalk of juist niet maakt ze niet uit. Met dergelijke systemen wordt er of teveel zout verbruikt door teveel te spoelen of er wordt hard water doorgegeven omdat ze juist te laat spoelen.

Lees meer

Is de AquaCell er in verschillende types?

Van de AquaCell is er maar een enkel type. Deze is geschikt voor enkelpersoonshuishoudens maar doet ook prima zijn werk wanneer er bijvoorbeeld acht mensen op een enkel adres zouden wonen. Dit komt door de werking van de AquaCell die duplex parallel is. Twee cellen worden hier op een optimale manier ingezet. Om ervoor te zorgen dat er altijd zacht water is ten eerste. Maar ook voor een dubbele doorstroom van water over beide cellen tegelijkertijd. Dat laatste maakt een zeer hoge doorstroming mogelijk van wel 3000 liter per uur.

Lees meer

Is het water uit de AquaCell gedemineraliseerd water?

Het 100% kalkvrije water uit de AquaCell is niet gedemineraliseerd. Maar wat is dat eigenlijk precies, gedemineraliseerd water?

Lees meer

Wat is de geschiedenis van de ionenwisselaar?

De oorsprong van de ionenwisselaar ligt al in de zeventiende eeuw, maar pas de laatste decennia is de ionenwisselaar in Nederland echt beschikbaar geworden voor particuliere huishoudens. We geven hieronder een overzicht van de geschiedenis van de ionenwisselaar. 

Lees meer

Hoe werkt een waterontharder?

Een waterontharder werkt meestal volgens een zogenaamd procédé van ‘ionenwisseling’, daarom wordt het ook wel een ionenwisselaar genoemd of -om heel precies te zijn- een kationwisselaar als het gaat over het verwijderen van de positief geladen deeltjes calcium en magnesium. Bij deze wisseling worden deze ‘harde’ deeltjes namelijk vervangen door natrium. In dit artikel leggen we niet alleen uit hoe dit type waterontharder werkt maar kijken we ook naar de werking van andere methodes van waterontharding. Tot slot vatten we ook nog een aantal onderwerpen voor u samen.

Lees meer

Voordelen waterontharder

Kan onze vaatwasser wel overweg met zacht water?

Jazeker, uw vaatwasser kan zelfs prima overweg met zacht water. Sterker nog: uit onderzoek blijkt dat zacht water zelfs beter is voor warmwaterapparatuur. Het warmte-element blijft kalkvrij waardoor de levensduur van uw vaatwasser aanzienlijk verlengd wordt.

Lees meer

Wat is de terugverdientijd van een waterontharder?

De terugverdientijd van een waterontharder is vooral afhankelijk van de hoeveelheid water die u (jaarlijks) verbruikt. Maar er spelen meer factoren mee. Op deze pagina zetten we ze voor u op een rij.

Lees meer

Worden ramen streeploos schoon door een AquaCell waterontharder?

Dat hangt erg af van de samenstelling van het water uit uw kraan. In Nederland wordt het water gewonnen uit honderden bronnen, elk met hun eigen samenstelling. De AquaCell haalt kalkvormende mineralen uit het water, dus kalkaanslag is verleden tijd. Er zijn soms echter ook andere mineralen in het water aanwezig. Bij de meeste van onze klanten geven deze geen aanleiding tot strepen op ramen en glas, maar bij sommige klanten helaas ook wel. Gelukkig zijn deze mineralen vaak gemakkelijk te verwijderen met een doek.  

Lees meer

Kan ik energie besparen met een AquaCell?

Kalkvrij water zorgt voor energiebesparing. Hoeveel energie u precies kunt besparen, hangt af van de waterhardheid in uw regio en uw (warm)waterverbruik. Dat verbruik hangt vaak sterk samen met het aantal personen in huis. Hoe groter het huishouden, hoe meer energie u kunt besparen met een AquaCell. (Lees ook de pagina over de terugverdientijd van een AquaCell.)

Lees meer

Geen kalkdruppels meer verwijderen van de auto na het wassen?

Een kort en bondig 'nee' zou volstaan als antwoord op deze vraag. U heeft namelijk in zijn geheel geen kalkdruppels meer die u moet verwijderen na het wassen van de auto. Wel moet u net als bij het wassen van de ramen goed oppassen dat u de dosering van zeep aanpast omdat u anders zeepvlekken zult zien op de auto.

Lees meer

Minder zeep gebruiken met zacht water?

Jazeker, op termijn is dit de grootste geldelijke besparing die zacht water met zich meebrengt.

Lees meer

Gaan scheermesjes echt langer mee met zacht water?

Ja. Dit horen we geregeld als een van de voordelen van zacht water. Een antwoord op het ‘hoe en waarom’ moeten we u schuldig blijven, maar het ligt redelijk voor de hand dat de harde mineralen in hard water de scheermesjes sneller bot maken, waar zacht water juist zorgt voor een optimale levensduur.

Lees meer

Kalk in je thee: een slecht idee?

Een goed idee is het zeker niet. De Engelse theemaker Twinings geeft op haar website aan dat kalk in het water een reactie aangaat met de olie in de theebladeren en een bruinachtig residu achterlaat. We kennen dit principe allemaal wel wanneer de laatste slokken van de thee genomen zijn en het achterblijfsel zichtbaar wordt. Niet heel smakelijk. 

Lees meer

Hoef ik de wasmachine niet meer te ontkalken?

Nee, de wasmachine hoeft u nooit meer te ontkalken. Als u dat tenminste al deed. Want, wie gooit echt braaf om de zoveel tijd Calgon of een andere ontkalker in de wasmachine om de effecten van hard water tegen te gaan?

Lees meer

Blijven de douchecabine en de voegen in de badkamer kalkvrij met een AquaCell?

Ja. Het simpele antwoord is dat alles in uw badkamer kalkvrij blijft omdat er geen kalk meer in het water zit nadat het de AquaCell gepasseerd is. Dat betekent dat de glazen douchewand niet meer wit uitslaat, de kranen en de douchekop zowel in- als uitwendig goed blijven functioneren en zelfs de voegen niet meer zullen getuigen van de hardheid van het water in uw badkamer. Voor veel mensen zijn deze specifieke voordelen in de doucheruimte ook meteen de grootste voordelen van zacht water

Lees meer

Zijn agressieve schoonmaakmiddelen zijn niet meer nodig met een waterontharder?

Ja, dat klopt. Met een waterontharder kunt u helemaal zonder agressieve schoonmaakproducten. Niet alleen een voordeel voor uw portemonnee, ook voor het milieu.

Lees meer

Is schoonmaken makkelijk zonder kalk?

Ja, dit is voor veel mensen een belangrijke reden om de AquaCell aan te schaffen. Dat blijkt uit een recent klantonderzoek[1], maar ook uit onze testimonials (klantverhalen): “Geen kalk meer, poetsen doe ik met plezier“. Was getekend, Hilda de Bruijn uit Joure. En deze uitspraak is niet exclusief aan haar toe te schrijven aangezien veel AquaCell eigenaren zoals zij vergelijkbare aspecten meemaken van het zachte water dat de AquaCell levert, zoals u kunt lezen in op de pagina waar we de ervaringen met de AquaCell hebben verzameld.

Lees meer

Blijven apparaten langer kalkvrij met een AquaCell?

Ja, apparaten blijven met AquaCell volledig kalkvrij. Dat is een groot voordeel van zacht water: het verlengt de levensduur van de apparatuur in huis en laat ze efficienter werken. Logisch en heel erg waar. Onderzoek laat namelijk zien dat apparaten beter functioneren op water waar de kalkdeeltjes volledig uitgehaald zijn. De verwarmingselementen blijven ten eerste kalkvrij waardoor er geen isolatielaag ontstaat die de warmte tegenhoudt. Ontstaat namelijk wel zo’n laag in bijvoorbeeld de waterkoker, dan heeft deze steeds meer energie nodig om het water op de gewenste temperatuur te krijgen. Daar moet simpelweg ‘harder’ voor gewerkt worden waardoor de waterkoker eerder de geest zal geven.

Lees meer

Zorgt het ontkalken van leidingen voor een betere doorstroom?

Ja, ontkalken van leidingen zorgt voor een betere doorstroom. Vroeg of laat slibben leidingen dicht wanneer er continu hard water doorheen stroomt. Net als in een rivier wordt het sediment afgezet en op dit afgezette materiaal zet zich vervolgens weer makkelijk(er) nieuw sediment af. En, net als bij die rivieren gebeurt dit ook bij leidingen sneller in bochten of bij koppelingen, waardoor deze uiteindelijk beschadigen en kunnen gaan lekken. Eenzelfde principe omschreven we al eerder in het artikel over de levensduur van uw apparatuur bij zacht water.

Lees meer

Geen kalkaanslag meer verwijderen van glazen in de vaatwasser?

Nee. Er kan geen kalkaanslag worden afgezet op het glaswerk wanneer u zacht water uit uw leidingen stroomt. Dus u hoeft deze aanslag ook niet meer te verwijderen. Daarover kon u in een eerder hoofdstuk al uitgebreid lezen toen we antwoord gaven op de vraag of uw vaatwasser wel overweg kon met zacht water.

Lees meer

Helpt een waterontharder bij huidproblemen?

Ja, een waterontharder kan verzachtend werken en verlichting geven bij huidproblemen zoals eczeem, psoriasis, jeuk, irritatie van de huid, etc. Onze klanten ervaren dat zo blijkt uit ons klantonderzoek van 2020 [1], maar ook de wetenschap vindt steeds meer de verbanden tussen waterhardheid en huidproblemen en -ziekten. 

Lees meer

Waterontharder installatie

Mag een waterontharder in de meterkast worden geplaatst?

Een waterontharder in de meterkast, mag dat? Jazeker! Uiteraard is het altijd belangrijk dat u de meterkast zo veilig mogelijk inricht, zodat in noodsituaties alle installaties vrij toegankelijk zijn. Wij houden daar met het installeren van de AquaCell altijd rekening mee en nemen de eisen voor veiligheid, toegankelijkheid en alle overige installatienormen nauwkeurig in acht. 

Lees meer

De afmetingen van de AquaCell waterontharder

De AquaCell is de kleinste dubbelcellige waterontharder op de markt. Met zijn geringe afmetingen past hij vrijwel overal.  

Lees meer

Kan ik de AquaCell waterontharder zelf installeren?

Ja, dat is zeker mogelijk. Met de juiste kennis en de juiste apparatuur is zelf plaatsen niet heel ingewikkeld. Houdt u rekening met een gemiddelde installatieduur van ongeveer 2,5 uur.

Lees meer

Is er een afvoer nodig voor de AquaCell en kan deze verstopt raken door de kalk?

Jazeker, voor de installatie van de AquaCell waterontharder heeft u een afvoer nodig voor het lozen van het kalkhoudende water wanneer een van beide cellen wordt schoongespoeld met een zoute oplossing. En nee, uw afvoer raakt niet verstopt door de kalk die hierdoor afgevoerd wordt. Deze kalk is namelijk opgelost in de zoute (en waterige) oplossing van 23 liter spoelwater en deze oplossing wordt na de spoeling direct afgevoerd naar het riool.

Lees meer

Moet ik koud water ook ontharden?

Jazeker, ook koud water zult u moeten ontharden om belangrijke apparaten kalkvrij te houden. Daarbij komt dat centrale ontharding van het water vele malen eenvoudiger is dan een installatie specifiek voor het warme water, omdat u de AquaCell waterontharder dan ergens bij de cv-installatie zou moeten installeren.

Lees meer

Hoe werkt de bypass van de AquaCell waterontharder?

Lees meer

Kan ik de AquaCell meeverhuizen naar een nieuw adres?

Ja, betrekkelijk eenvoudig zelfs. Een AquaCell waterontharder is eenvoudig los te koppelen van de waterleiding door de flexibele aansluitslangen los te koppelen van de bypass. U activeert de bypass vervolgens zodat er weer (hard) water beschikbaar is voor de nieuwe bewoners.

Lees meer

Uw waterontharder aansluiten

Uw AquaCell waterontharder aansluiten: stroopt u zelf de mouwen op of besteed u het liever uit aan onze deskundige monteurs? Het kan allebei!  

Lees meer

Zijn er wettelijke regelingen voor particuliere waterontharding?

Nee. Er zijn geen wettelijke bepalingen voor particulieren op het gebied van waterbehandeling of waterontharding. Het staat een particulier vrij om een waterontharder te plaatsen en daarmee de kwaliteit van het drinkwater dat hij geleverd krijgt te verbeteren. Het is immers uw water, althans vanaf het punt waarop het drinkwater de watermeter gepasseerd is. Vóór de watermeter is het dus niet toegestaan de waterleiding te onderbreken.

Lees meer

Kan het afvoerwater van de AquaCell op een septic tank worden geloosd?

Ja. U kunt het afvoerwater van uw AquaCell waterontharder lozen in een septic tank. Een septic tank zal niet beschadigd raken door de zoutoplossing. Ook zal het anaërobe proces niet ontregeld worden.

Lees meer

Kan ik waterzuiveringsapparaten of een voorfilter aansluiten met AquaCell waterontharder?

Ja dat kan. Het verdient soms zelfs aanbeveling om dat te doen als we het bijvoorbeeld over een voorfilter hebben. Op sommige plekken in Nederland zien we dat er toch aanzienlijke hoeveelheden sediment aanwezig zijn in het drinkwater. Op zich zal de AquaCell waterontharder deze voor u uit het water filteren maar dit is zoals u begrijpt een onnodige belasting. In deze situaties plaatsen wij vaak een voorfilter dat als enige taak heeft om het sediment te stoppen.

Lees meer

De waterdruk verhogen in combinatie met de AquaCell

Benieuwd of u een drukverhoger voor het verhogen van de waterdruk kunt plaatsen in combinatie met een AquaCell waterontharder? 

Lees meer

Kan ik de waterdispenser uit mijn koelkast aansluiten op zacht water?

Jazeker. Dit is zelfs veel beter omdat kalk zorgt voor storingen in uw koelsysteem. U kunt de ijswater dispenser van uw koelkast dus prima aansluiten op zacht water. De dispenser zelf blijft vrij van kalkaanslag, de ijsblokjes worden mooi helder omdat kalk een grijze sluier in en over het ijs geeft, het filter van uw koelkast zal langer meegaan en storingen die worden veroorzaakt door kalk zijn verleden tijd.

Lees meer

Is een AquaCell mogelijk bij stadsverwarming?

Ja, dit kan zeker. Ook bij stadverwarming is installatie van een waterontharder mogelijk. Maar controleert u wel eerst onderstaande om te bepalen hoe een AquaCell combineert met de stadsverwarming. Belangrijkste vraag voor u als consument om in het oog te houden daarbij: wat is het rendement van deze combinatie in uw geval?

Lees meer

Service & garantie

Welk onthardingszout gebruiken in de AquaCell waterontharder?

Wat is het juiste onthardingszout voor de AquaCell? Heeft het gebruik van ander zout invloed op de levensduur van de waterontharder? Ontdek het hier.

Lees meer

Het onderhoud van de AquaCell waterontharder

Het onderhoud van uw AquaCell waterontharder is een fluitje van een cent. Wat kunt u zelf doen om de AquaCell in goede staat te houden?  

Lees meer

De levensduur van de waterontharder-hars in de AquaCell

De waterontharder-hars in de AquaCell is uniek qua duurzaamheid en efficiëntie. Bij aanschaf krijgt u een garantie van dertig jaar op de hars. 

Lees meer

Gevolgen hard water

Kalk in water: gezond of schadelijk?

Mensen, dieren en planten kunnen niet zonder kalk. Maar hoe zit het nu met kalk in water, is het gezond of schadelijk? Kalk is zeker niet schadelijk voor de gezondheid, maar het aandeel van het drinkwater in de dagelijkse inname van calcium en magnesium is erg klein, namelijk rond de 4%. 

Lees meer

Heeft een droge hoofdhuid iets te maken met de waterhardheid?

Net zoals de huid over het gehele lichaam kan ook de hoofdhuid door hard water (verder) uitdrogen. Een droge hoofdhuid veroorzaakt jeuk en schilfers. Net zoals op andere plekken op het lichaam zorgt een neerslag van kalkdeeltjes en zeep/shampoo op de huid ook hier voor uitdroging, schilfers en vaak ook jeuk. Met name mensen met een zekere aanleg voor een droge of gevoelige huid (bijvoorbeeld mensen met contitutioneel eczeem) zullen meer last hebben naarmate ze hun hoofdhuid wassen met warmer water. Om de huid af te koelen gaan de poriën namelijk open staan, de kalk-/zeepneerslag kan dan de huid binnendringen en vervolgens de huid uitdrogen en irriteren.

Lees meer

Kan ik huiduitslag krijgen van hard water?

Ja, met name mensen met een gevoelige huid hebben last van hard water omdat het de huid verder uitdroogt. Er is wel een zekere aanleg voor nodig, maar calcium- en magnesiumdeeltjes staan erom bekend dat ze de huid irriteren en uitdrogen, ook omdat er meer zeep nodig is. Een veel gehoorde klacht van eczeem- en psoriasispatiënten is dat met name een warme douche onverdraaglijk is. Dat is te verklaren: warmte zorgt er voor dat de huidporiën open gaan staan (om afkoeling mogelijk te maken). De harde deeltjes in het water krijgen dan de kans om de poriën binnen te dringen en irritatie te veroorzaken. Het gevolg is een rode, droge huid en jeuk.

Lees meer

Waarom zit er met hard water veel kalkaanslag op de douchekop, de kraan en de douchewand?

De omstandigheden voor het afzetten van kalkaanslag worden ideaal bij het verwarmen van water. Hoe heter het water des te minder CO2 er in het water opgelost kan zijn, waardoor de evenwichtsreactie waarbij hard water kalkaanslag ontstaat. Zoals we ook al eerder lieten zien bij de uitleg over hard water en kalkaanslag. Omdat de douchekop, de kranen en de douchewand veelvuldig in contact komen met warm water, zal daar snel kalk ontstaan. 

Lees meer

Hard water zacht maken?

Nu we hebben gekeken naar het ontstaan van hard water en de gevolgen hiervan in onze huishoudens wordt het tijd om eens te kijken of we wat aan dit harde water kunnen doen. Kun je hard water ook zacht maken? En zo ja, hoe? Laten we nog eens de evenwichtsreactie erbij pakken waar hard water uiteindelijk zorgt voor de vorming van kalkaanslag:

Lees meer

Wat zijn de gevolgen en nadelen van hard water in Nederland?

Wat zijn nou precies alle gevolgen van hard water in Nederland? We hebben ze hier op deze pagina voor u op een rijtje gezet. Op deze pagina over de gevolgen van hard water vond u ze in samenvatting al terug in de interactieve doorsnede van de woning, maar hieronder geven we u graag wat meer achtergronden en verwijzingen.

Lees meer

Kalkaanslag

Een wateronthardermagneet: werkt die tegen kalkaanslag?

Het lijkt zeer onwaarschijnlijk dat een wateronthardermagneet werkt tegen kalkaanslag. Hoe zit het precies? Hier leest u de feiten op een rij. 

Lees meer

Hardnekkige kalkaanslag verwijderen met azijn?

Hoe kunt u hardnekkige kalkaanslag verwijderen? Ten eerste door te begrijpen wat het is, om vervolgens op een slimme manier te werk te gaan. Kalkaanslag is zoals u eerder heeft kunnen lezen calciumcarbonaat dat gevormd wordt in een evenwichtsreactie met CO2, water en waterstofcarbonaat. Het is dus zaak om het evenwicht de andere kant op te laten gaan waardoor de kalkaanslag weer oplost. Hier nog ter herinnering de reactie waarbij kalkaanslag (CaCO3) gevormd wordt:

Lees meer

Hoe kun je kalkaanslag voorkomen?

Hoe kun je kalkaanslag voorkomen? Kun je überhaupt voorkomen dat kalk zich vormt op plekken waar je het nou juist niet wilt zien? En hoe doe je dat dan? Hoeveel manieren zijn er om dat te doen? En, de hamvraag: wat is nou de allerbeste manier om kalkaanslag te voorkomen thuis? Het antwoord op al deze vragen: installeer een goede waterontharder. 

Lees meer

Wat is kalk precies?

Kalk (formeel calciumcarbonaat, CaCO3) in water wordt gevormd in een evenwichtsreactie, vooral bij het verwarmen van hard water.  

Lees meer

Kalk verwijderen in de badkamer

Kalkaanslag in de badkamer – én het verwijderen ervan – is een veelvoorkomende ergernis. Ontdek hier onze ultieme tip! 

Lees meer

Kalkaanslag op glas in de vaatwasser?

Kalkaanslag op glas is vervelend. In het groot zoals wanneer het zich heeft afgezet op uw douchedeur of op uw ramen maar juist ook in het klein, wanneer je het glaswerk uit de vaatwasser haalt en u dezelfde kalkaanslag ziet. Wat kunt u er aan doen?

Lees meer

Kalkaanslag verwijderen van tegels en natuursteen

Kalkaanslag verwijderen van tegels en natuursteen is een uitdaging. Wat kunt u het beste doen als u uw badkamertegels kalkvrij wilt maken?  

Lees meer

Kalkaanslag in toilet (WC)?

Zelfs in koud water kan kalkaanslag zich vormen. Kijk maar naar het toilet of de drinkbakjes van de huisdieren. In uw toilet gaat het weliswaar niet zo snel maar het is wel overduidelijk. U ziet al snel een spoor van kalkaanslag waar het water altijd langsloopt.

Lees meer

Wat is calcium precies?

Wat is calcium precies, waar hebben we het voor nodig en is drinkwater een bron van calcium? Op deze pagina zetten we de antwoorden op een rij. 

Lees meer

Wat is magnesium?

Magnesium is net als calcium een aardalkalimetaal, samen (onder andere) verantwoordelijk voor kalkaanslag. Het is zilverwit, het atoomnummer is 12 en het symbool of de afkorting is Mg. Zoals je kon lezen bij calcium is magnesium een zogenaamd kation ofwel een (in dit geval) tweewaardig positief ion met dus een tekort aan negatief geladen elektronen. De zuivere vorm van magnesium heeft een ingewikkelde hexagonale structuur waardoor het beperkte mogelijkheden heeft om te vormen. Omdat het brandt met een fel, wit licht wordt het veel gebruikt in vuurwerk, vroeger werd het gebruikt als flitslicht in de fotografische industrie. De naam magnesium ontleent het aan een regio in Griekenland die Magnesia heet.

Lees meer

AquaCell kopen

Wat is de beste waterontharder in 2024?

De AquaCell is de meest verkochte en best gewaardeerde waterontharder in Nederland. Ontdek hier wat onze waterontharder onderscheidt van de rest.

Lees meer

Waterontharders vergelijken en kiezen

De beste waterontharders en hun prijzen vergelijken, vervolgens eentje kiezen en deze uiteindelijk kopen en bestellen. Hoe doet u dat? Het beste product kopen wil iedereen namelijk. Maar, dan ook graag voor de beste prijs. Wij zijn van AquaCell dus wij vinden misschien niet geheel verrassend AquaCell de allerbeste waterontharder van 2024. Maar, als we uw aandacht even mogen vragen voor dit artikel dan gaan we hieronder de verschillende typen waterontharders met elkaar vergelijken door met name naar de werking te kijken, maar we gaan ook proberen uit te leggen hoe u de leveranciers moet vergelijken. Hopelijk helpt het u de beste waterontharder te kiezen.

Lees meer

Heeft een waterontharder zin?

Om deze vraag goed te beantwoorden moeten we goed kijken naar de aankoopmotivatie. Wat verwacht u van een waterontharder? Wat moet deze voor u doen om de aanschaf zinvol te laten zijn?

Lees meer

Zijn er onafhankelijke vergelijkende testen voor waterontharders?

Zijn er onafhankelijke vergelijkende testen voor waterontharders die ik kan raadplegen voordat ik een waterontharder koop? Het antwoord is nee. U zult vooral zelf goed moeten vergelijken.

Lees meer

Wat als er problemen zijn na het kopen van de waterontharder?

Problemen na het kopen van een waterontharder. Vervelend, maar zoals we ook al aangaven in het artikel over het vergelijken van (de prijzen van) waterontharders kan het altijd gebeuren.  Ieder probleem is overkomelijk maar dan zijn service, garantie en dus ook de keuze voor de juiste leverancier misschien wel het belangrijkste onderdeel van uw waterontharder. Ook in dat opzicht zit u bij AquaCell goed. Op de hars in de AquaCell zit dertig jaar garantie, op alle onderdelen vijftien jaar. Bij aanschaf krijgt u bovendien vijf jaar all-in servicegarantie. Dat betekent dat de eerste 5 jaar naast onderdelen ook uurloon en voorrijkosten gedekt zijn. Deze garantie kunt u desgewenst verlengen na de eerste 5 jaar. 

Lees meer

AquaCell, de waterontharder voor particulier thuisgebruik?

Als aan alle punten is gedacht die relevant zijn bij het kopen en vergelijken van waterontharders wordt het vervolgens tijd om goed te kijken of het überhaupt mogelijk is om de deze waterontharder thuis te installeren. AquaCell is door zijn compacte vormgeving en onafhankelijkheid van stroom ideaal om te installeren bij particuliere gebruikers. In 95% van de gevallen past de AquaCell in de meterkast. 

Lees meer

Zouttabletten voor uw AquaCell waterontharder of blokzout?

Er zijn zouttabletten voor waterontharders en er is blokzout. Wat is het verschil en welk type zout heeft u nodig voor de AquaCell waterontharder?

Lees meer

Is een proefplaatsing van de AquaCell mogelijk?

Een proefplaatsing van de AquaCell is zeker mogelijk. Wij snappen dat de investering in de AquaCell voor de meeste mensen een forse is. Dus als u - door wat u om u heen hoort of wat onze ambassadeurs u vertellen - nog niet 100% bent overtuigd van de AquaCell, bieden wij u de mogelijkheid om de laatste twijfel weg te nemen door de AquaCell 30 dagen uit te proberen. 

Lees meer

AquaCell waterontharder; goed getest door TNO en WRAS

AquaCell heeft een officieel en heel erg specifiek testcertificaat van WRAS. Specifiek, omdat er getest werd met een opzet die ontwikkeld werd voor deze waterontharders. En dat is uniek. WRAS is gevestigd in Engeland en heeft de kennis en de ervaring om een dergelijke test te ontwerpen en uit te voeren.

Lees meer

Online shop voor waterontharders zoals AquaCell?

Er zijn wel online waterontharder shops waar u direct een waterontharder kunt bestellen en natuurlijk kunt u ook bij ons online direct een AquaCell bestellen. Maar, wilt u dat ook zonder verdere informatie? Is het voor een product zoals een waterontharder niet juist erg belangrijk dat u niet over één nacht ijs gaat? Wilt u niet eerst een goede vergelijking maken voordat u direct een online bestelling plaatst bij een waterontharder shop?

Lees meer

Welke soorten en merken waterontharders zijn er te koop?

Welke soorten en merken waterontharders zijn er nou eigenlijk te koop en wat zijn de echte verschillen om een goede prijsvergelijking te maken, waarbij alle functionaliteiten op de juiste manier tegen elkaar afgewogen kunnen worden? Laten we eerst een onderscheid maken tussen de verschillende technieken om te ontharden. Voor particulieren zijn er ionenwisselaars, magneten en systemen die fosfaat doseren (zogenaamde TAC-systemen) beschikbaar op de markt. Over magneten kunnen we kort zijn: er is geen enkel bewijs dat die helpen tegen kalkaanslag. TAC-systemen zijn relatief nieuw en de ervaringen zijn nogal gemengd. De enige techniek die tot op heden zowel wetenschppelijk onomstreden is, maar ook louter positieve ervaringen bij gebruikers geeft, zijn ionenwisselaars zoals de AquaCell. 

Lees meer

AquaCell waterontharder kopen?

U wilt een AquaCell waterontharder kopen? Dat horen wij graag natuurlijk. U kunt dit formulier invullen zodat we contact met u kunnen opnemen voor het maken van een afspraak. Tenminste, als u dat wilt komen we graag eerst nog bij u langs om de situatie ter plaatse te bekijken en een inschatting te maken van de installatiemogelijkheden. Past de waterontharder bijvoorbeeld in uw meterkast of in de waterput?

Lees meer

Hardheid water meten met testset

Voor het zelf meten van de waterhardheid kunt u een testset kit kopen. Zo’n waterhardheid tester kunt u online bestellen in onze webshop. 

Lees meer

Heb ik een waterontharder nodig?

Het antwoord op deze vraag hangt erg af van een aantal factoren die uw aankoopbeslissing in feite als vanzelf bepalen. Wij vinden in ieder geval dat u een waterontharder nodig heeft maar dit antwoord zal u niet verbazen. Oordeelt u vooral zelf door de volgende vragen voor uzelf te beantwoorden:

Lees meer

AquaCell prijs

Kan ik voor thuis een waterontharder kopen?

Zeer waarschijnlijk wel. Deze waterontharder is in ieder geval uitermate geschikt voor installaties in Nederlandse gezinswoningen en gemaakt voor particulier gebruik. De AquaCell valt ten eerste op door zijn compactheid: hij is niet groter dan een gemiddelde koelbox* waardoor er zelfs in de meeste meterkasten een plek voor te vinden is.

Lees meer

Hoe en waar ik onthardingszoutblokken voor de AquaCell bestellen?

Onthardings zoutblokken voor de AquaCell waterontharder kunt u eenvoudig en snel bestellen met uw eigen service account. 24 uur per dag en 7 dagen in de week regelt u met dit persoonlijk account al uw serviceverzoeken.

Lees meer

Is de aanschaf van een AquaCell een goede investering?

Ja. Een investering in letterlijke zin is een opoffering van geld, ten behoeve van een doel dat pas later wordt gerealiseerd. Voor de aanschaf van de AquaCell waterontharder geldt dit bij uitstek. De aanschafprijs verdient zich namelijk binnen gemiddeld 5 jaar terug door allerlei besparingen.

Lees meer

Wat is de prijs van het blokzout voor de AquaCell?

De prijs van het blokzout hangt af van de machine die u hebt. De prijs van het klassieke blokzout (AquaCells verkocht t/m december 2022) is € 13,-  per verpakking van 8 kilogram, 2 blokken van elk 4 kilogram. In de nieuwste Aquacell (verkocht vanaf januari 2023) moeten curved zoutblokken, die kosten 7 euro per vulling (4,3 kg, 2 blokken van 2,15 kg). Deze prijzen zijn inclusief btw en verzendkosten.

Lees meer

Wat kost een waterontharder?

Om hierop een helder antwoord te geven, vertellen we u graag hoe de kosten van waterontharders zijn opgebouwd en hoe u de prijzen goed kunt vergelijken. Voor een duidelijk beeld van de kostenontwikkeling en een goede vergelijking van de prijzen van de verschillende waterontharders, is het handig om de kosten uit te smeren over een periode van bijvoorbeeld 15 jaar. Bij sommige waterontharders komen een groot deel van de kosten namelijk pas in de jaren na de aanschaf; een vergelijking op basis van puur de aanschafkosten is daarom niet reëel.

Lees meer

Prijslijst en dealers van de AquaCell waterontharders?

Wat is de prijs van de AquaCell en wie zijn de dealers? Om eerst op de laatste vraag in te gaan: wij werken niet met dealers om zo de prijs zo laag mogelijk te houden. En via deze link kunt u uw prijs berekenen. 

Lees meer

Kosten voor het verbruik van uw AquaCell waterontharder

Zoals u kunt lezen op de pagina’s over de werking, installatie en / of de prijsvergelijking van waterontharders gebruikt de AquaCell geen stroom. De kosten voor het stroomverbruik zijn dus precies 0 euro. Wel zal de Aquacell periodiek moeten worden schoongespoeld met pekelwater. Voor het aanmaken van het pekelbad en het spoelen is een gemiddeld huishouden ongeveer 110 euro kwijt per jaar aan zout en water. 

Lees meer

Wilt u de goedkoopste of de beste waterontharder?

Het is een groot cliché, maar goedkoop is meestal duurkoop. Dat geldt ook bij de aanschaf van een waterontharder. Een goede vergelijking van de prijzen is cruciaal. Kort gezegd kan de beste waterontharder op de lange termijn dus de goedkoopste blijken. Een paradox, maar we leggen graag uit hoe dit zit. 

Lees meer

Zacht water

Is zacht (onthard) water drinkbaar?

Ja. Waterontharding op basis van ionenuitwisseling is door de Wereld Gezondheid Organisatie (WHO) erkend voor de behandeling van drinkwater en zacht water is dan ook niet slecht voor uw gezondheid. Drinkwatermaatschappijen gebruiken onder andere ook deze techniek om water te ontharden. Tijdens de ionenuitwisseling worden de harde calcium- en magnesiumionen omgewisseld voor natriumionen die geen kalkaanslag meer kunnen veroorzaken.

Lees meer

Hoeveel natrium zit er in het zachte water uit de AquaCell?

Met het ontharden van water voegt de AquaCell natrium aan het drinkwater toe. Om hoeveel natrium gaat het, en is dat gezond?  

Lees meer

Is een waterontharder slecht voor de gezondheid?

Het antwoord is eenvoudig: nee, het drinken van zacht water via een waterontharder is niet slecht voor uw gezondheid. We leggen u graag uit hoe het zit. 

Lees meer

Veranderde PH waarde door AquaCell waterontharder?

Een waterontharder zoals AquaCell oefent met de gebruikte techniek van ionenwisseling in het water chemisch gezien geen noemenswaardige invloed uit op de samenstelling van het water en heeft daarom ook geen invloed op de pH.

Lees meer

Wat wordt bedoeld met het zuiveren van water?

Eigenlijk zegt de naam alles: waterzuivering is het proces van het zuiveren van water van ongewenste elementen. De gewenste zuiverheid wordt bepaald door de toepassing. We zuiveren water bijvoorbeeld totdat het geschikt is voor menselijke consumptie. Maar daar komt nogal wat bij kijken.

Lees meer

Nadelen van een waterontharder

Wij kunnen in alle eerlijkheid geen enkel ‘echt’ nadeel van zacht water noemen. Dat is niet omdat ze er wel zijn maar we ze liever onder de pet houden zodat u zichzelf een AquaCell waterontharder aanschaft. Om vervolgens tot de ontdekking te komen dat er wel degelijk nadelen verbonden zijn aan zacht water. Als dit het geval zou zijn zouden er toch niet zoveel mensen zó enthousiast getuigen van hun positieve ervaringen?

Lees meer

Moet ik bestaande kalkaanslag zelf verwijderen?

Bestaande kalkaanslag hoeft u bij gebruik van zacht water niet zelf te verwijderen. U kunt wachten totdat bestaande kalkaanslag vanzelf oplost. Een AquaCell waterontharder brengt de waterhardheid namelijk terug tot 0 dH. En, door het chemisch evenwicht van water is er nu 'ruimte' om kalkdeeltjes op te nemen waarmee het de oude en bestaande kalkaanslag zal verwijderen die zich in de loop der jaren heeft afgezet in uw apparaten en in uw leidingen. Het kan dus in theorie zo zijn dat uw water na plaatsing van de waterontharder een minieme resthardheid heeft die na verloop van tijd weer zal verdwijnen.

Lees meer

Is zacht water slecht voor mijn koperleidingen en veroorzaakt het corrosie?

Nee, en sterker nog: zacht water is juist beter voor een koperen leiding.

Lees meer

Over ons

Wat zijn de algemene voorwaarden van AquaCell?

In de wet staat dat een product deugdelijk moet zijn. Voor deze deugdelijkheid gelden al regels. Onze garanties doen daar niets aan af. Alleen al door zelfs vijf jaar garantie te verlenen op voorrijkosten, onderdelen en werkloon. Wij zijn verantwoordelijk voor het leveren van een goed werkende AquaCell. Een AquaCell die moet doen wat ervan verwacht wordt: zacht water leveren. Is dit niet het geval, dan zorgen wij voor herstel of vervanging. Voldoet er iets niet aan uw verwachtingen? Bijvoorbeeld een onderdeel dat stuk gegaan is, of een lekkende koppeling? Richt u zich dan liefst binnen een werkweek na constatering tot ons op de manier die u prettig vindt. Wanneer uw klacht gegrond is dan gaan wij natuurlijk meteen en kosteloos over tot herstel of vervanging indien nodig. Wanneer het een fout van u betreft lossen we het eveneens netjes voor u op maar kunnen we daarvoor een vergoeding vragen.

Lees meer

Welke aansprakelijkheidsverklaring hanteert AquaCell voor de website?

In deze aansprakelijkheidsverklaring bedoelen we met:

Lees meer

Hoe zit het met copyright?

Alle rechten voorbehouden. Het is ten strengste verboden om zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Aquacombi materiaal dat zich op de Aquacombi websites zoals AquaCell waterontharder bevindt, of dat op een met de Aquacombi websites verband houdend medium is opgeslagen, te kopiëren, opnieuw te verspreiden, te publiceren of te wijzigen.

Lees meer

Hoe ziet de privacyverklaring van AquaCell eruit?

Via onze website worden privacygevoelige gegevens oftewel persoonsgegevens verwerkt. AquaCell acht een zorgvuldige omgang met persoonsgegevens van groot belang. Persoonlijke gegevens worden door ons dan ook zorgvuldig verwerkt en beveiligd.

Lees meer

Zijn er op dit moment vacatures bij AquaCell?

Wij groeien, dus hebben bijna altijd wel vacatures beschikbaar. Werken bij Aquacombi is leuk! En wij kunnen het weten als je toekomstige collega’s. Ondanks dat we inmiddels met zijn velen zijn blijft de sfeer bij dit familiebedrijf gemoedelijk en ongedwongen. We houden van hard werken maar er moet vooral ook gelachen worden. Liefst zo vaak mogelijk.

Lees meer

Ervaringen

Hoeveel mensen hebben een AquaCell waterontharder?

Miljoenen mensen wereldwijd hebben een waterontharder in het algemeen en er zijn nu al meer dan 325.000 AquaCell eigenaren, terwijl de echte groei eigenlijk nog maar net is ingezet.

Lees meer

Waar vind ik onafhankelijke reviews over AquaCell?

Google verzamelt reviews van de AquaCell waterontharder in Nederland, maar we documenteren ook zelf uitgebreide reviews en ervaringen van eigenaren. U kunt een samenvatting van onze waardering rechtsboven deze pagina zien. De waardering van de AquaCell is de hoogste in Nederland als het gaat om leveranciers van waterontharders. Deze blijk van waardering van de mensen waar het om draait vinden wij persoonlijk erg belangrijk omdat het een weerslag is van onze visie.

Lees meer

Is er een forum (of zijn er fora) waar waterontharders worden besproken?

Ja, uiteraard. Met de groeiende aandacht voor ervaringen met waterontharders groeit ook de online aanwezigheid in de diverse fora. Specifiek in bijvoorbeeld een forum van een technologie vergelijkingssite worden de AquaCell maar ook andere waterontharders uitvoerig besproken. De meningen die op deze fora worden gedeeld zijn vaak kritisch maar moeten zélf ook kritisch worden bekeken. 

Lees meer

Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op.

AquaCell is een product van Aquacombi