i

Wat is de waterhardheid
in uw woonplaats?

Waterhardheid test

Wat is hard water?

Hard water heeft een veel grotere concentratie mineralen dan zacht(er) water. Mineralen zijn vaste bestanddelen. Vooral calcium - en magnesium -deeltjes zijn van belang voor de vorming van kalkaanslag.

Hoe groter de concentratie van deze positief geladen CA2+ en Mg+ deeltjes, des te hoger de waterhardheid.

1 dh betekent dat er 17,8 gram kalkdeeltjes aanwezig zijn bij elke 1000 liter water

Duitse hardheid of Duitse graden (°D of °DH) is een maat voor de hardheid van water. De waterhardheid wordt bepaald door de concentratie calcium(Ca)- en magnesium(Mg)-zouten. De totale hardheid is de som van het gehalte opgeloste calcium- en magnesiumionen. In Nederland wordt de waterhardheid meestal uitgedrukt in Duitse hardheid.

Waterhardheid

Hard water is water dat veel kalkaanslag geeft: de beruchte witte vlekken en korsten. Omdat het leidingwater in Nederland uit wel 200 verschillende bronnen wordt opgewekt is de waterhardheid niet overal hetzelfde.

De hardheid van water verschilt in Nederland per gemeente of zelfs per woonplaats.

Rekensom bij een gemiddeld jaar verbruik van 180m3 water

6 dH
X
17,8 gram kalk
X
180 m3 water
=
19 kilo kalk per jaar!

Waterhardheid

Waterhardheid is een term waarmee wordt aangegeven of er veel of weinig kalkaanslag-veroorzakende deeltjes in uw water zijn opgelost. De deeltjes in zogenaamd hard water die de beruchte witte kalkvlekken in uw douche en / of waterkoker veroorzaken. Hoe kun je deze waterhardheid nou meten en testen? Bestaat er een database waar alle waterhardheden per gemeente in Nederland zijn vastgelegd? Wat is de ideale waterhardheid en waarom drukken we waterhardheid eigenlijk uit in dH, wat staat voor Deutsche Deutsche Härte ofwel Duitse hardheid? Kun je die Duitse waterhardheid omrekenen en zijn er ook testsets of kits waar je dit mee kunt doen?

Het zijn allemaal vragen waarop u hier, in dit hoofdstuk van de AquaCell waterontharder website, een antwoord vindt. Hieronder hebben we een overzicht gemaakt met pagina’s die te maken hebben met de hardheid van het Nederlandse leidingwater.

Omdat het leidingwater in Nederland uit wel 200 verschillende bronnen wordt gewonnen is de waterhardheid lang niet overal hetzelfde. Deze verschilt in Nederland namelijk sterk per gemeente of zelfs per woonplaats. Je kunt de waterhardheid in Amsterdam vergelijken met de waterhardheid in Rotterdam. In deze steden ligt de waterhardheid toevalligerwijs dicht bij elkaar maar de waterhardheid in Utrecht loopt al uiteen van minimaal 6 dH tot wel maximaal 14 dH. De ondergrens van de waterhardheid in Zwolle is eveneens 6 dH en deze loopt op tot maximaal 8 dH.