1. Home
  2. Waterhardheid

Wat is de waterhardheid
in uw woonplaats?

Waterhardheid

Waterhardheid is een term waarmee wordt aangegeven of er veel of weinig kalkaanslag-veroorzakende deeltjes in uw water zijn opgelost. De deeltjes in zogenaamd hard water die de beruchte witte kalkvlekken in uw douche en / of waterkoker veroorzaken.

Hard water heeft een veel grotere concentratie mineralen dan zacht(er) water. Mineralen zijn vaste bestanddelen. Vooral calcium- en magnesiumdeeltjes zijn van belang voor de vorming van kalkaanslag.

Hoe groter de concentratie van deze positief geladen Ca2+ en Mg+ deeltjes, des te hoger de waterhardheid.

1 dH betekent dat er 17,8 gram kalkdeeltjes aanwezig zijn bij elke 1000 liter water.

Duitse hardheid of Duitse graden (°D of °DH) is een maat voor de hardheid van water. De waterhardheid wordt bepaald door de concentratie calcium(Ca)- en magnesium(Mg)zouten. De totale hardheid is de som van het gehalte opgeloste calcium- en magnesiumionen. In Nederland wordt de waterhardheid meestal uitgedrukt in Duitse hardheid.

Rekensom bij een gemiddeld jaar verbruik van 180m3 water

6 dH
X
17,8 gram kalk
X
180 m3 water
=
19 kilo kalk per jaar!

Wat is hard water?

Hard water is water dat veel kalkaanslag geeft: de beruchte witte vlekken en korsten. Omdat het leidingwater in Nederland uit wel 200 verschillende bronnen wordt opgewekt is de waterhardheid niet overal hetzelfde.

De hardheid van water verschilt in Nederland per gemeente of zelfs per woonplaats.

Omdat het leidingwater in Nederland uit wel 200 verschillende bronnen wordt gewonnen is de waterhardheid lang niet overal hetzelfde. Deze verschilt in Nederland namelijk sterk per gemeente of zelfs per woonplaats. Je kunt de waterhardheid in Amsterdam vergelijken met de waterhardheid in Rotterdam. In deze steden ligt de waterhardheid toevalligerwijs dicht bij elkaar maar de waterhardheid in Utrecht loopt al uiteen van minimaal 6 dH tot wel maximaal 14 dH. De ondergrens van de waterhardheid in Zwolle is eveneens 6 dH en deze loopt op tot maximaal 8 dH.

Meer informatie over waterhardheid? Bezoek www.waterhardheid.nl of neem contact met ons op.

Interesse in een AquaCell?

De meest verkochte waterontharder van Nederland. Meer dan 352.000 tevreden klanten gingen u voor!

Bereken uw prijs

AquaCell is een product van Aquacombi