1. Home
  2. Kalkaanslag

Kalkaanslag

Kalkaanslag verwijderen is een flinke schoonmaakklus. Met een AquaCell voorkomt u nieuwe en verdwijnt bestaande kalkaanslag.

Wat is kalkaanslag precies en hoe ontstaat het?

Kalkaanslag, kalksteen, ketelsteen of gewoon kalk. Het zijn allemaal namen voor calciumcarbonaat: een (vaste) stof die ontstaat door een reactie met calcium (kalk) of magnesium, waterstofcarbonaat, water en koolstofdioxide.

Als hard, kalkrijk water wordt verwarmd, vindt deze reactie sneller plaats. Daardoor veroorzaakt warm water sneller kalkaanslag.

De nadelen van kalkaanslag

Hardnekkige kalkaanslag in de wc-pot, op de tegels in de badkamer, op de douchecabine, douchedeur of -wand, kalkaanslag in de waterkoker, de vaatwasser, op kranen, glas en ramen: u weet er ongetwijfeld alles van. De aanslag is hartstikke lastig te verwijderen. Het kost u bovendien veel (agressieve) schoonmaakmiddelen én veel tijd.

Maar er zijn nog veel meer nadelen van kalkaanslag:

  • Uw huishoudelijke apparatuur werkt minder goed en gaat minder lang mee
  • U verbruikt meer energie doordat kalkafzetting op verwarmingselementen in uw apparaten zorgt voor rendementsverlies
  • De waterdruk in uw leidingen vermindert
  • U heeft meer kosten door onderhoud en vervanging van apparaten

Kalkaanslag voorkomen

Met het 100% zachte, kalkvrije water uit de AquaCell voorkomt u kalkaanslag in uw huishoudelijke apparaten, uw toilet, badkamer, etc. En het mooie is: ook bestaande kalkaanslag verdwijnt!

Veelgestelde vragen
over kalkaanslag

Wat is kalk precies?

Kalk (formeel calciumcarbonaat, CaCO3) in water wordt gevormd in een evenwichtsreactie, vooral bij het verwarmen van hard water.  

Lees meer

Wat is calcium precies?

Wat is calcium precies, waar hebben we het voor nodig en is drinkwater een bron van calcium? Op deze pagina zetten we de antwoorden op een rij. 

Lees meer

Wat is magnesium?

Magnesium is net als calcium een aardalkalimetaal, samen (onder andere) verantwoordelijk voor kalkaanslag. Het is zilverwit, het atoomnummer is 12 en het symbool of de afkorting is Mg. Zoals je kon lezen bij calcium is magnesium een zogenaamd kation ofwel een (in dit geval) tweewaardig positief ion met dus een tekort aan negatief geladen elektronen. De zuivere vorm van magnesium heeft een ingewikkelde hexagonale structuur waardoor het beperkte mogelijkheden heeft om te vormen. Omdat het brandt met een fel, wit licht wordt het veel gebruikt in vuurwerk, vroeger werd het gebruikt als flitslicht in de fotografische industrie. De naam magnesium ontleent het aan een regio in Griekenland die Magnesia heet.

Lees meer

Hardnekkige kalkaanslag verwijderen met azijn?

Hoe kunt u hardnekkige kalkaanslag verwijderen? Ten eerste door te begrijpen wat het is, om vervolgens op een slimme manier te werk te gaan. Kalkaanslag is zoals u eerder heeft kunnen lezen calciumcarbonaat dat gevormd wordt in een evenwichtsreactie met CO2, water en waterstofcarbonaat. Het is dus zaak om het evenwicht de andere kant op te laten gaan waardoor de kalkaanslag weer oplost. Hier nog ter herinnering de reactie waarbij kalkaanslag (CaCO3) gevormd wordt:

Lees meer

Kalk verwijderen in de badkamer

Kalkaanslag in de badkamer – én het verwijderen ervan – is een veelvoorkomende ergernis. Ontdek hier onze ultieme tip! 

Lees meer

Kalkaanslag in toilet (WC)?

Zelfs in koud water kan kalkaanslag zich vormen. Kijk maar naar het toilet of de drinkbakjes van de huisdieren. In uw toilet gaat het weliswaar niet zo snel maar het is wel overduidelijk. U ziet al snel een spoor van kalkaanslag waar het water altijd langsloopt.

Lees meer

Kalkaanslag op glas in de vaatwasser?

Kalkaanslag op glas is vervelend. In het groot zoals wanneer het zich heeft afgezet op uw douchedeur of op uw ramen maar juist ook in het klein, wanneer je het glaswerk uit de vaatwasser haalt en u dezelfde kalkaanslag ziet. Wat kunt u er aan doen?

Lees meer

Kalkaanslag verwijderen van tegels en natuursteen

Kalkaanslag verwijderen van tegels en natuursteen is een uitdaging. Wat kunt u het beste doen als u uw badkamertegels kalkvrij wilt maken?  

Lees meer

Hoeveel schoonmaakwerk kost kalkaanslag?

Het antwoord op deze vraag is geheel afhankelijk van uw perceptie van een 'schoon huis', maar zonder waterontharder is schoonmaakwerk door kalkaanslag onvermijdelijk. Een student(e) op kamers zal een forse laag kalkaanslag in zijn/haar douche wellicht tolereren tot het moment dat de douchekop helemaal verstopt raakt en er geen water meer uit komt. Dit, terwijl iemand met een mooie eigen woning meestal alleen genoegen neemt met een 100% kalkvrij huis. In het eerste geval kost kalkaanslag pakweg een uurtje per 2 maanden om de douchekop te ontkalken, in het laatste geval elke dag al gauw een half uur.

Lees meer

Een wateronthardermagneet: werkt die tegen kalkaanslag?

Het lijkt zeer onwaarschijnlijk dat een wateronthardermagneet werkt tegen kalkaanslag. Hoe zit het precies? Hier leest u de feiten op een rij. 

Lees meer

Hoe kun je kalkaanslag voorkomen?

Hoe kun je kalkaanslag voorkomen? Kun je überhaupt voorkomen dat kalk zich vormt op plekken waar je het nou juist niet wilt zien? En hoe doe je dat dan? Hoeveel manieren zijn er om dat te doen? En, de hamvraag: wat is nou de allerbeste manier om kalkaanslag te voorkomen thuis? Het antwoord op al deze vragen: installeer een goede waterontharder. 

Lees meer

Interesse in een AquaCell?

De meest verkochte waterontharder van Nederland. Meer dan 352.000 tevreden klanten gingen u voor!

Bereken uw prijs

AquaCell is een product van Aquacombi