Kalkaanslag

Kalkaanslag, kalksteen, ketelsteen of gewoon kalk. Het zijn allemaal namen voor calciumcarbonaat ofwel CaCO3(s). Maar, wat is kalk nou precies en hoe ontstaat het überhaupt?

De scheikundige formule van kalk

Hieronder zijn een aantal pagina’s beschikbaar die overwegend gaan over kalkaanslag.

Met warm hard water sneller kalkaanslag

Kalkaanslag is dus een (vaste) stof die wordt gevormd vanuit een evenwichtsreactie met calcium, (of magnesium), waterstofcarbonaat, water, en koolstofdioxide. Wanneer hard water wordt verwarmd, dan wordt er sneller kalkaanslag gevormd omdat deze reactie sneller gaat verlopen.

Deze afgezette kalk is hardnekkig en daarom ook lastig te verwijderen in uw badkamer, van uw douchedeur, uw WC, van glaswerk in uw vaatwasser, tegels of van natuursteen en oppervlakken van hardsteen.

Het is niet onmogelijk overigens. Het kost extra schoonmaakwerk maar met een zure oplossing zoals azijn kunt u de reactie waarbij kalkaanslag wordt gevormd de andere kant op laten lopen en zo de aanslag verwijderen. Maar, hierbij kan het medicijn erger zijn dan de kwaal. Wanneer u een zuur gebruikt dat zo sterk is dat het de onderliggende oppervlakken beschadigd, bent u nog verder van huis.

Wij scoren een 4.9 uit 5 op een
totaal van 1014 reviews.
En daar zijn we trots op! Via Google Reviews