Kalkaanslag, kalksteen, ketelsteen of gewoon kalk. Het zijn allemaal namen voor calciumcarbonaat ofwel CaCO3(s). Maar, wat is kalk nou precies en hoe ontstaat het überhaupt?
Hieronder zijn een aantal pagina’s beschikbaar die overwegend gaan over kalkaanslag.
Kalkaanslag is dus een (vaste) stof die wordt gevormd vanuit een evenwichtsreactie met calcium, (of magnesium), waterstofcarbonaat, water, en koolstofdioxide. Wanneer hard water wordt verwarmd, dan wordt er sneller kalkaanslag gevormd omdat deze reactie sneller gaat verlopen.
Deze afgezette kalk is hardnekkig en daarom ook lastig te verwijderen in uw badkamer, van uw douchedeur, uw WC, van glaswerk in uw vaatwasser, tegels of van natuursteen en oppervlakken van hardsteen.
Het is niet onmogelijk overigens. Het kost extra schoonmaakwerk maar met een zure oplossing zoals azijn kunt u de reactie waarbij kalkaanslag wordt gevormd de andere kant op laten lopen en zo de aanslag verwijderen. Maar, hierbij kan het medicijn erger zijn dan de kwaal. Wanneer u een zuur gebruikt dat zo sterk is dat het de onderliggende oppervlakken beschadigd, bent u nog verder van huis.
Wat is kalk?
Kalk is dus CaCO3 ofwel calciumcarbonaat. Het wordt gevormd in een evenwichtsreactie, vooral tijdens het verwarmen van hard water. Hoe hoger de waterhardheid, des te meer kalkaanslag-vormende deeltjes zich in het water bevinden. Dit zijn met name (calcium)waterstofcarbonaat en ook de magnesiumvariant hiervan, magnesiumcarbonaat. Deze evenwichtsreactie ziet er zo uit:
Lees meerWat is calcium?
Calcium is een zogenaamd aardalkalimetaal. Een ingewikkelde term om aan te geven dat ze een tweewaardige positieve lading hebben en daarmee kationen zijn. Een kation wordt aangetrokken door een positieve anode. Andere aardalkalimetalen vergelijkbaar met calcium zijn beryllium, magnesium, strontium, barium en radium
Lees meerWat is magnesium?
Magnesium is net als calcium een aardalkalimetaal, samen (onder andere) verantwoordelijk voor kalkaanslag. Het is zilverwit, het atoomnummer is 12 en het symbool of de afkorting is Mg. Zoals je kon lezen bij calcium is magnesium een zogenaamd kation ofwel een (in dit geval) tweewaardig positief ion met dus een tekort aan negatief geladen elektronen. De zuivere vorm van magnesium heeft een ingewikkelde hexagonale structuur waardoor het beperkte mogelijkheden heeft om te vormen. Omdat het brandt met een fel, wit licht wordt het veel gebruikt in vuurwerk, vroeger werd het gebruikt als flitslicht in de fotografische industrie. De naam magnesium ontleent het aan een regio in Griekenland die Magnesia heet.
Lees meerHardnekkige kalkaanslag verwijderen met azijn?
Hoe kunt u hardnekkige kalkaanslag verwijderen? Ten eerste door te begrijpen wat het is, om vervolgens op een slimme manier te werk te gaan. Kalkaanslag is zoals u eerder heeft kunnen lezen calciumcarbonaat dat gevormd wordt in een evenwichtsreactie met CO2, water en waterstofcarbonaat. Het is dus zaak om het evenwicht de andere kant op te laten gaan waardoor de kalkaanslag weer oplost. Hier nog ter herinnering de reactie waarbij kalkaanslag (CaCO3) gevormd wordt:
Lees meerKalkaanslag in de badkamer: op de douchedeur en de douchecabine
Gevraagd naar de plekken waar Nederlanders zich het meest zullen ergeren aan kalkaanslag zal het antwoord meestal de badkamer zijn. En dan helemaal op de douchewand. Met deze douchedeur en de douchekabine worden we immers dagelijks geconfronteerd. Deze plekken zijn ook ideaal voor de vorming van kalkaanslag. Dit begint zich immers te vormen wanneer water wordt verwarmd. CO2 treedt uit en kalkaanslag begint zich af te zetten op de oppervlakken waar het kalkrijke water mee in aanraking komt.
Lees meerKalkaanslag in toilet (WC)?
Zelfs in koud water kan kalkaanslag zich vormen. Kijk maar naar het toilet of de drinkbakjes van de huisdieren. In uw toilet gaat het weliswaar niet zo snel maar het is wel overduidelijk. U ziet al snel een spoor van kalkaanslag waar het water altijd langsloopt.
Lees meerKalkaanslag op glas in de vaatwasser?
Kalkaanslag op glas is vervelend. In het groot zoals wanneer het zich heeft afgezet op uw douchedeur of op uw ramen maar juist ook in het klein, wanneer je het glaswerk uit de vaatwasser haalt en u dezelfde kalkaanslag ziet. Wat kunt u er aan doen?
Lees meerKalkaanslag op natuursteen, hardsteen en tegels?
Kalkaanslag (kalksteen) verwijderen van natuursteen (eveneens steen) is een uitdaging. Wanneer de kalkaanslag succesvol verwijderd is zou het natuurlijk spijtig zijn om te constateren dat de onderlaag net zo succesvol verwijderd is. De veilige oplossing ligt in een zuurvrije reiniger (of het preventiuef installeren van een waterontharder).
Lees meerHoeveel schoonmaakwerk kost kalkaanslag?
Het antwoord op deze vraag is geheel afhankelijk van uw perceptie van een 'schoon huis', maar zonder waterontharder is schoonmaakwerk door kalkaanslag onvermijdelijk. Een student(e) op kamers zal een forse laag kalkaanslag in zijn/haar douche wellicht tolereren tot het moment dat de douchekop helemaal verstopt raakt en er geen water meer uit komt. Dit, terwijl iemand met een mooie eigen woning meestal alleen genoegen neemt met een 100% kalkvrij huis. In het eerste geval kost kalkaanslag pakweg een uurtje per 2 maanden om de douchekop te ontkalken, in het laatste geval elke dag al gauw een half uur.
Lees meerEen magneet: werkt die tegen kalkaanslag?
Een magneet is vergeleken met een ionenwisselaar – zoals de AquaCell – erg goedkoop. Maar de vraag is: verdwijnt de kalkaanslag ook echt? Het antwoord is kortweg: nee. Dit weten we vanuit de praktijk maar ook de wetenschap heeft de effectiviteit van magneten niet weten te bewijzen of onderbouwen.
Lees meerHoe kun je kalkaanslag voorkomen?
Hoe kun je kalkaanslag voorkomen? Kun je überhaupt voorkomen dat kalk zich vormt op plekken waar je het nou juist niet wilt zien? En hoe doe je dat dan? Hoeveel manieren zijn er om dat te doen? En, de hamvraag: wat is nou de allerbeste manier om kalkaanslag te voorkomen thuis? Het antwoord op al deze vragen: installeer een goede waterontharder.
Lees meerDe meest verkochte waterontharder van Nederland. Meer dan 352.000 tevreden klanten gingen u voor!
Bereken uw prijsProducten
Klantenservice
Overig
AquaCell is een product van Aquacombi