1. Home
  2. Ervaringen
  3. Kalkaanslag kost energie

“Kalkaanslag kost energie”

Energie-adviseur Jan Dijkstra over het nut van een waterontharder:

Jan Dijkstra

Jan Dijkstra Bitgummole (Friesland)

Als Jan Dijkstra een klant bezoekt voor een energie-advies, dan krijgt hij maar al te vaak een ander probleem onder ogen: kalkaanslag op het sanitair en in verwarmingsapparaten. Sinds afgelopen zomer weet hij – uit persoonlijke ervaring – hoe je daar definitief mee afrekent; door een AquaCell waterontharder te plaatsen.

‘Kalkaanslag kost energie; het is verkeerde isolatie’

Bouwkundige Jan Dijkstra heeft een adviesbureau; hij speurt bij zijn klanten naar onnodig energieverlies en adviseert ze hoe ze dat verlies kunnen afdekken. Letterlijk: “In heel veel gevallen wordt dertig procent onnodig energieverlies geleden door niet geïsoleerde daken. De mensen trekken zelf een dikke jas aan en zetten een muts op als het koud wordt, maar nog veel mensen laten hun woning in zijn hemd staan.” Dijkstra kijkt niet alleen naar de isolatie van een woning, ook de installaties worden beoordeeld. “Warmwater-apparaten, zoals de cv-ketel en boilers, hebben veel te lijden onder kalkaanslag. Dat is eigenlijk ‘verkeerde isolatie’. Want een laag kalkaanslag op het verwarmingselement belet een goede opwarming van het water. Je verliest daarmee niet alleen energie, de opwarming duurt immers langer, het water wordt uiteindelijk ook minder warm.”

Een dag lang poetsen in de badkamer

Sinds de zomer van 2010 heeft Jan Dijkstra daar zelf, in zijn privé-omgeving, geen last meer van. Zoals het ook afgelopen is met de aangroei van kalk op kranen en douchewanden. “Ik heb me een AquaCell waterontharder aangeschaft.”

Mevrouw Dijkstra was in de ogen van haar man onaangenaam veel tijd kwijt aan het telkens opnieuw kalkvrij maken van wanden en kranen. “Was ze een dag lang met van alles en nog wat in de badkamer bezig geweest, zag het er schoon en glanzend uit, maar al heel gauw waren we dan weer terug bij af.”

Het gezin Dijkstra telt zes personen. Wie het laatst douchte op een dag, die was het haasje: met een trekker de wanden zo goed mogelijk droog maken. “Op vakantie was je daar van af en toen besefte ik ook dat ik er iets aan moest doen. Ik wist dat er een oplossing was. Dat had ik wel eens op een beurs gezien.”

Sympathieke reactie van AquaCell

Een beetje googelen bracht hem snel bij AquaCell. Hij stelde per mail een vraag over de capaciteit en de prijs. Binnen twee dagen werd hij teruggebeld. “Dat vond ik heel sympathiek. Ik hoefde niet lang na te denken en heb hem besteld.”

Installeren heeft hij zelf gedaan. “Fluitje van een cent voor een ervaren doe-het-zelver. Je moet even de hoofdleiding durven doorzagen. Ik heb het kastje – niet groter dan een computer – in de kelder geplaatst. Hoefde er alleen twee verfblikken voor weg te halen; dat had toch al moeten gebeuren.”

Met professionele voorzichtigheid zegt Dijkstra dat hij ‘wel verschil ziet’. Zijn vrouw is gewoon heel enthousiast. Dijkstra zelf:“ Wat mij het eerst opviel is dat het water veel zachter is voor je huid. En je hebt veel minder zeep nodig. Maar ik zie nu ook wel oude kalkaanslag in de douche en op de kranen langzaamaan verdwijnen.”

Batelle studie toont besparing aan

Omdat hij weet hoe de ontharder werkt, gelooft Jan Dijkstra er in. “En dan betrap ik mezelf er op, als ik bij klanten door het huis loop, dat ik ze graag over AquaCell zou vertellen.” Op termijn gaat hij dat zeker doen, als onderdeel van het pakket maatregelen dat hij adviseren kan. Maar hij wil eerst de onderbouwing goed voor elkaar hebben.

Een eerste aanknopingspunt heeft hij in de zogenaamde Batelle studie*. Dit Amerikaans onderzoek, uitgevoerd door een onafhankelijk laboratorium, laat zien dat verwarmingsapparaten niet alleen veel zuiniger werken, maar ook veel langer meegaan als het leidingwater is onthard.

“Het is ook heel logisch,” zegt Dijkstra. “Een aangekalkte warmtewisselaar verliest maar zo tot twintig procent aan capaciteit – tegen hetzelfde energieverbruik!”

Zuinig met energie én zeep

Wat hij zelf thuis bespaart, dat gaat hij nog eens goed uitrekenen. “Het begint natuurlijk al met het feit dat dit apparaat geen stroom verbruikt; het loopt op de waterdruk. Maar we gebruiken ook nog maar de helft aan wasmiddelen en zeep in de wasmachine, in de vaatwasser en onder de douche.”

En kortgeleden ontdekte Jan Dijkstra nog een onverwacht effect. Het levert geen geld op, maar is wel mooi meegenomen: “Mijn auto is zwart. Die moest ik na het wassen altijd drogen om witte vlekjes te voorkomen. Dat hoeft dus niet meer!”

*) WQA Batelle Study on Energy Efficiency of Softened Water. Lees er meer over op www.aquacombi.nl

Interesse in een AquaCell?

De meest verkochte waterontharder van Nederland. Meer dan 352.000 tevreden klanten gingen u voor!

Bereken uw prijs

AquaCell is een product van Aquacombi