1. Home
  2. Ervaringen
  3. Waterontharder maakt baden weer mogelijk voor eczeempatiënt

“Waterontharder maakt baden weer mogelijk voor eczeempatiënt”

De zestienjarige Chris kan douchen, kan baden, drinkt water uit de kraan. Niks bijzonders? Wel als je ernstig eczeem hebt. Maar Chris is één van die mensen met een huidaandoening die heel veel baat heeft bij zacht water. Onthard kraanwater. Dankzij de AquaCell.

Biorna Hendriksen

Biorna Hendriksen Zutphen (Gelderland)

“In Zwitserland smaakt het water anders en het voelt anders aan op je huid.” Biorna Hendriksen weet het uit eigen ervaring, maar belangrijker is dat ook haar zoon die ervaring heeft. “Mijn Chris heeft al heel lang een vrij ernstige vorm van constitutioneel eczeem. Altijd jeuk en een vaak onbedwingbare drang om te krabben. Dan gaat de huid stuk en wordt het alleen maar erger.”


Verlichting van zijn klachten vond Chris alleen in Zwitserland. Met enige regelmaat volgt hij daar een speciaal programma met lotgenoten. Maar er moest iets meer zijn dan alleen dat programma of de beroemde zuivere lucht in de bergen waardoor Chris steeds opgeknapt weer thuiskomt.

Biorna: “Wij begonnen te vermoeden dat het iets met het water van doen had. Want Chris vertelde meer dan eens dat het water in het behandelcentrum anders smaakt dan thuis. En als hij daar een douche nam, dan kreeg hij veel minder jeuk dan wanneer hij thuis douchte.”

Was het ’t water?

Daar wilde ze het fijne van weten, temeer daar ze al wel eens iets had gelezen over het heilzame effect van zacht water op huidaandoeningen. “Het was voor ons geen optie om in Zwitserland te gaan wonen; ik heb mijn werk hier en Chris zijn school en vrienden. Maar misschien konden we wat met dat water.”


Het zou een gedroomde uitkomst zijn, want Chris hield het in Nederland alleen maar uit met het afweer-onderdrukkende medicijn prednison en douchen wilde hij al niet meer. Het ziekenhuis kon hij onderhand dromen.

Zijn moeder speurde internet af en stuitte op lovende recensies over de waterontharder AquaCell. “De meeste mensen waren enthousiast omdat hun badkamer kalkvrij werd en bleef of omdat hun huishoudelijke apparaten niet meer verkalkten en langer mee gingen. Dat interesseerde me niet. Wat me wél boeide waren die paar verhalen over de weldaad van onthard water voor de kwetsbare huid.”


Biorna en Chris wonen in Zutphen. Daar is de waterhardheid 7.9 en dat is redelijk gemiddeld in het werkgebied van waterleverancier Vitens. Wie bij zo’n hardheidscijfer fanatiek genoeg zijn badkamer poetst en zijn apparaten ontkalkt, zal niet gauw op heel grote problemen stuiten. Maar bij huidaandoeningen zijn de ervaringen anders, en dat las ook Biorna. Ze is een kritische, zakelijk ingestelde vrouw, maar ze raakte overtuigd.

Ja, het helpt waarachtig!

“Die ontharder is een pittige investering – ruim 2000 euro – maar als het helpt bij zo’n zware huidaandoening, dan is hij dik zijn geld waard. De verzekering betaalt weliswaar Chris’ verblijf in de Zwitserse kliniek, maar de kosten om hem te brengen en te halen zijn voor mij. Als de AquaCell werkt, dan haal ik op termijn het geld er uit.”

En ja: de AquaCell helpt. Overtuigend. Sinds in huize Hendriksen het water volledig ontdaan wordt van calcium- en magnesiumdeeltjes kan Chris weer gewoon in bad. “Hij doet het zelfs heel graag. Hij drinkt ook gewoon kraanwater, hiervóór alleen flessenwater. En als Chris gebaad heeft, dan is zijn huid gaaf. Hij smeert hem dan nog wel steeds in met vochtminnende zalf, maar de prednison heeft hij niet meer nodig.”

Dokters kennen het effect wel

Ook overtuigend: als Chris ergens anders onder de douche gaat, heeft-ie direct weer last van uitslag en jeuk. “Binnenkort hebben we weer een afspraak met de specialist”, zegt Biorna. “Die gaan we hier zeker over vertellen. Ik heb eerder al wel van dokters gehoord dat ze dit effect kennen. Maar ze beginnen er niet zelf over tegen hun patiënten. Die AquaCell zou natuurlijk gewoon in het voorzieningenpakket van ziektekostenverzekeraars moeten zitten.”

Interesse in een AquaCell?

De meest verkochte waterontharder van Nederland. Meer dan 352.000 tevreden klanten gingen u voor!

Bereken uw prijs

AquaCell is een product van Aquacombi