“Zacht en veilig water zonder legionella in de stadssauna”

Toen Karin een klein meisje was, liep ze door het oude hart van Sneek vaak langs de sauna van Meneer Ketelaar. Die "stadssauna" had een onverklaarbare aantrekkingskracht op haar. Vanaf haar zevende mocht ze, samen met haar moeder, zelf de weldaad van water, warmte en ontspanning ondergaan. En 33 jaar later ontving ze er haar eerste gasten.

Karin Talen Lameijer
Karin Talen Lameijer
Sneek (Friesland)

Zacht water is een prettige ervaring

Karin Talen Lameijer (43) is nu bedrijfsleidster en samen met haar man Egbert eigenaar van Sauna & Spiritueel Centrum Cleopatra. De eerste zorg van de bedrijfsleidster is om het haar gasten maximaal naar de zin te maken. De éérst-eerste zorg geldt daarom de kwaliteit van de apparatuur. Die moet een aangename en vooral ook veilige omgeving waarborgen. In een sauna betekent dat: lekker zacht water, zonder ziektekiemen. Karin: "Wij begrepen al snel dat je dan een waterontharder nodig hebt. Zacht water is natuurlijk heel prettig om te ervaren, maar het is ook goed voor je leidingen en apparatuur. Als je geen kalkaanslag meer hebt, dan gaat je apparatuur langer mee en is de kans kleiner dat er een biofilm in je leidingen ontstaat".

Een biofilm is een dun laagje bacteriën in een eigen slijmlaag. Binnen bijna elk watersysteem vormt zich zo'n film. Sommige aanhechtende bacteriën zijn gevaarlijk voor de gezondheid. Berucht is de legionellabacterie. Sinds in 1999 na een expositie in Noord-Holland dertig mensen aan legionellabesmetting stierven, worden er strenge eisen aan leidingnetten gesteld. Gladde leidingen zijn schone leidingen en daarom veilige leidingen.

Waterontharder is kostenbesparend

"Maar kalkvrij water is ook kostenbesparend", zegt Karin. "We hebben verwarmingsketels voor de sanariumkachel en voor het stoombad. Die moeten regelmatig vervangen worden en dat is kostbaar. Met een waterontharder gaan die ketels twee keer zo lang mee. In Sneek is het water niet extreem hard, maar het bevat toch genoeg kalk om "hinderlijk snel" aanslag te geven." Van ondernemers in de omgeving hoorde Karin dat er twee systemen zijn om water te "ontharden": magneten en ionenwisselaars. "Mijn buurman bijvoorbeeld gebruikt magneten, maar hij heeft er heel veel nodig en hij is niet overtuigd van het effect. Een broer van me gebruikt een ionenwisselaar van AquaCell. Hij is heel enthousiast en ik vond het water bij hem altijd lekker".

AquaCell risicoloos uitproberen

Een paar avonden huiswerk op internet bracht ook Karin en Egbert bij de AquaCell. "Meneer Dijkstra sr. is het systeem komen demonstreren en uitleggen. Dat was zó helder en vooral ook zó ongedwongen dat we er direct groot vertrouwen in hadden. We mochten het apparaat risicoloos uitproberen, en toen twijfelden we niet meer. Ruim twee jaar later twijfelen ze nog steeds niet. We zijn buitengewoon tevreden; zelfs de kalkaanslag van vroeger is verdwenen. Ik ben heel erg trots dat ik mijn klanten zulk fijn water kan bieden. En we profiteren er zelf ook van. Onze sauna is niet zo erg groot; met twintig klanten zijn we prettig vol. We konden daarom volstaan met een semi-professionele installatie. Maar wel groot genoeg om er ook onze eigen woning en een appartement op aan te sluiten. Dat is mooi meegenomen".

* De waterhardheid in Sneek bedraagt ongeveer 8 dH. Dat is gemiddeld hard. De meest extreme waterhardheid in Nederland komt in Gelderse gemeenten voor en ligt rond de 15. Boven een hardheid van 5 wordt een waterontharder voor waterverwerkende apparatuur als vaatwassers aangeraden.

Een referentie aanvragen in uw regio? Bel naar 088 - 98 99 100.

Overtuigd door het verhaal van Karin Talen Lameijer?

Ja, ik ontvang graag een offerte op maat