1. Home
  2. Ervaringen
  3. Zacht water bij eczeem: geen wondermedicijn, wél een verlichting

“Zacht water bij eczeem: geen wondermedicijn, wél een verlichting”

Bijna iedereen met huidklachten kent het probleem: baden of douchen is geen pretje. Als het al geen pijn doet, dan wordt op zijn minst de huid nóg droger. Jesper Hoekstra (14) heeft zúlk ernstig eczeem dat douchen een marteling was. Dat is nu verleden tijd. Hij doucht met veel plezier sinds de familie Hoekstra een AquaCell waterontharder heeft.

Jesper Hoekstra

Jesper Hoekstra Boornbergum (Friesland)

“Dit hebben we nog nooit gezien”, hadden de specialisten gezegd. De ouders van Jesper Hoekstra hadden hun zoon dolgraag met iets anders ‘bijzonder’ zien zijn dan vanwege zijn huidaandoening. Vrij kort na zijn geboorte bleek Jesper aan een buitengewoon heftig eczeem te lijden. Van alle pijn en ongemakken die dat met zich mee brengt was douchen of baden er één. Dat was geen plezier, maar ‘straf’. Tot voor kort. Jesper is nu veertien en staat dagelijks onder de warme douche. Hij is er gek op. Hoe kan dat? Simpel: de familie Hoekstra heeft een waterontharder. Al het kraanwater in huis wordt automatisch ontdaan van kalk. Het ‘nieuwe’ water is als balsem voor de overgevoelige huid.

Twijfels over onthardingstechnieken

Vader Hoekstra weet wat het is om eczeem te hebben. Hij ging er zelf als kind gebukt onder, zij het niet zo erg als zijn zoon. Wat hem toen al was opgevallen: hij douchte wel eens in Sneek en dat was een stuk prettiger dan in zijn woonplaats Nij Beets. Dat zou iets met de hardheid van het water van doen hebben.

Later, toen zijn vrouw en hij stad en land afzochten naar manieren om hun zoon het leven wat te verlichten, had hij wel weer aan zo iets als een waterontharder gedacht. “Ik ben een techneut, ik kan dus wel aardig beoordelen wat er zo aan technologie op de markt is. De goedkope oplossingen werken niet en van de dure is het onvoldoende aangetoond. Ik had mijn twijfels.”

Het avontuur aangegaan

Totdat hij via-via binnen de familie met een dame in contact kwam die bij Aquacombi werkt, het bedrijf dat een waterontharder voor particulieren, de AquaCell, aanbiedt. “Die dame was ervan overtuigd dat Jesper zich beter zou voelen bij onthard water.”

De nood was inmiddels zó hoog dat vader Hoekstra geneigd was het avontuur aan te gaan. “Jesper had alles gehad: zalven, lichttherapie, medicijnen die het afweersysteem onderdrukken en diverse alternatieve behandelingen. Uiteindelijk heeft hij alleen baat bij de medicatie van de specialist. Maar daarmee is het probleem niet verdwenen. Zichzelf wassen bijvoorbeeld blijft een soort marteling. Het water doet écht pijn en als hij onder de douche uitstapt droogt zijn huid binnen een mum van tijd in, nog vóórdat hij die goed met een crème kan insmeren. Zo’n kurkdroge huid barst bij het minste open.”

Een verbluffend resultaat

De waterontharder kwam er: een kastje ter grootte van een shopper dat direct naast de hoofdkraan van de waterleiding werd gemonteerd. Het resultaat was verbluffend. “Je voelde het direct: dit water was anders. Zóveel zachter.” Wonderwater is het niet, maar de lichte pijn die Jesper nu ervaart heeft-ie graag over voor het genot van een douche. Vader Hoekstra: “En niet te vergeten het effect op de huid: die blijft nu na het douchen nog een hele tijd vochtig. Heerlijk! Ik ervaar het zelf ook.”

Wat de Hoekstra’s nog meer ervaarden – als is het misschien van ondergeschikt belang – is het effect van zacht water op kwetsbare spullen. “We hadden net een nieuwe keuken en een nieuwe badkamer. Die kalkvlekken en strepen van vroeger, die hebben we nu niet meer. En mijn vrouw kan haar zwarte auto wassen zonder hem droog te hoeven poetsen: geen witte plekjes meer.”

‘Doe het’, zei de professor

Het verhaal van Jesper staat niet op zichzelf. Regelmatig getuigen (ernstige) patiënten van een opmerkelijke verbetering van hun huid na de installatie van een waterontharder. Sommige onderzoeken bevestigen dat, al zijn de uitkomsten niet spectaculair, of ‘significant’ zoals wetenschappers zeggen. Zacht water mag niet gezien worden als een geneesmiddel. Het is, voor wie er baat bij heeft, een prettige manier om klachten en symptomen te verlichten.

Jespers vader: “Natuurlijk weet de professor die Jesper behandelt ook van onze ervaringen. Hij was er positief over. Het was een bekend verhaal, zei hij. Ze mochten als artsen geen zacht water voorschrijven. ‘Maar doe het vooral!’ zei hij.”

Interesse in een AquaCell?

De meest verkochte waterontharder van Nederland. Meer dan 352.000 tevreden klanten gingen u voor!

Bereken uw prijs

AquaCell is een product van Aquacombi