1. Home
  2. Kalkaanslag
  3. Hoeveel schoonmaakwerk kost kalkaanslag?

Hoeveel schoonmaakwerk kost kalkaanslag?

Hoeveel extra schoonmaakwerk kost het

Het antwoord op deze vraag is geheel afhankelijk van uw perceptie van een 'schoon huis', maar zonder waterontharder is schoonmaakwerk door kalkaanslag onvermijdelijk. Een student(e) op kamers zal een forse laag kalkaanslag in zijn/haar douche wellicht tolereren tot het moment dat de douchekop helemaal verstopt raakt en er geen water meer uit komt. Dit, terwijl iemand met een mooie eigen woning meestal alleen genoegen neemt met een 100% kalkvrij huis. In het eerste geval kost kalkaanslag pakweg een uurtje per 2 maanden om de douchekop te ontkalken, in het laatste geval elke dag al gauw een half uur.

Elke gebruikte kraan of natte oppervlakte moet namelijk meteen na gebruik worden afgedroogd, en zelfs dan vormt zich op de lange termijn een laagje kalk. In beide gevallen is een waterontharder overigens zeker aan te raden: kalkaanslag is dan echt verleden tijd en dat geeft zelfs de student de gelegenheid om die twee uren aan het drinken van bier te besteden in plaats van schoonmaakwerk aan zijn douchekop.

Naast het besparen van tijd, bespaart het geld. Met name de besparing op wasmiddel en zeep draagt hieraan bij, maar ook het behoud van (rendement) van warmwaterapparatuur en behoud van de badkamer zorgt voor geldbesparing op de lange termijn.

In opdracht van het Amerikaanse Water Quality Association werd een aantal onderzoeken[1] gedaan naar de financiële voordelen van volledig onthard water. Wij hebben de wetenschappelijke resultaten in dit artikel vertaald naar de Nederlandse situatie. Samenvattend: een 4-persoons huishouden kan bij een ‘inkomende’ waterhardheid van 8 dH alles bij elkaar opgeteld 500 euro per jaar besparen.

Kalkaanslag veroorzaakt dus onnodig schoonmaakwerk en kost geld, hoeveel precies hangt van uw eigen eisen af.

 

[1] D. D. Paul, V.V. Gadkari, D.P. Evers, M.E. Goshe, and D.A. Thornton (2011). Final Report: Study on Benefits of Removal of Water Hardness (Calcium and Magnesium Ions) from a Water Supply. Columbus, OH: Battelle Memorial Institute.

AquaCell is een product van Aquacombi