Prijs vergelijken

Wat kost een waterontharder nou echt?

Een waterontharder vergelijken op prijs is niet zo eenvoudig. Bij sommige waterontharders komen de echte kosten namelijk pas in de jaren na de aanschaf. Daarom is het belangrijk om goed te kijken naar de service- en garantievoorwaarden van de leverancier. Garantie op zichzelf zegt daarbij niet zoveel. Een langdurige garantie klinkt immers goed maar wat zijn de voorwaarden? Is de garantie volledig en bijvoorbeeld ook van toepassing op voorrijkosten, onderdelen en zelfs op werkloon?

Om de prijzen van een waterontharder goed te kunnen vergelijken, is het handig om dit over een periode van bijvoorbeeld 15 jaar uit te smeren om een volledig en duidelijk beeld te krijgen van de kostenontwikkeling. De goedkoopste waterontharder kan dan ineens zomaar de duurste blijken te zijn en vice versa.

De kosten van een waterontharder

De kale aanschafprijs voor de waterontharder

De kale aanschafprijs is de grootste post in de prijs. Wat rekent een leverancier voor de aanschaf van het apparaat wanneer u bijvoorbeeld zelf zou gaan installeren. Rekent u dit bedrag alvast eens terug naar een kostenpost per jaar, gerekend over 15 jaar. Een aanschaf van 1500 euro betekent dus 100 euro per jaar.

Installatiekosten

Net zo voor wat betreft de installatiekosten. Let ook op of de installatie volledig is of dat u zelf nog onderdelen moet aanschaffen. Laten we voor het gemak zeggen dat deze kostenpost 300 euro oplevert. 20 euro over 15 jaar dus.

Service en garantie

Nu hebben we de waterontharder aangeschaft en hij is ook geïnstalleerd. Hij moet nu ook onderhouden worden. Bij aanschaf van een AquaCell zit 5 jaar garantie inbegrepen die van toepassing is op voorrijkosten, onderdelen en werkloon. Om vervolgens 15 jaar het recht op diezelfde garantie te kunnen uitoefenen kunt u deze bijkopen na het vijfde jaar. Hoe zit dit bij andere leveranciers? Wat houdt de garantie in? En, stel dat een vergelijkbare garantie over 15 jaar hier 1200 euro kost. Dat is 80 euro per jaar gerekend over 15 jaar.

Verbruik

Dan de laatste kostenpost: het verbruik van zout, elektriciteit en spoelwater, waarbij de laatste twee natuurlijk qua kosten zeer beperkt zijn. Spoelwaterverbruik heeft wel degelijk een belastend effect op het milieu maar speelt voor het vergelijken van prijzen een marginale rol. Sterker nog, een AquaCell gebruikt helemaal geen stroom maar dat terzijde. Stel dat al deze kosten een post opleveren van 70 euro per jaar.

AquaCell kost in totaal tussen de 200 en 250 euro per jaar, gerekend over 15 jaar. Andere waterontharders zullen eveneens in deze orde van grootte gaan uitkomen. Met andere woorden: de prijzen van waterontharders in Nederland zijn helemaal niet zo uiteenlopen zoals lijkt op het eerste oog.

Kwaliteit van een waterontharder

Maar, waar gaat het dan om, wat is echt belangrijk in het vergelijken van de verschillende merken en soorten? Als de prijzen over 15 jaar immers ongeveer op hetzelfde niveau lijken te liggen? Dan blijft de kwaliteit toch over? Hoe vergelijkt u deze kwaliteit?

Kwaliteitskeurmerk

AquaCell is getest door een instantie die vergelijkbaar is met KIWA in Nederland: WRAS. Dat betekent dat aan alle eisen voldaan is op het gebied van (drinkwater)veiligheid en kwaliteit van de onderdelen.

Werking

Hoe werkt de waterontharder? Kan er bijvoorbeeld continu zacht water worden geleverd net als de AquaCell doordat deze twee cellen heeft? Zo niet, dan zijn er momenten waarop u geen zacht water kunt gebruiken. Dat gebeurt wellicht ‘s nachts maar dan kunt u de vaatwasser dus niet meer laten draaien op dit tijdstip.

Samenstelling van de hars

Hoe fijn is de hars eigenlijk die gebruikt wordt in uw waterontharder en waarom is dit belangrijk? De AquaCell hars is 350 micron (= ⅓ millimeter) in doorsnede en heel gelijk van samenstelling. In vergelijking met andere harssoorten is dat tot wel drie keer fijner. Dat maakt de hars ook letterlijk minimaal drie keer efficiënter omdat er geen kalkdeeltjes kunnen ontsnappen.

Elektronica

Heeft de waterontharder stroom nodig voor zijn werking? Zo ja, dan zitten er dus onderdelen in die simpelweg kapot kunnen gaan. Niet hoeven gaan en wellicht ook niet zullen gaan, maar: het kan. Elektronica is mooi als het werkt. Als het niet werkt dan ontstaan er problemen die een heel systeem plat leggen. Kijkt u maar naar uw auto die naar de garage moet om vervolgens met een laptop te worden uitgelezen om überhaupt te kijken wat er aan de hand is. Het oplossen van een dergelijk probleem kan nog ingewikkelder zijn. Mechanica is in die zin duurzamer. Als er water is dan is er ook zacht water. Punt.

Levensduur

Heeft de waterontharder zich over langere tijd bewezen? Hoe lang gaat het apparaat eigenlijk mee? Als u halverwege de 15 jaar moet gaan vervangen en de garantie is niet van toepassing dan zien de kosten er natuurlijk ineens heel anders uit. De kale aanschafprijs was immers de grootste post in de vergelijking van de prijs.

Formaat

Kan de waterontharder qua grootte of hoogte concurreren met uw wasmachine? Dan kunt u deze in ieder geval niet in de meterkast kwijt. Waar dan wel? Het is moeilijker om een systeem te maken dat meer kan met kleinere afmetingen. Dat is immers een kwestie van slim ontwerpen. Dat kost iets meer om te bedenken.

Service

De kosten voor de service hebben we behandeld maar hoe zit het met de uitvoering? Is uw leverancier in staat om direct ter plekke te zijn wanneer het echt nodig is omdat de tijd drinkt. Uh, dringt? AquaCell staat bekend om zijn uitstekende service omdat dit grotendeels bepalend is geweest voor de populariteit. Echte service maakt immers het verschil.

Leverancier

Neemt u de leverancier ook mee als onderdeel in uw vergelijking? Het zou toch raar zijn om dit niet te doen. Hoe groot is de leverancier? In het geval van de AquaCell is het ook een maat voor de populariteit maar nog belangrijker voor de mogelijkheden om snel te reageren wanneer er iets aan de hand is. Het achter de hand hebben van service door een levancier met ervaring, is dat ook iets waard?

Dagelijks gebruik

Ook enorm belangrijk is wat u zelf in het dagelijkse gebruik moet doen aan het onderhoud van uw waterontharder. Moet u bijvoorbeeld zout bijvullen met zakken van 25 kilo? Wie gaat dat doen? Van de ARBO-wet mag het überhaupt niet maar ook uw rug zal gaan protesteren na verloop van tijd. AquaCell gebruikt om deze reden blokken van 4 kilogram per stuk. Die zijn per kilo iets duurder maar ze zijn makkelijker en u gebruikt er minder van. De kosten zijn dus gelijk en dan blijft het gemak over.

Dan nog zaken zoals programmeren en/of stroomstoringen. Het eerste instelwerk zal door de leverancier worden gedaan maar wie doet het vervolgens na bijvoorbeeld een stroomstoring? Allemaal zaken om over na te denken voordat u een keuze maakt.

We hopen dat dit artikel u op weg helpt in het vergelijken van de verschillende prijzen voor de aanschaf van uw eigen waterontharder. Wanneer u nog vragen hebt dan horen we dit graag.

Wij scoren een 4.9 uit 5 op een
totaal van 441 reviews.
En daar zijn we trots op! Via Google Reviews